Mao zedong

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 1e klas aso | 407 woorden
  • 5 maart 2015
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inleiding

Ik doe mijn spreekbeurt over Mao Zedong.

Wie is hij

Mao is een grote Chinese keizer. Hij is vooral bekend van het rode boekje .Hij heeft ook nog veel andere dingen gedaan. Hij was leider vanaf 1935. Mao leidde het land met de ijzeren vuist. Dat betekent met geweld en terreur om zijn doelen te bereiken. Hij heeft goede maar ook heel slechte dingen gedaan. Daardoor is hij aan de macht gekomen en dom geworden met doden tot gevolg.

Biografie

Hij is geboren op 26 december 1893 in Hunam. Hij was zoon van een boerengezin. Hij had ook 4 vrouwen en maar liefst 9 kinderen.

Zijn doel

De baas worden. De Chinese revolutie starten. Hij werd baas en begon van alles en nog wat te veranderen: goede maar ook slechte dingen.

Wat waren zijn extreme daden

Hij heeft vreselijke dingen gedaan met 5 anti campagnes en 2 campagnes. Nu een paar van zijn campagnes.

De anti mussen campagne. Mussen waren een grote plaag. Ze aten al de zaden op de velden op. Boeren MOESTEN deksels en alles wat nog lawaai maakt plaatsen. Het ging goed de mussen gingen weg. Er stond veel graan. Maar dan kwamen de sprinkhanen. Het was een echte plaag al het graan werd opgegeten. Er brak een hongersnood uit. Er stierven duizenden mensen.

Nu de staalovens. Overal kwamen staalovens:in boerderijen,scholen en ziekenhuizen. Ze moesten ijzer smelten soms van materiaal dat ze nog nodig hadden. Mao wou meer staal hebben dan de VS. Het ijzer was van slechte kwaliteit. Het moest meestal worden weggesmeten. Ze hadden te weinig tijd voor iets anders. De boeren hadden geen tijd om graan te kweken. Er brak een hongersnood uit.

Het rode boekje

In 1966 verscheen het rode boekje. Het stond vol met uitspraken van Mao. Een aantal studenten vonden het boekje heilig. Ze richtten rode groepen op. Een beetje uit verveling. Hobby’s mochten niet meer. Alle tijd moest gespendeerd worden aan de revolutie of ook wel genoemd de grote sprong voorwaarts.

Het logo

Het logo: een rode ster met een gele hamer van de industrie  en een gele graanzeis van de landbouw.

Goede dingen

Er kwam meer respect voor vrouwen. Hij verdubbelde het schoolbezoek,  minder werkloosheid en betere ziekenzorg. In die tijd vermeerderde het Chinese volk van 50 naar 70 miljoen mensen

Dit wil je ook lezen:

Overlijden

Mao overleed aan een natuurlijke dood (een hartaanval) op 9 september 1976.Hij werd dus 83 jaar. Nu ligt hij onder glas in een museum. En kun je hem bekijken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.