Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Yvonne Keuls

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 1202 woorden
  • 11 februari 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verwerkingsopdrachten
Dit is de levensgeschiedenis van Yvonne Keuls


1931
Yvonne wordt op 17 december geboren in de toenmalige Indische stad Batavia.

1938
De familie Bamberg vertrekt per boot naar Nederland. Yvonnes Nederlandse vader moet terug wegens gezondheidsproblemen. Ze kunnen maar lastig wennen aan de Nederlandse gewoontes

1940
Op 10 mei breekt de oorlog uit. Yvonnes vader is joods en loopt dus gevaar. Omdat ze alle indrukken die de bezetting op haar achterlaat niet kwijt kan, begint ze verhaaltjes te schrijven in een schriftje. Zo ontstaat haar eerste verhaaltje; ze noemt het Toen de mannen uit de hemel vielen.

1944

Vlak voor de Hongerwinter overlijdt Yvonnes vader aan tuberculose.

1950
Omdat Yvonne veel talent voor het toneel heeft dringt haar leraar aan toelatingsexamen te doen voor de toneelschool; haar moeder wil hier echter niets van weten

1952
Ze ontmoet Rob Keuls, koopvaardijofficier.

1953
Yvonne begint als lerares in de zesde klas. De klassen zijn op dat moment veel te groot door de naoorlogse geboortegolf en Yvonne moet meer dan vijftig kinderen onder de duim houden. Samen met haar enthousiaste klas voert ze in de aula een zelfgeschreven stuk op.

1954
Rob en Yvonne kunnen een kleine zolderkamer betrekken en gaan trouwen. Na de huwelijksreis wacht hen echter minder goed nieuws. Rob moet voor tien maanden naar Zuid-Amerika. Bovendien wordt Yvonne ontslagen als lerares omdat een gehuwde ambtenares niet in overheidsdienst mag werken. Ze geeft niet op en krijgt een baan als 'rekenares' bij een verzekeringsmaatschappij. Ze speelt in de weekends bij het toneelclubje van haar werk en haar interesse voor toneel groeit.

1955

In dit jaar wordt Yvonne wederom ontslagen, deze keer omdat ze zwanger is. Mede daarom moeten ze verhuizen en ze trekken bij haar moeder in.

1958
Het kleine gezinnetje verhuist naar een flat aan de rand van Den Haag. De nieuwe flats blijken te gehorig. Onvermijdelijke burenruzies zijn het gevolg. In deze ellende neemt Yvonne een belangrijk besluit; ze zal haar leven veranderen, ze gaat schrijven.

1959
Elke vrije middag brengt ze door in de Koninklijke Bibliotheek of op de boekenmarkt. Ze is diep onder de indruk van Couperus en verzamelt zijn gehele oeuvre. Ze is ervan overtuigd dat ze eerst moet lezen voordat ze zelf kan gaan schrijven. Twee maanden is ze bezig met het schrijven van haar eerste novelle van nauwelijks veertig bladzijden. Ze brengt het manuscript naar een uitgever en wacht drie maanden. Daarna krijgt ze te horen dat het manuscript is kwijtgeraakt.

1960
Na vier maanden is ze de teleurstelling te boven en stort ze zich op een toneelstuk. Ze stuurt het op naar de door haar bewonderde acteur Cruys Voorbergh. Hij gelooft in haar en samen verbeteren ze het stuk. Hij zoekt een amateurtoneelgezelschap en Yvonnes eerste toneelstuk wordt opgevoerd.

1963
Het gezin Keuls is inmiddels verhuisd naar een eigen huis. Op vakantie in Spanje ontmoet Yvonne een journalist die bij Het Vaderland werkt en hij stelt haar voor een verhaal te schrijven. Dit verhaal wordt nooit gepubliceerd, maar is wel haar entree bij Het Vaderland, waarvoor ze vijftien jaar zal schrijven.

1964
Yvonne gaat een wekelijkse column schrijven voor de Haagse krant Het Vaderland. Onder de titel De toestand bij ons thuis beschrijft zij het wel en wee van haar drie dochters. Ze ziet dit als een goede mogelijkheid om naamsbekendheid te krijgen.

1965

Yvonne krijgt het aanbod van Carl van der Plas een eenakter te schrijven voor de Haagsche Komedie, een groep jonge acteurs. Ze zegt onmiddellijk 'ja' en op 26 april wordt haar eerste eenakter, Kleine muizen gespeeld door een professioneel gezelschap. Na de voorstelling maakt Yvonne kennis met David Koning. Hij is hoofd afdeling drama van de NCRV-televisie. Het is het begin van hun vriendschap. David heeft veel vertrouwen in Yvonne en geeft haar in de twee jaren die volgen de opdracht zes eenakters voor de televisie te schrijven.

1967
Voor het televisiespel Onbegonnen werk, dat een van de zes opdrachten is die ze van David Koning heeft gekregen, ontvangt Yvonne de Mr. V.d. Viesprijs van de Vereniging van Letterkundigen.

1969
Op 10 november wordt het eerste deel van De kleine zielen uitgezonden. Het publiek en de pers reageren enthousiast. Yvonnes leven begint weer een gewoon ritme aan te nemen en het schrijven beperkt zich tot haar wekelijkse column, een hoorspel en een eenakter.

1973
Door de vele lezingen die Yvonne op scholen geeft ontdekt ze dat sommige jongeren in een hopeloze situatie zitten en drugsproblemen hebben. Ze besluit Couperus in haar tas te laten zitten en met hen te praten over de drugsproblematiek.

1977
Het boek Jan Rap en zijn maat komt uit en wordt goed ontvangen. Het verhaal wordt door haar ook als toneelstuk bewerkt. Het wordt een groot succes; het stuk wordt in tien talen vertaald en in vijfentwintig grote theaters in Europa gespeeld.

1978
Het toneelstuk Jan Rap en zijn maat krijgt De Prijs der Kritiek van de Nederlandse theatercritici.

1979
Yvonne reist na veertig jaar voor het eerst weer naar haar geboorteland. De geur van de natte moesson maakt dat ze zich er weer direct thuis voelt. Ook ontvangt ze in dit jaar het Zilveren Cultureel Jongeren Paspoort voor haar verdiensten als schrijfster van het toneelstuk Jan Rap en zijn maat.

1980

Yvonne gaat zich inzetten voor gezinnen met een drugsverslaafd kind. Samen met een moeder van een verslaafde zoon richt ze een Haagse oudergroep op. Op deze manier kan zij zich verplaatsen in de rol van de ouders en hieruit ontstaat het boek De moeder van David S. Van het boek worden in hetzelfde jaar een toneelbewerking en een televisiescenario geschreven.

1981
Yvonne gaat zich inzetten voor de heroïnehoertjes in Rotterdam. Gegrepen door de ellende van deze meisjes schrijft ze, ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’ en hoopt zo de minister van Justitie over de streep te trekken een opvanghuis te realiseren.

1982
Het verrotte leven van Floortje Bloem wordt een bestseller en er is veel aandacht voor de problematiek die in het boek beschreven wordt. Zelfs de minister lijkt onder de indruk te zijn, maar helaas: zijn woorden blijken groter dan zijn daden. Hij onderneemt geen enkele actie.

1983
Yvonne besluit te stoppen met het schrijven van sociale boeken en gaat lezingen geven over het bewerken van literatuur voor televisie.

1985
Ze besluit het er niet bij te laten zitten en schrijft Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel. Er ontstaat paniek bij Justitie en ook de pers besteedt er veel aandacht aan.

1988
Yvonnes moeder overlijdt op 96 jarige leeftijd.

1989
Ze schrijft het verhaal 'Een Indische Oma op de Laan van Meerdervoort', dat de voorloper is op haar boek Mevrouw mijn moeder.
1991
Yvonne wordt gevraagd een boek te schrijven over psychiatrische patiënten

1993

Yvonne vertrekt met haar man Rob naar Indonesië, onder andere om de plaatsen te bezoeken waar Rob en zijn familie tijdens de Japanse bezetting geïnterneerd hebben gezeten.

1994
Ze schrijft het boek Lowietjes smartengeld of het gebit van mijn moeder.

1999
Ze schrijft het boek ’Mevrouw mijn moeder’. In november wordt het boek bekroond met de Trouw Publieksprijs 1999.

2000
Na het schrijven van Mevrouw mijn moeder, wordt Yvonne weer ziek. Ze besluit op reis te gaan, op zoek naar de juiste gedachten voor een 'nieuw' leven. En om te vluchten. Maar in Portugal stuit ze op een aantal oude handschriften en zodra ze er één in haar handen heeft weet ze waar ze thuis hoort: op haar werkkamer tussen de boeken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.