Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Simon Stevin

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 2e klas vwo | 384 woorden
  • 13 juni 2012
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
27 keer beoordeeld

Inleiding

Hoofdvraag:  Wat waren de belangrijkste uitvindingen en ontdekkingen van Simon Stevin en welke invloed hebben deze gehad op de huidige tijd?

Simon Stevin was een wis- en natuurkundige die een grote bijdrage op wetenschappelijk gebied  heeft geleverd.

Deze man was daarnaast ook ontwerper en ingenieur.

Bovendien gaf hij ook les in deze onderwerpen.

Kern

Het belangrijkste dat Stevin had uitgevonden was het decimale stelsel voor breuken.. Stevin ontdekte dat de decimalen konden worden gebruikt om de precieze waarde van getallen te benoemen.

Hij stelde voor om een getal, zoals bijvoorbeeld 63/4  te schrijven als 675(2) (2 decimalen). Later werd dit 6,75. Dit was erg belangrijk, want nog steeds worden decimalen gebruikt.

Ook mede door Stevin zijn de benamingen als “meetkunde” “evenredigheid”, “evenwijdig” en “wiskunde” in de Nederlands taal blijven bestaan. 

Een opmerkelijk ontwerp van Stevin was de zeilwagen. Eerst werd een prototype gebouwd, daarna werd de wagen pas echt gebruikt als rijtuig. De eerste rit werd in februari 1602 gemaakt waar de wagen een voor die tijd hoge snelheid van 50 km/u behaalde.

Deze manier van voortbewegen wordt nog tot op de dag van vandaag gebruikt, namelijk: strandzeilen.

Hij verbeterde ook in de buurt van Delft het afvoersysteem van water door middel van molens (gemaal). De  wipmolen met een verticaleas was de eerste watermolen waarmee het bovenste deel met de wind meedraaide.

Later heeft Stevin zelfs bijgedragen aan het bestaan van een geavanceerde windmachine. En zelfs nu worden er, ondanks al de moderne techniek die we nu hebben; nog steeds molens gebruikt.

Conclusie

Hiermee sluit ik het opstel af , de conclusie van het verslag is: De belangrijkste uitvindingen en ontdekkingen van Simon Stevin waren het breukenstelsel; die in de wiskunde van nu invloed heeft. En de Wipmolen; die in het boerderij/landleven een belangrijk deel van de industrie was. (nu is deze wat ouder geworden en wordt het niet zo vaak meer gebruikt.)

Nawoord

Ik heb Simon Stevin gekozen omdat ik zelf ook heel erg van wiskunde en techniek houd. Het boek wat in de bronnenlijst staat heb ik uit de bibliotheek gemaakt.4

Bronnenlijst

 http://www.kennislink.nl/publicaties/simon-stevin

http://nl.wikipedia.org/wiki/Simon_Stevin#Biografie

http://www.stevin.info/rechts-simonstevin.html

http://catalogue.nla.gov.au/Record/676074

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.