Im Westen nichts Neues door Erich Remarque

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Im Westen nichts Neues
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 6e klas vwo | 629 woorden
 • 21 april 2021
 • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
3 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
All quiet on the western front
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1929
Pagina's
203
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits
Verfilmd als

Boekcover Im Westen nichts Neues
Shadow
Im Westen nichts Neues door Erich Remarque
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

BUCHBERICHT – IM WESTEN NICHTS NEUES

Beschrijving

Ik heb ervoor gekozen om dit boek te lezen omdat ik een stukje van de film ervan gezien heb. Naast dat dit mij motiveerde om dit boek te gaan lezen, is het ook 3 punten op de literatuurlijst en ik wilde weten of dit bij mijn niveau van Duits paste.

Ik vind de titel erg goed gekozen, omdat het je nieuwsgierig maakt naar het boek, maar ook naar de film. De titel was ook wel een beetje ironisch, omdat het nieuws wat er in het boek was, juist heel belangrijk was. Naast de naar mening goed gekozen titel vond ik de ruimte in het boek goed beschreven. Hierdoor kun je je er wat meer bij voorstellen en dat zorgt ervoor dat het fijner is om het boek te lezen.

Het verhaal speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog .In het boek wordt heel erg goed duidelijk, hoe afschuwelijk de loopgravenoorlog in de Eerste Wereldoorlog was. Er worden veel details beschreven over hoe mensen sterven en vooral ook hoe Paul zich hierbij voelde. Een paar voorbeelden van de details: ratten, urenlange beschietingen, slechte voeding, en dan ook nog de verwondingen van de mensen: mensen waarbij het hoofd eraf geschoten is, soldaten die lopen op stompjes been, soldaten waarbij de darmen uit hun buik naar buiten komen en allemaal van die verschrikkelijke dingen waar ik niet eens over wil denken om dat te zien. Door films krijg je, hoe goed de film ook lijkt, toch een beetje een vertekend beeld van de oorlog. Je krijgt er een beetje een gevoel bij dat het erg spannend is en misschien ook wel een kick om mee te maken. Dit boek zorgt er wel voor dat je hier anders over gaat denken. De groep van Paul heeft ook een gevoel van spanning als ze de oorlog in gaan, maar als zij in de oorlog komen blijkt dit ook enorm tegen te vallen.

Verdieping – Keuzeopdracht a & d

Bespreking van de belangrijkste passage

Ik vond het een vrij indrukwekkend boek. Dit kwam voornamelijk door de details die beschreven worden door de soldaten en dat zorgt ervoor dat je je de situatie goed voor kan stellen. Vooral het einde van het boek vond ik erg goed. Het boek gaat geleidelijk naar het einde. In het begin is Paul erg bang voor de dood, maar hoe verder het boek vordert, hoe minder bang hij wordt. Aan het einde beseft hij dan ook dat hij geen gewoon leven zal kunnen leiden na de oorlog. Ik had zijn dood al wel aan zien komen, maar toch blijft het indrukwekkend, net als de rest van het boek.

Karakterisering van de personages

 • Paul Bäumer, hoofdpersoon van het boek.
 • Staislaus Katczinsky, de 40-jarige leider van de groep van Paul en daarnaast ook een goede vriend van Paul.
 • Himmelstoß, onderofficier van de 9e korporaalschap van Paul.
 • Kantorek, de oudste leraar. Hij was streng, maar toch had men sympathie voor hem.
 • Albert Kropp, een oud-klasgenoot en vriend van Paul.
 • Müller V, een oud-klasgenoot en vriend van Paul die ook in dezelfde korporaalschap als Paul zit.
 • Leer, een oud-klasgenoot van Paul.
 • Tjaden, een monteur die nu bij Paul in de groep zit en ook bevriend is met hem.
 • Haie Westhus, een vriend en groepsgenoot van Paul.
 • Detering, bouwer en groepsgenoot van Paul.
 • Franz Kemmerich, een oude schoolvriend van Paul en nu ook groepsgenoot.

Evaluatie

Het boek was voor mij vrij lastig om te lezen, dus het was zeker wel 3 punten waard. Ondanks dat zou ik het boek denk ik toch aanraden om te lezen, omdat als je eenmaal aan het lezen bent, als het ware meegenomen wordt in het verhaal en dat zorgt ervoor dat het niet heel erg is om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Im Westen nichts Neues door Erich Remarque"