Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Am kürzeren Ende der Sonnenallee door Thomas Brussig

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Am kürzeren Ende der Sonnenallee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 835 woorden
  • 11 juni 2016
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
25 keer beoordeeld

Boekcover Am kürzeren Ende der Sonnenallee
Shadow
Am kürzeren Ende der Sonnenallee door Thomas Brussig
Shadow
  • de schrijver Thomas Brussig
  • de titel Am kürzeren Ende der Sonnenallee
  • het jaar van de eerste uitgave 1999
  • het aantal blz. van het exemplaar dat je hebt gelezen 102
  • een korte samenvatting in het Duits of in het Nederlands

Michael Kuppisch woont in Berlijn. Hij woont in de Sonnenallee. Het is de koude oorlog. De Berlijnse muur staat op de Sonnenallee. Je hebt de kleine kant, waar Michael woont, en de lange kant. Micha en zijn vrienden Mario, der Dicke, Wuschel en Brille wonen allemaal aan het korte einde. Ze proberen zich te verzetten tegen de muur door verboden muziek te luisteren (Moscou, Moscou ; Hiroshima; Je t’aime; Rolling Stones). Ze worden betrapt door de ABV.

Alle jongens op school zijn verliefd op een meisje genaamd Miriam. Iedereen probeert bij haar in de gunst te vallen. Ze gaan zelfs op dansles voor haar, terwijl ze allemaal niet kunnen dansen. Ze krijgt straf en moet een spreekbeurt houden voor de hele school. Micha zorgt dat hij ook straf krijgt en ze kussen elkaar achter het podium. Maar dan komt er een motorrijder en neemt Miriam mee.

Micha heeft een moeder Doris, een broer Bernd, een zus Sabine en een vader waarvan de naam niet wordt genoemd. Ook heeft Micha een oom uit het Westen die Heinz heet. Heinz smokkelt altijd dingen mee die verboden zijn in het Oosten. Heinz is erg bang dat hij longkanker krijgt.

Op het afscheidsbal van de dansschool heeft Micha het zo uitgedacht dat hij als laatste met Miriam kan dansen. Ze hebben het erg leuk samen, alleen dan komt weer die motorrijder en neemt haar mee. Micha krijgt een liefdesbrief, maar voordat hij hem kan openen vliegt de brief over de muur naar het Westen. Samen met zijn vrienden probeert hij de brief terug te krijgen.

Mario krijgt een vriendin. Ze is Existentialistin. Micha maakt ook vorderingen met Miriam, maar steeds zit de motorrijder ertussen. Ze belt hem zelfs op in de zomervakantie om te vragen of hij langs komt. Maar Micha wordt opgepakt door de ABV en Miriam is boos, want ze weet van niets. Miriam negeert Micha en gaat meer om met mannen uit het Westen. Elke week staat er weer een andere auto voor de deur. Micha is jaloers, maar het blijkt een parkeerwacht die steeds langs Miriam rijdt. Hij wordt opgepakt en het is uit.

Wuschel en Micha hebben een briljant plan om eindelijk de liefdesbrief te pakken te krijgen. Ze binden een stofzuiger aan een kabel en proberen de brief te pakken. Maar dan valt de stroom uit en als er licht pijlen worden geschoten worden ze betrapt. Er wordt op hen geschoten en Wuschel wordt in het hart geraakt. Maar het blijkt dat hij eindelijk de plaat van de Rolling Stones heeft en die de klap heeft opgevangen.

Miriam en Micha hebben eindelijk verkering. Alleen gaat het niet goed met Miriam. Ze ligt de hele dag in bed. Micha maakt een dagboek vanaf dat hij net kon schrijven en maakt haar weer aan het lachen.

Dan overlijdt Heinz aan longkanker en er komt een begrafenis, maar erna komt ook de geboorte van het kind van Mario en de Existentialistin.

Micha schrijft over de tijd met de muur dat het niet om uit te houden was, maar dat ze zich toch hebben geamuseerd.

  • informatie over de auteur

(http://www.scholieren.com/boekverslag/57710)

Thomas Brussig is op 19 december 1965 geboren in Berlijn. Hij leefde aan de Oostkant. In 1984 studeert hij af als bouwvakker maar moet noodgedwongen het leger in. Daarna ging hij sociologie studeren, maar studeerde af in 2000 in film en televisie.

Zijn eerste roman kwam uit in 1991: Wasserfarben. In 1995 verscheen de roman (ook succesvol als toneelstuk) Helden wie wir. Hij kreeg in 1999 de draaiboek prijs voor dit boek. In 2001 kwam Leben bis Männer uit. In 2004 Wie es leuchtet. In 2007 Berliner Orgie en Schiedsrichter Fertig. Hij woont nog steeds in Berlijn.

  • genre van het literaire werk

Roman

  • uitleg van de titel

Het gaat om de koude oorlog waarbij Micha in het Oosten woont (aan het korte eind van de Sonnenallee) en zijn oom in het Westen (het lange eind).

  • eventueel uitleg van ondertitel, motto
  • wat het thema is

Liefde en oorlog.

  • wat de plaats van handeling is

School, huis van Micha, huis van Miriam, bij de muur, Berlijn.

  • in welke tijd het zich afspeelt

In de Koude Oorlog. Ongeveer 1972 – 1989.

  • in hoeveel tijd het zich afspeelt

Dat is niet helemaal duidelijk, maar ik denk ongeveer 2 jaar.

  • beschrijving van de personages

Michael Kuppisch (Micha): Hoofdpersoon. Verliefd. Verlegen. Wil alles doen om iets mogelijk te maken (brief lezen bijv.).

Miriam: Draait het hele verhaal ongeveer om. Gaat met oudere mannen om. Wordt vriendin Micha.

Mario: Vriend van Micha. Samen met Existentialistin. Krijgt een baby.

Wuschel: Bijna dood ervaring. Fan van Rolling Stones wat hem red.

Oom Heinz: West oom. Smokkelt dingen als snoep, maar wil zich niet wagen aan bijv. platen. Is bang dat hij kanker krijgt door asbest en hij krijgt het ook en overlijdt.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Am kürzeren Ende der Sonnenallee door Thomas Brussig"