Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Matilda door Roald Dahl

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Matilda
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 8 | 1400 woorden
  • 16 oktober 2014
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
29 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Mathilda
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1989 Winnaar) , Kinderjury 13-16jaar (1989 Winnaar)

Boekcover Matilda
Shadow

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vind…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al v&oa…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. 

Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bullstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan. 

Matilda door Roald Dahl
Shadow

Matilda heeft een vader, een moeder, en een broer, Michiel, die vijf jaar ouder is dan zijzelf. Ze is heel anders dan haar ouders en haar broer: Toen ze  1 ½ jaar was, kon ze al perfect praten, met 3 jaar leerde ze zichzelf lezen, en met 4 jaar kon ze heel goed lezen.

 

Matilda heeft slechte ouders, die alleen maar tv kijken, en niet om haar geven. Lezen interresseert hun niks, maar Matilda wel.

Daarom gaat ze, als niemand thuis is naar de bibliotheek, en gaat daar boeken lezen. Als ze alle kinderboeken uit heeft gaat ze ook grote-mensen-boeken lezen. Mevrouw Fens van de bibliotheek besluit Matilda te helpen en vertelt haar dat ze boeken mee naar huis mag nemen. Vanaf die dag neemt Matilda ook boeken mee naar huis.

 

Meneer Wurmhout (de vader van Matilda) is een oplichter. Hij verkoopt tweedehands autowrakken. Hij koopt namelijk een rammelkast, waar heel veel kilometers op zitten. Hij draait met een boor de kilometers terug. Hij mengt ook olie met zaagsel en stopt dat in de versnellingsbak. Haar moeder, mevrouw Wurmhout is meestal niet thuis. Zij gaat meestal naar bingo, omdat ze verslaafd is hieraan.

Omdat Meneer Wurmhout zo gemeen tegen Matilda is, smeert Matilda de rand van haar vaders hoed vol met superlijm, waardoor hij de hoed niet meer van zijn hoofd afkrijgt.

De volgende ochtend scheurt meneer Wurmhout bladzijdes uit een boek van de bibliotheek, omdat Matilda wel van een boek kan genieten, maar hij niet.

Matilda leent daarom de papegaai van Fred. Ze zet de papegaai in de schoorsteen. De familie Wurmhout denkt dat het inbrekers zijn, omdat het dier letterlijk "Hallo" zegt.

 

Meneer Wurmhout schrijft een rekensom op voor Michiel, over voor welke prijs hijj een auto heeft gekocht, en voor welke prijs hij hem heeft verkocht. De vraag is wat zijn winst is. Matilda geeft het goede antwoord. Meneer Wurmhout zegt dat ze op zijn blaadje heeft gekeken, maar dat is niet zo. Dat maakt Matilda heel kwaad. Daarom stopt  ze haar moeders Haarverf Platinablond Extra Sterk in haar vaders Violenolie.

Meneer Wurmhout smeert het spul in zijn haar, en krijgt het er niet meer uit.

 

Matilda gaat voor de eerste keer naar school. Ze weet meteen alle antwoorden, op de vragen van juffrouw Engel. Juf Engel vraagt aan het Hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, of Matilda naar de hoogste groep mag, waarop het antwoord ”Nee” is.

Juf Engel voert een gesprek met de ouders van Matilda, over hoe slim Matilda is, maar zij hebben meer belangstelling voor de televisie dan voor de verhalen van juffrouw Engel.

 

Hortensia is een meisje uit de hoogste groep. Zij vertelt Matilda en Lavendel, het vriendinnentje van Matilda, over de eigenschappen van juffrouw Bulstronk. Ook vertelt ze over het “Stikhok". Dat is een hok, waarin je heel stil moet blijven staan, omdat je anders gewond raakt, door glasscherven, of spijkers, die in de deur zitten.

Daarbij heeft ze een jongen door het raam gegooid en een meisje bij haar vlechten gepakt en rondgeslingerd.

 

 

 

 

 

Bram Bokkenpoot moet een hele taart opeten van juffrouw Bulstronk, omdat hij volgens juffrouw Bulstronk de taart van haar heeft gejat.

 

Lavendel vangt een watersalamander uit haar tuin en duwt het in de waterkan van juffrouw Bulstronk.

Juffrouw Bulstronk pakt kinderen op aan hun oren omdat ze bepaalde woorden niet kunnen spellen.

Bulstronk vertrouwt Matilda niet vanwege oplichterij die ze heeft meegemaakt met Meneer Wurmhout. Hij heeft haar namelijk een auto verkocht, die het niet doet.

 

Matilda en haar klasgenootjes krijgen een keer per week les van juffrouw Bulstronk.

Dan moeten ze in een keer heel veel dingen kennen. Een voorbeeld hiervan is dat juffrouw Engel de kinderen de tafel van drie heeft geleerd, en dat ze van juffrouw Bulstronk, die tafel andersom moeten opzeggen.

 

Matilda gooit uit woede het glas met salamander erin, met haar ogen om.

Matilda laat juf Engel zien dat zij het glas heeft omgegooid, door het nog eens te doen.

 

Juf Engel laat Matilda haar huisje zien. Ze vertelt Matilda over toen ze klein was, en haar tante (juffrouw Bulstronk) zo gemeen tegen haar was, en dat juffrouw Engel een slaaf was van haar. Ook heeft Bulstronk het huis van Juf Engel ingepikt en moet juf Engel tien jaar lang haar salaris inleveren omdat Bulstronk voor haar had gezorgd. Juf Engel krijgt een pond zakgeld per week van Bulstronk.

Enkele jaren geleden kon ze voor tien pence per week een klein huisje huren van een boer. Er is geen stromend water en geen elektriciteit in het huisje. Ze heeft net genoeg geld om petroleum en wat eten te kopen. Ze woont nu al twee jaar in het huisje.

 

Juf Engel brengt Matilda naar huis. Matilda denkt na over het verhaal van juf Engel en wil weten hoe Juf haar vader, haar tante en zijzelf werden genoemd. De vader heette Marcus, de tante, dus Bulstronk, heet Agatha en Juf Engel zelf heet  Marijke.

 

Matilda oefent erop, een sigaar in de lucht te houden met haar ogen en dit lukt haar.

Wanneer ze weer les krijgen van Bulstronk, laat Matilda een krijtje in de lucht zweven met haar ogen en schrijft zo op het bord:  Agatha, dit is Marcus. Geef mijn Marijke haar huis en haar salaris terug en maak dat je wegkomt. Doe je dat niet dan zal ik je krijgen. Dan zal ik je te pakken nemen net zoals jij mij te pakken hebt genomen. Ik hou je in de gaten Agatha.

Bulstronk wordt dan zo bang dat ze flauwvalt.

Ze geeft juf Engel het huis terug en vertrekt. Nooit meer heeft iemand van haar gehoord. Meneer Dophoed wordt het nieuwe Hoofd van de school en Matilda wordt in de hoogste klas geplaatst.

 

Dan verhuizen Matilda's ouders naar Spanje, omdat ze gezocht worden vanwege de oplichterijen. Meneer Wurmhout schijnt zaken te doen met een bende misdadigers en de politie is hem op het spoor.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Dan verhuizen Matilda's ouders naar Spanje, omdat ze gezocht worden vanwege de oplichterijen. Meneer Wurmhout schijnt zaken te doen met een bende misdadigers en de politie is hem op het spoor.

 

Matilda krijgt van haar ouders toestemming om te gaan wonen bij juf Engel in het mooie, rode huis.   

 

 

 

           

Over de schrijver

 

Roald Dahl is geboren op 13 september in 1916 in Llandaff, Zuid-Wales. Hij is gestorven op 23 november 1990 in Oxford. Zijn ouders kwamen uit Noorwegen en ze woonden in Groot-Brittannië.

Roald Dahl hield van reizen. Toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Engelse Luchtmacht was, kreeg hij een ernstig vliegtuigongeluk in de woestijn. Hij lag zes maanden in het ziekenhuis en kon daarna niet meer vliegen.

Hij kreeg toen een baan in de Verenigde Staten waar hij met schrijven van verhalen begon.

De laatste jaren woonde hij in de buurt van Londen.

 

Zijn eerste kinderboek schreef hij in 1943 en de volgende toen hij zelf kinderen had.

Zijn kinderboeken zijn grappig, vreemd en griezelig. Het verschil tussen de goeden en de slechten is groot. De goeden zijn soms dieren, maar vaak kinderen die geen of gemene ouders hebben of arm zijn. De slechten halen alleen maar gemene streken uit.

Maar omdat de goeden  slim zijn, worden op het eind de slechten op een verrassende manier toch gestraft en de goeden beloond.

Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake.

Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Enkele bekende boeken van hem zijn:

  • Matilda

  • De heksen

  • De GVR

  • Sjakie en de Chocoladefabriek

 

Hij schreef ook boeken voor volwassenen. Ook zijn verhalen voor volwassenen zijn vaak ongewoon. Ze zijn over het algemeen kort en hebben vaak een verrassend einde.

De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

 

 

Extra opdracht Gedicht

 

Matilda is een pienter kind,

Dat lezen erg leuk vind,

Haar ouders doen gemeen tegen haar,

Maar zij staat voor iedereen klaar,

 

In juf Engels huis,

Was het niet helemaal pluis,

Want in haar eigen honk,

Woonde nu haar tante Bulstronk,

 

Matilda schreef met krijt op het bord,

En Bulstronk bleef toen nog maar kort,

Want gelukkig kon ze zo worden weggejaagd,

Omdat Marcus het zogenaamd had gevraagd,

 

Natuurlijk was dit niet echt,

Maar Bulstronk was erg slecht,

En dit was haar verdiende straf ,

Want ze pakte alles van juf Engel af,

 

En Matilda, die kleine bengel,

Die woont nu bij juffrouw Engel

 

 

REACTIES

A.

A.

cooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooolllll

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Matilda door Roald Dahl"