Gandhi

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 4e klas aso | 481 woorden
  • 8 september 2003
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
37 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Het geweten van de mensheid: Mohandas K. Gandhi werd geboren op 2 oktober 1869 in Porbandar te India. Hij werd een van de meest gerespecteerde geestelijken en politieke leiders van de jaren 1900. Hij hielp de Indische bevolking doorgeweldloze weerstand te bieden tegen de discriminerende Engelse wetten. Gandhi werd door de bevolking uitgeroepen tot de vader van het vrije India.

Zuid- Afrika: In 1893 trekt Mohandas Gandhi naar Zuid- Afrika als advocaat.Daar waren blanken de baas. Negers en Indiërs werden geminacht en hadden bijna geen rechten. Veel Indiërs werden gebruikt als slaaf op suikerriet plantages. Slechts enkele Indiërs waren goede zakenlui geworden. Maar dit tegen de zin van de blanken. De Indiërs werden tegengewerkt. Ze mochten geen land bezitten en geen stemrecht. Niet blanken mochten niet vrij rondreizen. Een eerste vorm van protest door Gandhi kwam er door het verbranden van Indische paspoorten. Hij riep de Indische bevolking in Zuid Afrika op om hun paspoorten te vernietigen. De ordehandhavers willen dit beletten en dreigden alle mensen te arresteren die nog paspoorten vernietigden.Maar Gandhi slaat deze waarschuwing in de wind en gaat door met het verbranden van de passen. Hij wordt geslagen en geschopt en uiteindelijk gearresteerd door de Engelse politie.

India: In 1915 keert hij terug naar India, zijn geboorteland. Hij krijgt een groot onthaal. In India wil men onafhankelijk worden van Engeland en de bevolking hoopt dat Gandhi wil helpen. Maar voor Gandhi is India een vreemd land. Hij wil eerst de noden en problemen van de bevolking leren kennen. Hij bestede veel aandacht aan sociale conflicten. Daarbij werd zijn hulp vaak ingeroepen. Hij wilde contractarbeid afschaffen omdat zoveel arme Indiërs daardoor misleid werden en een zeer onmenselijke omstandigheden moesten leven en werken. Gandhi's mening werd vrijwel door iedereen gerespecteerd. Gandhi besloot zich tegen de Britse regering te gaan verzetten. Hij was de eerste Indiër in 200 jaar die een hak voor het Britse rijk zette. Deze strijd duurde 28 jaar. De strijd begon met een oproep van Gandhi om een dag te bidden en te vasten. Wie dat doet kan niet werken. Alle winkels en kantoren bleven dicht. Indische bediende werkte niet. Hiermee wilde Gandhi de macht van de pers gebruiken. De hele wereld moest lezen welke ellende het Indische volk kende.

Gandhi vermoord Op 13 januari 1948 vond een moordaanslag op Gandhi plaats. Hij werd neergeschoten met een revolver. De hele wereld rouwde. Gandhi is het symbool van het Indische volk geworden. Hij is het geweten van de mensheid. Hij leerde zijn volk oprechtheid en zelfrespect. Hij gaf een revolutionair middel in handen om op te komen voor zijn rechten: "De geweldloze weerbaarheid". Dit is een erfenis aan de hele wereld

“De volgende generaties zullen met moeite kunnen geloven dat een persoon zoals Mahatma Gandhi ooit op aarde heeft geleefd” (Albert Einstein over Mohandas Gandhi

In de volksmond sprak men van “Mahatna” Gandhi, wat zoveel betekend als “Grote Ziel”.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.