Louis Braille

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • groep 6 | 451 woorden
  • 26 november 2014
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

INLEIDING

Mijn spreekbeurt gaat over Louis braille.
Ik heb voor hem gekozen omdat ik wou weten wat hij allemaal gedaan heeft en waarom.

MIDDEN
Braille is geboren op 4 januari 1809 in Coupvray op 40 km van Parijs. En gestorven op 6 januari 1852 door Tuberculose.
Simon-René(de vader van Louis Braille) was zadelmaker, hij maakte tuigen, beugels, riemen, zadels en tassen voor Napoleon.
Toen Louis 3 jaar was had hij nog maar 1 oog. Dat kwam doordat hij stiekem in de werkkamer van zijn papa was gegaan, struikelde en viel met zijn oog op het punt van een els. Hij werd blind aan 1 oog. Een paar maanden later was hij helemaal blind toen zijn andere oog werd geïnfecteerd. Ondanks zijn beperking, zorgden zijn ouders ervoor dat hij toch een goede opvoeding kreeg. Hij ging naar een gewone school en leerde van zijn papa het alfabet doordat hij nagels in een houten plank klopte. Dit hield hij tot zijn tiende vol, iets wat niet veel blinden lukt. Dat kwam door zijn enorm goed geheugen en hulp van vrienden die de lessen voor hem herhaalden. Op zijn tiende kon hij dankzij een priester van het dorp naar het Koninklijk Instituut voor Jonge Blinden in Parijs. Op die school werd hij al snel 1 van de beste leerlingen. Hij was ook een musicus vooral piano en orgel kon hij goed en hij won daarmee vele prijzen. De blinde leerlingen leerden lezen en schrijven met Romeinse letters in een reliëf (beetje uitleg). Maar deze methode werkte niet zo goed. De Romeinse letters waren veel te moeilijk om te herkennen. Het lezen verliep dus heel traag. Zelfs voor een leerling die zo slim was als Braille was het moeilijk te lezen. Toen Louis 10 jaar was deed hij een project met zijn beste vriend Charles Barbier ze moesten proberen om lezen en schrijven voor blinden makkelijker te maken. Ze hadden iets gevonden, een soort van "bolletjes" op een blad waar je aan moest voelen. De 2 jongens waren enorm enthousiast. Dat was het begin van het Brailleschrift, maar dat wisten ze toen nog niet. Louis zag enkel de nadelen BV. elke letter bestond uit 12 "bolletjes" dat was veel te moeilijk om met 1 vinger te lezen, je kon geen leestekens cijfers enz. schrijven/lezen, je kon er niet mee rekenen...en het voldeed niet aan de spellingsafspraken.
Dat moesten ze dus proberen te verbeteren.
2 jaar later is het zover, Louis Braille heeft het Brailleschrift gemaakt, in plaats van 12 "bolletjes" zijn het er maar 6. En het heeft in totaal ongeveer 38 verschillende tekens. Dat hij dat op 16 jarige leeftijd heeft kunnen doen!

Brailleschrift
wordt van rechts naar links geschreven.
En wordt door blinden ZWARTSCHRIFT of ZWARTDRUK genoemd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.