Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

René Appel

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 4e klas havo | 736 woorden
  • 12 februari 2009
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
37 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
René Appel
René appel is geboren in 1945 in het dorpje Hoogkarspel, dat ligt tussen Hoorn en Enkhuizen. Na de gewone basisschool ging hij naar de middelbare school Rijks HBS in Enkhuizen, daar haalde hij in 1962 zijn HBS-B diploma. Daarna ging hij scheikunde studeren, maar dit beviel hem niet, daarom ging hij verder met een studie Nederlands MO, dit diploma behaalde hij in 1967. Tijdens zijn studie kwam Rene in aanraking met schrijven, maar er kwam nooit iets van hem uit. Toen werd hij eerst leraar Nederlands op de Gemeentelijke Scholengemeenschap in Hilversum.
Hij bestloot in 1969 weer Nederlands te gaan studeren, deze keer specialiseerde hij zich in de Nederlandse taalkunde en in 1972 studeerde hij af bij Algemene taalwetenschap. Toen werd hij wetenschappelijk medewerker op de universiteit van Utrecht, hij richtte zich vooral op Nederlands als Tweede taal, dit is taal onderwijs voor allochtonen.

In de jaren 70 begon zijn schrijversloopbaan definitief hij schreef toen alleen nog maar korte verhalen voor in studentenweekblad Propria Cures, Hollands Maandblad en Maatstaf. Ook werd hij free-lance voetbalverslaggever bij de Volkskrant. En in 1976 tot 1986 schreef hij echt misdaadliteratuur, maar dan voor de krant het NRC-Handelsblad.
In 1984 schreef hij zijn eerste wetenschappelijke publicatie, namelijk Immigrant Children Learning Dutch en de tweede was Tweede-taalverwerving en tweede-taalonderwijs, deze schreef hij samen met Anne Vermeer in 1994. In 1994 werd hij ook bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, daar stopt hij in 2003. Toen werd hij fultime schrijver van Psychologische trillers, dit zijn boeken over misdaad die geschreven zijn vanuit een persoon, van die persoon lees je gevoelens en hij vertelt hoe hij dingen ervaart en wat hij ervan vindt
Hij werd geïnspireerd om deze trillers te gaan schrijven door Ruth Rendell en Patricia Highsmith. Verder vindt hij Dubbelspel (van Frank Martinus Arion) en Mijn kleine oorlog (Louis Paul Boon) goede ‘gewone’ literaire werken.
Zelf heeft hij onder andere deze boeken geschreven:
zinloos geweld (2001), dit boek gaat over twee personen, een daarvan is Martin Hogeveen, hij werkt bij de gemeentelijke dienst en ontdekt daar blunders, onkunde en fraude. De directeur ondervind hier veel gevolgen van, want hij wordt op non-actief gezet, dus Martin is de boosdoener die zijn carrière verpest heeft. De andere persoon is Felix Nieberg, zijn broer Richard is opgenomen in een psychiatrische inrichting, Felix gaat opzoek naar de oorzaak van de ziekte van Richard.
De echtbreker (2000) dit boek gaat over dominee Bart kamphuis, hij heeft een gelukkig gezin met zijn vrouw Evelien en hun zoontje. Maar dan komt er een jonge mysterieuze vrouw in hun gemeente wonen, Bart wordt verliefd, maar wil tegelijkertijd zijn huwelijk niet opgeven en natuurlijk ook niet zijn herderlijke functie. Maar alles verloop anders zal Evelien de minares van Bart ontdekt. En dan loopt het allemaal uit de hand en vallen er zelfs slachtoffers.
Geweten (1996) dit boek gaat over een groepje jongeren dat totaal ontspoort naar de tweede wereld oorlog, Peter van Galen keert bijna 50 jaar later terug naar de plaats van het drama, hij was een van de leden van het groepje en hij gaat opzoek naar de waarheid van het drama. Wat er zich daadwerkelijk heeft afgespeeld en waarom.
En Tegenliggers (1995) dit boek gaat over Martin van Leeuwen die een gewoon leven lijd als rijschoolhouder. Maar hij stort in als zijn vrouw hem onverwacht verlaat en de twee kinderen mee neemt. Dan komt hij ook nog in de financiële problemen door een concurrerende rijschool. Maar hij wil er alles aan doen om zijn leven weer in de goede banen te krijgen. Maar hij raakt de realiteit steeds meer kwijt.
Ook heeft René Appel ook nog twee kinderboeken geschreven, Foute boel in 2000 en Complot in 1999. Ook is er veel werk van hem vertaalt, namelijk 5 werken: Ein schrecklicher Verdacht (foute boel), Rachsucht (tweestrijd), Tod um Leuchtturn (geweten), Gefungen in Kids City (Complot) en Mord in der Dritten Person (de derde persoon).

René appel heeft hele goede boeken geschreven, dit blijkt uit dat hij 6 keer genomineerd is voor de gouden strop en 1 keer heeft hij hem daadwerkelijk gewonnen. De gouden strop is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor het beste Nederlandstalige spannende boek.
Het werkt van René Appel werd van 1987 tot 2003 uitgegeven door uitgeverij Bert Bakker, de laatste boeken van hem zijn door uitgeverij Promethues uitgegeven, dit zijn de boeken: Misbruik wordt gestraft, Als broer en zus en Loverboy. Ook is een boek door uitgeverij Contact uitgegeven, dit is het boek spanning. Dit boek is verschenen ter gelegenheid van de wetenschapsweek in 1998.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.