ADVERTENTIE
Ben jij op zoek naar een studie die je meer biedt dan standaard hoorcolleges en werkgroepen?

Verdiep je dan eens in een universitaire studie bij Defensie! Een studie waar je meer leert dan studeert. Samen met Defensie beantwoorden we de meestgestelde vragen over studeren bij Defensie. 

Check het artikel!

Biografie Ché Guevara
Ernesto ‘Ché’ Guevara de la Serna (14-06-’28-‘67) wordt gezien als een communistische held en staat nu symbool voor vele vrijheidstrijders. Hij was een marxist, socialist, antikapitalist, maar vooral een communist. Samen met Fidel Castro streed hij tegen de tirannie van de voormalige Cubaanse leider en maakte van Cuba een communistische staat.
Ché wordt geboren in de Argentijnse stad Rosario. Hij lijdt aan een ernstige vorm van Astma. Op zijn achttiende leert hij Berta Gilda kennen. Hij doet haar een huwelijksaanzoek, maar zij stemt niet onmiddellijk toe. Pas 2 jaar later, als Ernesto zijn studies als dokter al voltooid heeft stemt zij in met het huwelijk. Ze krijgen een dochter, Hildita.
Enkele jaren later besluiten Ché en zijn boezemvriend Alberto Granado een reis door Zuid-Amerika te maken.

Ché is ontsteld door de armoede, hongersnood en sociale onderdrukking die ze daar tegenkomen.
Als gevolg hiervan trekt hij -nadat hij even terug naar huis is gekeerd- naar Bolivia en Peru met als eindbestemming Cuba.
In deze landen strijdt hij tegen de onderdrukking van de bevolking en vormt rebellengroepen. In Cuba gaat hij verder; hij ontmoet Raul en Fidel Castro en steunt hen in hun strijd tegen de onderdrukking door de VS, de afhankelijkheid van de USSR en de tirannie van Batista die op dat moment in Cuba heerst. Hij richt samen met Fidel een guerrilla en de eerste guerrillastad op, nl. Siërra Maestra. Daar leert hij de Cubaanse Sigaren kennen en wordt hij benoemd tot commandant samen met zijn vriend Camillo Cienfuegos.
Ché droomt van een nieuwe mens die geen genoegen neemt met materialistische zaken, die geniet van arbeid en altijd klaarstaat zijn medemens te helpen. Hij ziet Siërra Maestra als een voorbeeld stad voor andere steden.
Het is een onafhankelijke stad en alles is er van iedereen.
Uiteindelijk worden de troepen van Batista overwonnen en Fidel krijgt de macht in handen. Hij voert een speciale wet in waardoor een man die al 5 jaar in Cuba verblijft en minstens 2 jaar het leger heeft gediend een volwaardig Cubaans burger is. Ché is de enige die aan deze voorwaarden voldoet en is dus officieel een Cubaan. Fidel benoemt Ché tot minister van industrie en president van de Cubaanse bank. Later zal Ché zijn presidentschap opgeven om zich meer te kunnen fixeren op zijn ministerschap. Als minister van industrie voert hij vrijwilligerswerk op zondag in, hij geeft als minister het goede voorbeeld en helpt mee met het binnenhalen van de oogst. Hij wordt ook aangesteld voor de executies van de volgelingen van Batista, hij leidt hun processen en kijkt gevoelloos toe hoe ze koelbloedig om het leven gebracht worden.
De macht is in goede handen (bij Fidel), de bevolking is vrij, er is geen onderdrukking meer… en Ché ziet geen reden om nog in Cuba te blijven, hij gaat op geheime missie. De Cubaanse bevolking denkt dat hij hen verlaten heeft. In feite is Ché naar het toenmalige Zaïre om het land te herstellen van de kolonisatie en ook daar het communisme te brengen. Hij begrijpt de mensen van Zaïre niet, ,,Terwijl de tolk mijn woede vertaalt staan de luisteraars te lachen” . Hij geeft de strijd op en trekt verder naar Bolivia. Dit bleek een list te zijn van de USSR en Monje (een andere communist). Zij hadden hem verteld dat het een makkie ging zijn de bevolking te overtuigen, maar dat bleek niet zo te zijn. De bevolking was niet klaar voor zijn ideeën en de troepen die hij kreeg bevatten zelfs een ex-politieagent en een mentaal gehandicapte. De Bolivianen en de CIA maakten jacht op hem en vingen hem ten slotte in een hinderlaag (1968).

Na zijn gevangenschap werd Ché vermoord door de enige vrijwilliger, zij laatste woorden waren: ,,Ik weet dat je gekomen bent om me te vermoorden, schiet smeerlap…schiet dan toch!”
Dit alles maakt dat Ché de geschiedenis is ingegaan als een communistische held en dat hij terecht een held genoemd wordt.
De dag van vandaag inspireert honderdduizenden vrijheidsstrijders en jongeren over de hele wereld.
Bronnen:
Wij baseerden ons werk vooral op de video-documentaire van Ché Guevara.
Als aanvulling hierop gebruikten we informatie van de volgende sites:
http://www.lsp-mas.be/marxisme/che.html
www.el-comandante.com
www.che-lives.com
www.time.com/time/time100/heroes/profile/guevara01.html
www.wikipedia.org
Als je meer over Ché te weten wil komen, raden wij deze sites aan:
http://come.to/elchevive (videofragmenten)
www.che-lives.com (toespraken audio, shop, biografie)
http://www.lsp-mas.be/marxisme/che.html (algemeen)

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.