Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

John Lennon

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1027 woorden
  • 7 september 2016
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Jeugd

John is geboren op 9 Oktober 1940 in Liverpool. Zijn ouders zijn Alfred Lennon en Julia Stanley.                Alfred werkte bij het Leger des heils en daarom was vaak op zee. Ver van huis. Terwijl hij op een van zijn vele beroepsmissies was, had Julia een geheime affaire met een andere man, en toen Alfred thuis kwam stak zij niet veel energie meer in hun huwelijk. Alfred deed zijn uiterste best om het huwelijk te redden, maar faalde. Op een dag nam Alfred John me naar een zogenaamd uitje naar Liverpool, maar hij reed echter met John naar Blackpool, waar hij de veerboot naar Nieuw-Zeeland wilde nemen. Julia rook onraad en zocht uit waar Alfred was. Toen gebeurde er iets wat Johns hele jeugd zou veranderen. Na een hevige discussie en een zoveelste poging van Alfred om het huwelijk te redden, konden beide ouders niets beters bedenken dan de toen 5-jarige John zelf te laten beslissen bij wie hij wilde wonen. De kleine John koos voor zijn vader, waarop moeder Julia zich uit de voeten maakte. Op 15 juli 1958 werd zijn moeder doodgereden door een dronken politieman.

Verloop leven

John Lennon veroorzaakte een rel en een boycot van de Beatles door een interview met de Evening Standard. "The Beatles zijn populairder dan Jezus Christus", beweerde hij, wat hem niet alleen kwam te staan op een platenboycot in de VS, maar ook op een etherboycot door de NCRV. In november 2008 werd hem deze bewering officieel vergeven door het Vaticaan.

Lennon kwam meer en meer onder invloed van de avant-garde-kunstenares Yoko Ono. Hij verliet zijn vrouw Cynthia Powell en trouwde in maart 1969 met Ono.

Onder invloed van Ono werd Lennon radicaler en maakte hij langzaam een beweging naar links. Hij nam bijvoorbeeld in 1968 Revolution met de Beatles op. De harde singleversie is al duidelijk uitgesproken, maar in de zachtere versie op The White Album toonde hij zijn twijfel over de richting waarin hij ging. "We all want to change the world but when you talk about destruction don't you know that you can count me out" waarbij in het nummer het laatste woord veranderde in in. In november van dat jaar gaven John en Yoko Two Virgins uit met een naaktfoto als hoes. Toen de Beatles langzaam ophielden te bestaan, ging Lennon alleen verder en sprak hij zich nog meer uit. In maart 1969 bleven John en Yoko bij wijze van huwelijksreis een week lang. De beelden haalden voorpagina's van kranten over de hele wereld.

Nadat de Beatles in april 1970 definitief uit elkaar gingen, ging Lennon door op de weg die hij al met de Beatles was ingeslagen. In het klassieke album John Lennon, was Lennon op zoek naar zichzelf in plaats van naar John in de Beatles. In die tijd was hij daarvoor in therapie bij de Amerikaanse psycholoog Arthur Janov, die meende dat opgebouwde frustraties konden worden bevrijd door schreeuwen: de 'oerschreeuw'. In Mother schreeuwt Lennon dan ook om het verlies van zijn moeder.  Later, in 1971, bracht Lennon Imagine uit.

In het begin van de jaren zeventig besloten John en Yoko zich te vestigen in New York en ze vroegen een verblijfsvergunning aan. Ze kwamen in aanvaring met de regering-Nixon die Lennon als een politiek gevaar beschouwde en hem ook liet schaduwen door de geheime dienst. Een jarenlange juridische strijd volgde.

In 1975 schreef Lennon nog, met David Bowie, het nummer Fame. Hierna trok hij zich terug om zich te richten op de opvoeding van zijn zoon Sean. Hij schreef nog wel wat songs en maakte enkele demo's, maar nam niet actief nieuwe nummers op. Samen met Yoko maakte hij verre reizen en nam hij de tijd om zijn kapitaal verstandig te beleggen. Hij leerde ook zeilen, iets wat hij altijd al had willen doen.

Lennons dood

Zijn terugkeer in de muziek was echter van korte duur: op 8 december 1980, om 22.50 uur, werd Lennon voor zijn huis in het Dakota gebouw aan 72nd Street neergeschoten door Mark David Chapman met een .38 Charter Arms Special-revolver. Lennon werd nog in een politieauto naar het Mt. Sinai West Hospital gebracht, maar had al te veel bloed verloren en overleed kort daarna op 40-jarige leeftijd. Om 23.15 uur werd hij dood verklaard. Eerder die avond was Lennon nog door zijn moordenaar aangesproken en had hij voor hem een exemplaar van Double Fantasy gesigneerd. John Lennon werd op 10 december gecremeerd in Ferncliff Crematory in Ardsley, New York

Na de moord op Lennon steeg Double Fantasy wereldwijd naar de top van de verkooplijsten. Twee singles van het album, (Just Like) Starting Over en Woman, werden grote hits, evenals het oudere Imagine. Van Johns soloplaten werden, enkel en alleen al in de Verenigde Staten, 14 miljoen exemplaren verkocht. De moord op Lennon bracht overigens geruchten op gang dat deze het werk was van de Amerikaanse overheid die beducht zou zijn voor de invloed die Lennon nog zou hebben op het publiek.

In 2007 werd de film Chapter 27, over de moord op Lennon vanuit het oogpunt van de moordenaar, uitgebracht. Lennon-fans protesteerden tegen deze film, omdat ze bang waren dat Chapman de wereld in zou gaan als een held. De film had geen succes. In 2009 verscheen de film Nowhere Boy, die beschrijft hoe Lennon The Quarrymen oprichtte. Ook laat de film zien hoe Lennon werd verscheurd door enerzijds de loyaliteit aan zijn tante, bij wie hij sinds zijn vijfde levensjaar in huis woonde, en anderzijds liefde voor zijn labiele moeder.

Invloed op de mensheid

Na zijn dood zijn nog veel albums uitgebracht waar mensen nu nog naar luisteren. Ook zijn er herdenkingsmonumenten opgericht van Lennon en Ono. In Havana staat een standbeeld van Lennon. Het vliegveld in Liverpool werd vernoemd naar Liverpool John Lennon Airport.

Zoals je ziet heeft Lennon een goede indruk op de meesten van ons achtergelaten, wat misschien wel komt door de goede liederen die hij schreef.

Mijn mening

Ik vind John Lennon echt een goede zanger. Regelmatig luister ik naar zijn liedjes en naar de liedjes van The Beatles. Jammer dat hij is vermoord, ik zou ook niet inzien waarom je dat iemand aan zou doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.