William Shakespeare

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 2e klas vwo | 1548 woorden
  • 22 januari 2015
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!


Onderzoek over: William Shakespeare
Willem Shakespeare beter bekend als de beste schrijver die England ooit heeft voortgebracht,  leefde van 1564 tot 1616.                                                                                         Er werd veel gezegd over de Renaissance die hij waarschijnlijk naar Engeland heeft gebracht. Veel van zijn toneelstukken zoals Romeo and Julia en Othello, spelen in het vroegmoderne Italië.  De inspiratie van de teksten die hij schreef kwam van klassieke schrijvers zoals Plutarchus, Ovidius en Seneca.  De karakters in de toneelstukken van Willem Shakespeare zijn nogal erg dramatisch. Ook is er veel spanning in de verhaallijnen en een rijk taalgebruik. Wanneer hij geen woorden wist dan verzon hij ze zelf. Zo kreeg de Engelse taal dankzij Willem Shakespeare er veel woorden bij. Tot op de dag van vandaag woorden zijn tragedies en komedies opgevoerd en bewerkt tot opera, ballet, musical of film.

Het interview,
1, Wie bent u, en waar staat u bekend om?
Mijn naam is Willem Shakespeare.  Ik ben gedoopt op 26 April 1564 in Stratford-upon-Avon, dat is in het Verenigd Koninkrijk.  ik sta bekend om de vele stukken die ik schrijf.  En om mijn passie voor dichten, schrijven en acteren.  Wanneer ik geen woorden weet voor in een stuk dan bedenk ik ze zelf.  Ik hoop dat later in de toekomst mijn woorden een toevoeging zijn voor de Engelse taal.
2, Hoe komt u aan u inspiratie?
Ik laat mijn voornamelijk inspireren door de teksten van de klassieke schrijvers zoals Plutarchus, Ovidius en Seneca.  Daarnaast ben ik zelf een erg creatief persoon,  wanneer ik geen woorden weet voor in een van me teksten dan bedenk ik ze meestal zelf.  Ook heeft de dood van mijn zoontje Hamnet Shakespeare een grote rol hierbij gehad. Zijn dood heeft veel invloed gehad op mijn werk en de stukken die ik schreef.  
3, Bent u getrouwd?
Ja, ik ben in 1582 getrouwd met mijn lieve, mooie vrouw Anne Hathaway.                  In eerste instantie waren we niet van plan om toen al te trouwen maar we hadden geen keus, omdat ik katholiek ben opgevoed mag ik niet een kind hebben voor het huwelijk.  En aangezien zij toen reeds zwanger was, hebben we de beslissing gemaakt om toen te trouwen.
4, Heeft u kinderen?
Ja, ik heb 3 kinderen. Mijn allereerste kindje genaamd: Susanna Shakespeare is geboren in 1583. Twee jaar later veraste mijn vrouw mijn met het nieuws dat er een tweeling aankwam. In 1585 kregen wij er dus een tweeling bij meisje: Judith Shakespeare jongen: Hamnet Shakespeare. Met heel veel verdriet heeft ons gezien elf jaar later afscheid moeten nemen van mijn zoontje Hamnet Shakespeare.               5, Hoe was uw jeugd?                                                                                                                             Ik heb eerst voorbereidend onderwijs gevolgd, om het Engels onder de knie te krijgen.  Op mijn zevende stroomde ik door naar het catechisme onderwijs, waar ik werd onderwezen in de Latijnse taal.  Daarna ging ik naar de Kings New school.     Omdat ik zeer katholiek was opgevoed werd ik seminarist aan de Hoghtontower, (een student die studeerde bij een geestelijke). Op 4 jarige leeftijd werd mijn vader burgemeester van Startford, dit gebeurde in 1568. Mijn vader heeft toen beroepstoneelspelers uitgenodigd in Guid hall en zo is mijn passie ontstaan voor het toneel.  Toen ik hun zag optreden toen wist ik meteen daar wil ik later wat mee doen.
6, Wat is uw beroemdste werk?                                                                                                         Mijn beroemdste werk is tot nu toe echt wel Romeo and Juliet. Het verhaal gaat over de onmogelijke liefde van Juliet Capulet en Romeo Montague.   Tussen hun familieleden ontstaat heel veel haat en nijd.  Met z’n tweeën staan ze op tegen hun ouders en gaan trouwen.  Om zo de twee families wellicht te verzoenen.              Maar uiteindelijk faalt dit plan en zij plegen zelfmoord.  Ik ben op het verhaal gekomen door de verschillende her vertellingen van een verhaal uit 1476 van Masuccio Salernitano, Mariotto en Gianozza.
7, wat is in uw werk uw grootste frustratie?                                                                                    Een frustratie heb ik niet echt.  Het is echter wel erg verstandig als je creatief bent.  Soms had ik wel eens van die dagen waarbij ik totaal niet op inspiratie kwam voor woorden of een stuk tekst. Daarom ben ik later begonnen om zelf woorden te bedenken en die in mijn teksten te plaatsen.
8, Wat hoopt u in de toekomst te bereiken?                                                                                 Ik hoop dat later mijn woorden een goede toevoeging zijn voor de Engelse taal.         En dat ik kinderen/mensen kan inspireren met mijn werk.  Ook heb ik nog bepaalde doelen om later te behalen want zoals jullie weten ben ik nu weer druk bezig met een nieuwe stuk.  Ik hoop dat dit ook een succes wordt.   En dat ik natuurlijk nog jaren door kan gaan met schrijven, dichten en acteren.


Ik vond het heel erg leuk/interessant om onderzoek te doen naar William Shakespeare.  Ik heb hier heel erg veel over geleerd, en vond het een leuke opdracht.  Zelf heb ik nog wat extra onderzoek naar William Shakespeare gedaan, dus hierbij de weetjes.
Weetjes:
1, Shakespeare speelde zelf mee in zijn eigen toneelopvoeringen, maar nam bijna nooit de hoofdrol.  Hij kroop eerder in de huid van een minder belangrijk personage.
2, William Shakespeare heeft maar liefst 154 sonnetten geschreven.
3, Shakespeare is waarschijnlijk op 23 april geboren.  De exacte datum weten we niet precies maar men zegt altijd dat je 3 dagen na je geboorte wordt gedoopt, en aangezien William Shakespeare 26 april is gedoopt maken ze hier uit hun conclusie.
3, In 1623, zeven jaar na Shakespeares dood, werden al zijn stukken (op twee na) uitgegeven.
4, Veel van Shakespeares werken zijn verfilmd.
5, Vele componisten werden geïnspireerd door leven en werk van William Shakespeare.
6, In Londen kreeg William Shakespeare pas succes als acteur en toneelschrijver.
7, Na 1608 viel de productie van William Shakespeare drastisch terug.                                             
8, William Shakespeare overleed in 1616 en werd begraven in de kerk van Stratford.
 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.