Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogsgeheimen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 8 | 465 woorden
  • 28 oktober 2020
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
12 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2007
Pagina's
158
Geschikt voor
bovenbouw
Punten
5 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2008 Genomineerd)

Boekcover Oorlogsgeheimen
Shadow

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie …

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen d…

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Ineens komt de oorlog heel dichtbij...

Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Titel:

Oorlogsgeheimen (Boek van de Film)

Schrijver:

Jacques Vriens

Soort boek:

Fictie

De voorkant van het boek vind ik:

Spannend, en het maakt je ook nieuwsgierig naar het boek. Omdat het bij elkaar geplakte foto’s zijn uit de film

Er staan wel illustraties in het boek

Ik vind de illustraties: 

Realistisch, en bijpassend. Omdat de illustraties foto’s zijn uit de film. Het is wel jammer dat de foto’s niet bij het bijbehorende stukje tekst staan, maar om de zoveel blz. bijelkaar. 

De hoofdpersonen uit het boek zijn:

Tuur (Ramakers), Maartje (Holtermans)

De hoofdpersonage is:

Tuur: Een normale jongen, totdat hij erachter komt dat oorlog helemaal niet leuk is en dat de Duitsers foute dingen doen. Hij is heel nieuwsgierig, en wordt ook verliefd op Maartje.

Maartje: Een normaal meisje, alleen ze heeft een groot geheim, dat ze ook aan Tuur vertelt. Ze staat altijd haar mannetje, en laat nooit merken dat ze bang is.

Het verhaal speelt zich af in:

Zuid Limburg, in een dorp, waarvan de naam niet genoemd wordt.

Het verhaal speelt zich af in:

De tweede-wereldoorlog, in het jaar 1943.

Korte samenvatting:

De elfjarige Tuur woont samen met zijn ouders en zijn broers en zussen in Zuid Limburg. De tweede-wereldoorlog is in volle gang. Tuur komt erachter dat zijn vader en zijn broer Leo in het verzet zitten, en dat ze een Engelse piloot op zolder verstopt hebben, die in de buurt uit de lucht geschoten is. Tuur wordt verliefd op Maartje, zijn overbuurmeisje en klasgenootje. Maartje vertelt Tuur een groot geheim, waardoor Tuur ook in gevaar komt. Op een dag word Leo (de broer van Tuur), gevraagd om te komen werken in Duitsland. Leo wil niet, en verstopt zich in het bos en de grotten. Elke week brengen Tuurs zijn ouders een mand met eten naar Leo. Op een dag mag Tuur er ook een briefje bij doen voor Leo. Alleen wordt de mand gevonden, en het briefje dus ook. De Duitsers wachten Leo op, en achtervolgen Leo als hij probeert te ontsnappen. Dan is Leo genoodzaakt om een duitser neer te schieten. Aan de hand van het briefje gaan de Duitsers ook naar het huis van Tuur. Zij weten alleen op tijd te ontsnappen, en ook naar de grotten te vluchten. Want de grotten zijn gevaarlijk voor de Duitsers, omdat je er heel makkelijk kan verdwalen. Tuur zijn vader weet de weg alleen heel goed, omdat hij er als kind veel heeft gespeeld. Ze blijven in de grotten totdat ze worden bevrijd.

Ik vind het verhaal:

Dit wil je ook lezen:

Spannend, en ik kon mijn boek niet wegleggen. Ik vind het verhaal spannend omdat het je meesleept, en je ervaart het eigenlijk zelf namens Tuur. Soms vind ik het ook zielig, omdat er veel mensen dood gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens"