Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Anthonie van Leeuwenhoek

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 4e klas vwo | 247 woorden
  • 13 september 2015
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Antonie van Leeuwenhoek

Biografie
Antonie van Leeuwenhoek (24.10.1632  -  26.08.1723) was een veelzijdige wetenschapper (en handelaar). Hij is vooral bekend geworden door zijn zelfgemaakte microscoop en zijn vele onderzoeken op gebied van microscopie en biologie. Hij is niet degene die de microscoop uitvond, maar hij heeft het zo revolutionair verbeterd, dat mensen hem vaak zien als die uitvinden van de microscoop.

Zijn microscoop
Van leeuwenhoek was textielhandelaar en had daardoor beschikking tot loepen en lenzen, die hij nodig had voor het controleren van stoffen en lakens. Hij werd geïnspireerd door het wereldberoemde boek van Robert Hooke genaamd: ‘Micrographia: or Some Physiological Descriptions of Miniature Bodies Made by Magnifying Glasses’. Hierdoor ging Antoni van Leeuwenhoek zich ook bezighouden met observeren en beschrijven van dingen, i.p.v. zich alleen maar op lakens te concentreren. Hij hield z’n methodes geheim en stuurde z’n beschrijvingen naar Reiner de Graaf die hem later in 1673 introduceerde aan de Royal Society waarna hij in 1680 lid van werd. Hij deed een paar belangrijke ontdekkingen zoals spermatozoa en hij verwierf de spontane generatie theorie (theorie dat leven uit levenloos materiaal ontstaat).

Heden
Tegenwoordig is er een ziekenhuis naar hem vernoemd, die gespecialiseerd is in oncologie en samenwerkt met het NKI (Nederlands Kanker Instituut), heeft de Royal Society elk jaar ‘The Leeuwenhoek Lecture’, een lezing speciaal over microbiologie en is er een internationaal wetenschappelijk tijdschrift naar hem vernoemd die vooral gericht is op microscopie en microbiologie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.