Hitler tegen Stalin

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 3357 woorden
  • 3 augustus 2005
  • 143 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
143 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Biografie van Hitler
Hitler’s vader was het kind van een Duitse vrouw en een Joodse man, maar Hitler zou nooit weten wie of wat zijn opa is. De ouders van Hitler waren Alois Hitler en Klara Polz zij kregen 4 kinderen, als vierde kind kregen zij op 20 april 1889 Aldof Hitler.

Hij is toen opgevoed in Linz, de vader van Hitler overleed in 1903 dit kwam hard aan bij Adolf. Hij zat op een school een soort hoge school, die had hij niet afgemaakt omdat hij geen goede cijfers had gehaald en ging toen van school af. Hij heeft toen 2 jaar als kunstenaar in linz gewerkt waar hij tekeningen/ portretten maakte voor toeristen. En besloot toen dat hij naar de Kunstacademie wilde gaan in Wenen want zijn werk werd steeds afgewezen. Toen stierf zijn moeder in 1908 en hij bleef helemaal alleen achter, en ging tekeningen en ansichtkaarten maken en die aan toeristen verkopen hij was 4 jaar lang erg arm en had geen onderdak dus hij zwierde , hij kwam nergens aan het werk omdat hij geen diploma had. Dus probeerde hij aan geld te komen door te bedelen, mensen te helpen met koffers te dragen etc. de rijke mensen keken op hem neer, zo kreeg Hitler een hekel aan rijke mensen en vooral aan rijke Joden, want de Joden in Duitsland hadden vaak een goede baan.

2. Biografie van Stalin
Joseph Stalin werd geboren op 21 december 1879 in het Georgische stadje Gori in de Kaukasus.Hij was de enige van vier kinderen die de bittere armoede van die tijd overleefde. Zijn vader Vissarion Dzoegasjvili was een onsuccesvol schoenmaker en ging daarom werken in een fabriek. Hij was een onverbeterlijke alcoholist en Joseph werd als kind ook vaak geslagen. Zijn vader stierf in 1890 onverwachts aan de verwondingen van een vechtpartij in een kroeg. Josephs moeder Jekaterina was een zeer zorgzame moeder. Ze was huismoeder en verpleegde haar zoon toen die leed aan de waterpokken en aan bloedvergiftiging. Door die bloedvergiftiging was Stalin voor zijn leven kreupel aan zijn linkerarm. Jekaterina was een zeer gelovige vrouw en zij wilde dus ook dat Stalin priester werd. Daarom werd Joseph in 1888 naar de orthodoxe priesterschool in Gori gestuurd.

Joseph leerde goed en was dus ook een goede student. In 1894 studeerde hij af met hoge cijfers. Nadat hij geslaagd was verhuisde hij naar Tiblisi waar hij ging studeren aan het Theologisch Seminarium. Maar Joseph verafschuwde het traditionele godsdienstonderwijs en hij maakte voor het eerst kennis met de marxistische leer.In zijn vierde schooljaar werd hij lid van de marxistische beweging Mesame Dasi ( het was een Georgische nationalistische groepering).
In 1901 sloot Joseph zich aan bij de Georgische Sociaal Democratisch-partij en was vooral bezig met zijn werk in Tiblisi en daarna in Batoemi. Zijn werk bestond uit het organiseren van stakingen en demonstraties. Joseph schreef ook artikelen voor plaatselijke kranten onder verschillende anonieme namen, waarvan in 1913 onder de naam Stalin ( De man van staal), zijn artikel werd succesvol, en zo behield hij zijn naam. Stalin heeft zich altijd al geinteresseerd in sociale problemen, hij sloot zich daarom aan bij een kleine groep Georgische socialisten die aanhangers waren van Lenin's opvattingen. Deze opvattingen stonden bekend als het Bolsjewisme en Stalin hielp mee om het Bolsjewisme te verspreiden via de lokale pers. Hij had niet echt een belangrijke functie binnen die groep, maar hij was wel altijd aanwezig met besprekingen enz.
In 1904 trouwde Stalin met Jekaterina Svanidze, een boerin. Ze kregen samen een zoon Jakov, maar Jekaterina overleed op 10 april 1907.

Nog even kort de overeenkomsten en verschillen van de jeugd van Adolf Hitler en Josef Vissarionovich Dzhugashvili.

3. Overeenkomsten:
• Beide bewindslieden hadden ouders die niet van origine uit het land kwamen waar ze later alleenheerser zouden gaan spelen
• Beiden hadden een vader die er niet voor terugdeinsde geweld te gebruiken in de opvoeding.
• Beiden verloren hun vaders al op vroege leeftijd.
• Beiden hielden van het lezen van boeken en leefden zich ook in bijna beangstigende mate in, in de karakters die voor kwamen in wat zij lazen.
• Ook hadden Hitler en Stalin een gruwelijke hekel aan school en op een of andere manier volgde daaruit dat zij ook een hekel hadden aan autoriteiten die controle op hen uitoefenden in de rest van hun leven.
• Beide alleenheersers waren of aangetrokken door de kerk of hadden zelfs een gedeeltelijke opleiding aan een kerkelijke instelling genoten.
• Beiden stopten met hun middelbare schoolopleiding in het jaar dat ze het af zouden ronden.
• In tegenstelling tot de vaders waren de moeders absoluut gek op hun kinderen.

Verschillen:
• Hitler kwam in tegenstelling tot Stalin uit een niet al te arm gezin.
• Hitler was een stuk jonger dan Stalin.
• Hitler is veel meer verhuisd dan Stalin in zijn jeugd.

4. Hitler in de wereld oorlog
In 1914 brak de eerste wereld oorlog uit, en Hitler melde zich als vrijwilliger aan bij het Duitse leger, en kwam hij in aanraking met het Duitse nationalisme, hij voerde de oorlog mee met Duitsland maar raakte gewond, en 2 jaar later kwam hij terecht in een gas aanval en was een tijdje blind. En kreeg daarom een onderscheiding “het ijzeren kruis” en was nu korporaal, hij was een krachtige spreker hadden de officieren gemerkt en kon mensen goed overtuigen en hij kreeg toen de taak om les te geven aan nieuwe soldaten,

Na deze oorlog had Duitsland veel schulden omdat ze verschillende landen moesten terug betalen het was 132 Miljard! En Duitsland wilde wraak.

5. Wat gebeurde er toen Hitler de politiek in ging
Toen Hitler uit het ziekenhuis ontslagen was, was het een chaos in Duitsland. Dat was de reden dat Hitler de politiek in wilde gaan, en melde zich aan bij de Duitse arbeidspartij. En hij werd reclame maker van de partij die snel groeide doormiddel van de overtuigende uitspraken die Hitler, en de partijnaam werd al snel veranderd in National-Sozialistische Deutschepartei.
Door Hitler’s propaganda methode en directe uitspraken ontstond er onenigheid binnen de National-Sozialistische Deutschepartei. Dus stelde Hitler voor om partijleider te worden of hij zou opstappen.
Maar omdat door hem de party zo succesvol was geworden werd hij de partyleider en kreeg allen macht en ging bijeenkomsten organiseren, en gebruikte emotie om mensen te overtuigen en kreeg zo veel mensen achter hem, en ging politieke tegenstanders bedreigen met behulp van een privé leger van de party genoemd SA.
Hitler ging de partij opnieuw opbouwen maar dan met zijn ideeën, hij gebruikte allerlei slimme manieren en propaganda om leden te werven.

6. Stalin in de opkomst
De revolutie van 1905 in Rusland had een goede effect op Stalin het lukte hem tot de hoogste positie van de nationalistische beweging door te dringen. In 1905 werkte hij als organisator voor de partij en was redacteur van een Kaukasische arbeiderskrant. Voor het eerst waren zijn artikelen die hij schreef duidelijk herkenbaar als Bolsjewistisch. Stalin was ook betrokken bij het organiseren van overvallen op treinen en transporten van de regering, die de partij het geld opleverde dat ze hard nodig hadden. De volgende vier jaren was Stalin zeer politiek actief, hij zat wel vaak gevangenisstraffen uit en werd zelfs gebannen naar het noorden van Rusland. Ondanks zijn gevangenisstraffen is het hem wel gelukt om het eerste partijcongres van de Bolsjewieken bij te wonen in 1905 in Finland, en daar ontmoette Stalin Lenin voor het eerst.
Lenin had een organisator nodig en omdat Stalin een betrouwbaar en fanatiek was, was hij de juiste vleugel voor Lenin. Stalin ging door met zijn artikelen schrijven, en werd zo weer in 1913 opgepakt en gedeporteerd naar Siberie, hij moest tot 1917 zitten. Tijdens de revolutie van 1917 in rusland, toen Stalin vrijkwam werd hij omringd door Lenin en Trotsky. Stalin werd in april gekozen als lid van het centrale comité van de Bolsjewistische partij. Dit was een succesvolle stap maar er gebeurde weinig achter zijn naam. Hij was redacteur van de krant Prava en gaf veel steun aan Lenin. Stalin wilde dat er spectulaire gebeurtenissen gingen gebeuren, daarom ging hij zich steeds meer bezighouden met de organisatie van de partij en kreeg langzamerhand steeds meer macht in de partij. In 1922 werkte Stalin voor de secretaris-generaal en hij moest zelfs voor benoemingen zorgen van belangrijke functies in de Bolsjewistische partij. Deze functie wist Stalin goed te benutten om steeds meer zijn machtspositie te verhogen. De mensen in zijn omgeving zagen wel hoe hij steeds verder naar de top rees, maar ze konden niks zeggen en ze durfden niks te zeggen.

7.De overeenkomsten en verschillen tussen de ideologieën van Hitler en Stalin.

Overeenkomsten:
• Beiden wilden gelijkschakeling van de gehele bevolking in het land waar ze aan de macht waren.
• Beiden wilden de cultuur in de hand houden.

Verschillen:
• Hitler was zeer sterk nationalistisch ingesteld, Stalin in veel mindere mate.
• Bij het communisme wordt de daad van het geweld veel minder verheerlijkt dan bij de ideologie van de nationaal-socialisten.
• Stalin had geen drang om zijn land uit te breiden; noch naar oosten, noch naar het westen. Hitler in tegenstelling tot Stalin vond dit zeer belangrijk.
• Stalin discrimineerde niemand, althans in veel mindere mate dan Hitler, die bepaalde bevolkingsgroepen verachtte.

8. Hoe kwam Hitler aan de macht
Na de crisis in 1929 was iedereen ontevreden het ging slecht met de economie en er waren veel werkelozen. En Hitler ze te overtuigen dat de Joden de oorzaak waren van de problemen die ze in Duitsland hadden, in dat jaar groeide de party van 12 zetels tot 107 zetels. De NSDAP werd heel populair onder de ontevreden Duitsers in Duitsland en werd toen tot kanselier van de Weimar Republiek gekozen. En hij zorgde als snel dat alle anderen partijen buitenspel werden gezet dat hij alleen kon regeren. En rede waardoor hij heeft gezorgd dat hij alleen kon regeren was dat hij de media overnam. Zoals hij in bioscopen documentaires met allerlei slechte dingen over Joden liet zien, en men geloofde dit. Dat was het moment waaneer hij de eerste concentratiekamp opende en waar hij duizenden communisten na stuurde.

Hij werd erg populair onder de kiezers omdat hij een einde maakte aan de werkeloosheid door fabrieken te openen die wapens producerende en er waren veel mensen nodig voor in het grote leger.
In Januari 1933 werd Hitler na veel lobbywerk te hebben verricht gevraagd als rijkskanselier, samen met de minister van Defensie nam hij deze positie. En stelde zijn eigen kabinet samen, dit was de positie wat hij altijd wilde hebben, maar hij wilde absolute macht!

9. Stalin aan de macht

Het aan de macht komen van Stalin gebeurde zeer geleidelijk. Want eerst kwam de communistische partij aan de macht, daarmee Lenin, en daarna volgde Stalin Lenin op. Het is nu als het aan ons ligt boeiend om ook het aan de macht komen van de communistische partij, d.w.z. de Bolsjewieken, te beschrijven.

Het begint eigenlijk allemaal in 1914 wanneer de eerste wereldoorlog begint. Dit is om te beginnen het einde van de Tsaar. Het probleem van de eerste wereldoorlog was niet dat Rusland een groot gedeelte van haar grondgebied kwijtraakte, want het Russische leger hield toch wel stand maar het was meer dat dit stand houden tegen de sterke Duitse en Oostenrijkse aanvallers veel geld, voedsel en manschappen kostte. Deze verliezen deden de burgers oproepen tot een beeinding van de oorlog,
In 1920 was de Russische burgeroorlog afgelopen. In de revolutie van oktober waren er een aantal staten, die van origine niet Russisch waren, die probeerden zelfstandig te worden. Maar mede dankzij Stalin is dat uiteindelijk niet gebeurd. Toen is er wat leiding betreft een vrij rustige periode geweest als men kijkt naar de leiding in de communistische partij, deze periode stopte toen Lenin overleed. De meeste mensen in de communistische partij gingen er vanuit dat het Trotski zou zijn die Lenin op zou volgen. Dit bleek uiteindelijk een misvatting te zijn want het was uiteindelijk Stalin die binnen de Partij de macht wist te veroveren. In 1929 was de oorlog binnen de partij uitgewoed en zat Stalin op de troon.

10. De overeenkomsten en verschillen bij het aan de macht komen van Hitler en Stalin.

Overeenkomsten:
• Beide hebben geprobeerd door middel van een revolutie aan de macht te komen.
• Beiden kwamen op relatief jonge leeftijd aan de macht.
• Toen ze aan de macht kwamen hadden beiden een sterke partij waarop zij terug konden vallen.

Verschillen:
• Bij Hitler lukte de Revolutie niet, maar bij Stalin wel.
• Stalin was de opvolger van een sterk persoon, terwijl Hitler juist die eerste sterke persoon was.
• Hitler gebruikte terreur bij het aan de macht komen terwijl Stalin alleen als een echte politicus door zijn partij heen manoeuvreerde.
• Voor het aan de macht komen van Stalin heeft hij eerst binnen een regering andere functies bekleed, terwijl Hitler meteen de hoogste functie wist te bemachtigen

11. Hitler aan de macht
Toen Hitler eenmaal de macht had wilde hij het uitbreide tot absolute macht,
Hij verklaart op 2 januari 1939 dat het Duitse rijk vrij moet zijn van Joden, en worden een half miljoen uit Duitsland gezet en moeten zijn hun bezittingen aan de staat geven.
De Duitsers zagen Hitler sowieso als de “held” hij had hun gered uit een economische crisis en had het verdrag van Versailles ook ongedaan gemaakt. Er was rust vrede en iedereen had een baan, dus ze waren hem dankbaar en wilde hem niet tegenspreken, maar hij had ook wetten gemaakt dat als iemand hem zou tegenspreken ze werden opgepakt en naar een
heropvoedingskamp werden gestuurd, dus het volk sprak hem sowieso niet tegen. Maar het hoofddoel van zijn nieuwe wetten was Duitsland raszuiver te maken, dat hield in een sterke natie zonder Joden, Homoseksuelen, geestelijke gehandicapten en lichamelijke gehandicapten. En de omringde landen keken met een schuin oog toe hoe Hitler zijn doelen probeerde te bereiken. Maar toen Hitler Joden uit anderen te vernietigen ging het anders dan hij had verwacht, want toen hij het Duitse rijk wilde uitbreide ten koste van Rusland ging het fout, en sloot hij in augustus 1939 met Stalin een niet-aanvalsverdrag met Stalin, dus had hij in ieder geval een rugdekking van het oosten.
Maar op 1 september 1939 gaf Hitler het sein tot inval van Polen die hij verdeelde met Stalin,en de 2e oorlog was officieel begonnen. Hij veroverde grote stukken can Oost-Europa, Nederland, belgie noordfrankrijk en een groot stuk van scandinavie. Maar wat zijn fataal werd was dat hij ruzie had gekregen met de sovjet-unie en de verengde – en canada gingen zich ermee bemoeien. De oorlog was begonnen omdat Hitler omdat hij de joden wilde uitroeien en het zuiver ras wilde hebben. Hitler had een dictatuur gecreëerd waar hij een klein groepje mensen de macht hadden gekregen, en dat verklaart waarom Hitler in zo een korte tijd zo’n onaantastbare machtpositie kon bereiken.

12. Stalin aan de macht
Na de dood van Lenin in 1924 leek het erop dat Trotsky de machtigste man van de Sovjet-Unie zou worden, dit omdat hij veel talent had en charisma. Maar Trotsky zou de strijd met Stalin niet redden omdat Stalin gesteund werd door de 2 belangrijkste leden van een organisatie Kamenev en Zinovjev. Stalin was slim, beetje bij beetje ondergraafde hij de machtpositie van Trotsky, in 1927 werd Trotsky uit de Bolsjewistishe partij verstoten en naar Siberie verbannen. In 1928 beheerste Stalin de macht over de Sovjet-Unie. In 1928 begon Stalin ook aan één van de belangrijkste projecten sinds de dood van Lenin, namelijk, de collectivitatie (dit hield in dat kleine boerderijen werden samengevoegd tot gemeenschappelijke landbouwbedrijven))en de strijd tegen de Koelakken (rijke boeren die grote stukken grond bezaten). Stalin kreeg dus de volledige macht, en ging aan de politieke orde denken, zoals het invoeren van het vijfjarenplannen. In 1929 zorgde hij voor grote doorbraken zoals een grootschalige industrialisatie. Om zijn doelen te bereiken moest hij de samenleving ingrijpend veranderen.
Stalin bouwde dus een grote macht in de samenleving. De terreur en het verspreiden van angst onderbouwden zijn macht. Een andere onderbouwing van zijn macht is de Stalin-Cultus , in deze cultus liet Stalin zich verheerlijken als een bovenmensenlijk persoon. Hij wordt ook wel als de welwillende, alwetende en vaderlijke leider genoemd. En wie Stalin niet volgde was tegen hem. Stalin liet zijn cultus over aan de Partij. Zelf trad hij niet als de almachtige leider op de voorgrond. Hij vertoonde zich bijna nooit in het openbaar. Hij hield bijvoorbeeld geen grote speeches zoals Hitler in Duitsland deed. De reden hiervoor was dat Stalin veel moeite had met de directe contacten buiten de kleine kring van mensen om hem heen. Hij leidde een afgezonderd leven, waar hij tot diep in de nacht in zijn werkkamer zat en af en toe een hoog partijlid ontving voor overleg.
Verder vond Stalin de politieke orde nodig om een einde te maken aan de noodtoestand waarin de Russische samenleving sinds 1917 zou verkeren. Ook om de klasseloze industriële samenleving tot stand te kunnen brengen en om een machtige militaire mogendheid tegen een vijandige buitenwereld te worden. Toch kan de politieke orde van Stalin geen succes genoemd worden want er was niet echt sprake van planning maar meer van een crisismanagement.

13. Overeenkomsten en verschillen in de manier van regeren van deze dictatoren.

Overeenkomsten:
• Beide dictatoren waren absoluut paranoïde als het ging om persoonlijke veiligheid.
• Ze regeerden beiden met een krachtige hand.
• Beiden wilden alles zoveel mogelijk zelf in de hand houden
• Beiden hadden de macht totdat ze overleden.
• De zware industrieën hadden bij beide machthebbers de prioriteit.
• Beiden vertrouwden veel op terreur voor het handhaven van hun macht.

Verschillen:
• Hitlers beleid was veel meer gericht op een oorlog.
• Hitler was minder lang aan de macht dan Stalin
• Er werd door beiden met een andere ideologie geregeerd.
• Hitler was in tactisch opzicht een stuk hoger begaafd dan Stalin.
• Hitler probeerde de loop van de oorlog in eigen hand te houden, terwijl Stalin het voornamelijk overliet aan de generaals die hij vertrouwde.

14. De Grote Terreur
Aanleiding voor wat later de ‘Grote Terreur’ werd genoemd, was de moord op de Leningradse partijleider Kirov in december 1934. Velen partijleden werden beschuldigd van ‘samenzwering’ tegen de Partij. De meesten werden terecht gesteld of gedeporteerd naar kampen. In 1936 begon de echte Grote Terreur. De nieuwe topman van de NKVD kreeg toestemming om af te rekenen met alle tegenstanders van Stalin in de Partij. Van de zeven leden van het in 1924 gekozen Politbureau werden er vijf vermoord (De andere twee waren Stalin zelf en Trotski). Het werd steeds erger, de oude Bolsjewieken werden bijna allemaal vermoord. Miljoenen mensen werden naar de vreselijke kampen gedeporteerd zonder enige aanleiding, het was te erg voor woorden wat er met de mensen gebeurden. De Grote Terreur had slechte gevolgen voor de samenleving en de economie van de Sovjet, velen mensen konden bepaalde posities niet innemen en het werd zo een chaos. In 1938 nam rustig de Grote Terreur af, vanaf toen ging het er wat rustiger aan toe in de Sovjet -Unie. Stalin was een man die zijn ideeen realiteit wilde maken, wat overigens goed gelukt is, zijn ideeen hadden goeie kanten maar ook zeer slechte kanten, wat zijn bedoeling was is dat hij de economie wilde veranderen in de Sovjet, wat niet altijd goed uitpakte. Stalin een machtige man toentertijd, die over leven en dood besliste, is uiteindelijk in 1953 overleden aan een beroerte!

15. Einde van Hitler’s rijk
In de laatste dagen van Hitler zat hij verschuilt in zijn bunker, Er kwam een eind aan Hitler’s rijk in 1945 toen de troepen van het democratische westen en van Stalins Rusland die hem einedlijk op de knieen kregen. Er kwam in Duitsland een scheiding tussen een communistisch en democratisch deel. Maar Duitsland was nog ziek van het nazisme, het bevrijden van een land van nationaal socialistische denkbeelden,

16. Bronvermelding

Encarta’99: trefwoorden: Hitler, Tweede Wereldoorlog.

Encarta’99: trefwoorden: Stalin, Tweede Wereldoorlog.

Het boek ‘ Hitlers handlangers’ van Dr. Henk van Capelle en Dr. Peter van de Bovenkamp uit 1990.

De film ‘Adolf Hitler’ uit de serie ‘the occult history of the Third Reich’.

Het geschiedenisboek ‘bronnen’.

Zoekmachines: google, ixquick, vinden

REACTIES

D.

D.

goed gedaan

12 jaar geleden

M.

M.

Mooi gedaan!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.