Hoe het begon. Ooit werd er een flinke jongen geboren, genaamd Herakles (Hercules in het Latijn). Herakles was niet zomaar een jongen, maar de zoon van Zeus en Alkmene. Zeus was de oppergod en zijn vrouw, Hera, was niet zo blij met de geboorte van Herakles. Omdat ze de avontuurtjes van haar man zat was, zond ze twee slangen naar de wieg van Herakles, opdat deze hem zouden doden. Maar Herakles ontdekte de slangen, greep ze vlak onder hun kop beet en kneep ze dood. Vanaf dat allereerste moment zou Hera zijn aartsvijand worden. [plaatje0] Toen Herakles opgroeide bleek al snel dat hij speciale krachten bezat. Hij blonk overal in uit in vergelijking met zijn leeftijdsgenootjes. Toen hij later trouwde met de dochter van koning Kreon, kreeg Hera een nieuwe kans om hem dwars te zitten. Ze zorgde ervoor dat hij een driftbui kreeg, waardoor hij zijn vrouw en kinderen als vijanden zag. Nadat hij ze had vermoord zag hij pas wat hij gedaan had en ging uit verdriet naar het orakel van Delphi, om daar om raad te vragen. Het orakel antwoordde dat hij zijn kracht moest gebruiken om zwakkere mensen te helpen en dus vertrok Herakles naar Eurystheus, koning van Mykene, om tien werken voor hem uit te voeren.
En zo vertrok Herakles dus naar Mykene. Eurystheus had al vlug opdrachten voor Herakles gevonden. Er zwierven een aantal afschuwelijke monsters, zoals een grote leeuw, een slang met negen koppen en enorme vogels. Deze dieren vormden een gevaar voor de mensen. Eurystheus hoopte eigenlijk dat Herakles bij één van deze opdrachten zou omkomen, omdat hij bang was voor de sterke Herakles. Dit gebeurde echter niet. [plaatje1] De twaalf werken. De eerste opdracht die Herakles moest uitvoeren was het doden van de leeuw van Nemea. Nemea lag in een dal niet ver van Mykene en alle bewoners waren als de dood voor de verschrikkelijke leeuw. Zijn vacht was zo sterk dat elke pijl erop afketste. Toen Herakles de leeuw vond, schoot hij eerst pijlen naar hem, maar deze vielen naast zijn sterke lichaam neer. Daarna probeerde Herakles het dier een klap te geven met zijn knots, maar ook hier reageerde de leeuw niet op. Herakles volgde hem zijn grot in en wurgde hem met blote handen. De mensen van Nemea waren Herakles zeer dankbaar en boden hem van alles aan. Het enige dat Herakles echter wilde dat waren de huid en de kop van de leeuw. Deze konden hem bij zijn volgende opdrachten beschermen en zo ging hij terug naar Eurystheus, om hem te melden dat hij zijn eerste opdracht goed had vervuld.
De tweede opdracht bestond uit het verslaan van de slang van Lerna. Eurystheus was zeer geschokt geweest dat Herakles gezond en wel was teruggekeerd en stuurde hem daarom ook gelijk weer op pad voor een volgende opdracht. Daarvoor reisde Herakles eerst naar zijn jongere neef Iolaos, om hem om hulp te vragen bij het verslaan van de slang.Deze hydra had een hondenlichaam en negen koppen. De mannen reisden vervolgens naar Lerna, waar ze de slang vonden. Al gauw bleek dat deze helemaal niet zo makkelijk te verslaan was. Toen Herakles één van zijn koppen afhakte, kwamen er drie voor in de plaats! Toen kwam Iolaos op het idee om de koppen gelijk dicht te schroeien nadat ze afgehakt waren, opdat ze niet meer konden aangroeien. Dit plannetje werkte en voordat Herakles vertrok, doopte hij nog snel zijn pijlen in het giftige bloed van de slang. Zo klaarde Herakles ook zijn tweede opdracht.
Het derde werk van Herakles bestond uit het vangen van een hinde. Deze hinde had een lichtbruine vacht, koperen hoeven, een gouden gewei en was pijlsnel. De hinde was toegewijd aan Artemis, de godin van de jacht. Na een jachtpartij die volgens sommige wel een jaar duurde, ving Herakles het dier eindelijk. Met toestemming van de Artemis nam hij het dier mee, nadat hij had beloofd het weer terug te brengen.
Het vierde werk bestond uit het vangen van het zwijn van Erymanthus. Voordat hij weggegaan was had Herakles zich in zijn leeuwenvacht gehuld ter bescherming en wapende hij zich met een ketting. Nadat hij het zwijn eenmaal had gevonden, lokte hij hem naar een gebergte waar een meters dikke laag sneeuw lag. Daar kon hij het dier overmeesteren door bovenop hem te springen en hem vast te binden met de ketting. Toen Eurystheus Herakles zag aankomen met het zwijn werd hij zo bang, dat hij een leeg wijnvat liet ingraven waar hij zich vervolgens in verstopte. Zijn bediende gaf Herakles de volgende opdracht.
Het vijfde werk waren de stormvogels van het Stymphalusmeer. Deze vogels hadden koperen snavels en klauwen en hun veren waren van ijzer, die ze als pijlen konden afschieten tijdens hun vlucht. Ze leefden in de bossen aan de rand van het Stymphalische moeras. Omdat ze zo’n plaag waren voor het land, gaf Eurystheus de opdracht om de vogels uit de weg te ruimen. Toen stond Herakles al voor het eerste probleem; Hoe moest hij de stormvogels uit de bossen lokken? Gelukkig hielp de godin van de wijsheid, Pallas Athena, hem. Ze gaf hem ijzeren kleppers die gesmeed waren door de smid van goden, Hepheastos. Herakles maakte vervolgens zo’n kabaal, dat alle vogels verschrikt opvlogen. Hij slaagde erin om een groot aantal te doden, de rest was zo erg geschrokken dat ze nooit meer terug zouden keren. Herakles nam als bewijs voor Eurystheus enkele ijzeren veren mee.
Herakles moest vervolgens de stallen van koning Augias schoonmaken. Dit was zijn zesde werk. De stallen van de koning waren niet zomaar stallen, maar stallen die al jaren niet meer waren schoongemaakt en in de omgeving hing een ondraaglijke stank.
Herakles had tegen de koning gezegd dat hij de stallen wel in één nacht zou kunnen schoonmaken. Van Augias moest hij toen zweren dat hij het in één dag zou klaren. Als hij dat deed, kreeg hij 1/10 van de veestapel die Augias bezat. Herakles deed dat en bestudeerde de omgeving goed. Toen kreeg hij een idee; hij maakte samen met zijn neef Iolaos eerst twee openingen in de muur rond het erf en verlegde vervolgens de bedding van de in de buurt gelegen rivieren. Zo stroomde vervolgens het water door de stallen dat alle mest en stank wegnam. Augias zag wat Herakles had gedaan maar weigerde hem zijn beloning. Volgens hem had de rivier de stallen schoongemaakt en was de beloning maar een grapje. Herakles werd toen zo kwaad dat hij Augias vermoordde.
De biografie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden