Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Paul verhoeven

Paul Verhoeven is een van de meest succesvolle Nederlandse regisseurs. Hij groeide op in Amsterdam en Den Haag en studeerde wis- en natuurkunde in Leiden, waar hij met het maken van de studentenfilm 'Een hagedis te veel' zijn eerste succes boekte. Deze ter gelegenheid van het lustrum van het studentencorps gemaakte film kreeg een vervolg met een drietal korte speelfilms, die Paul Verhoeven na het behalen van de titel 'drs. in de wis- en natuurkunde' deden besluiten naar de filmacademie in Amsterdam te gaan

Hij maakte nadien een documentaire over het korps mariniers (1965) en Anton Mussert (voor tv, 1968) en tekende in 1969 voor de regie van de kostbare tv-serie Floris. De titelrol werd hierin gespeeld door Rutger Hauer, de ster uit vijf films van Verhoeven.Zijn Turks fruit, Keetje Tippel en Soldaat van Oranje deden het ook in buitenland erg goed (Turks fruit kreeg een Oscar-nominatie). De vierde man (met Jeroen Krabbe) werd vooral in Amerika een enorm succes. Reden voor Hollywood om de Hollandse regisseur uit te nodigen voor de regie van een in Spanje opgenomen spektakelfilm, Flesh and blood (1985), die Verhoeven in 1985 het Gouden kalf opleverde voor de beste lange speelfilm en de beste regie.In 1986 ging hij in Amerika wonen en begon zijn Amerikaanse carriere.

Robocop (1987), een (voor Amerikaanse begrippen) low budget film was zowel een artistiek als financieel succes. De opvolgers Total Recall en vooral Basic Instinct (1992) waren echte Verhoeven films met wrange humor en spraakmakende provocaties. Showgirls (1995) was wel spraakmakend maar werd door critici afgemaakt en door het publiek genegeerd. Met Starship troopers revancheerde Verhoeven zich gedeeltelijk en The hollow man (2000) was een redelijke kaskraker.

Robocop (1987), een (voor Amerikaanse begrippen) low budget film was zowel een artistiek als financieel succes. De opvolgers Total Recall en vooral Basic Instinct (1992) waren echte Verhoeven films met wrange humor en spraakmakende provocaties. Showgirls (1995) was wel spraakmakend maar werd door critici afgemaakt en door het publiek genegeerd. Met Starship troopers revancheerde Verhoeven zich gedeeltelijk en The hollow man (2000) was een redelijke kaskraker.bron: Internet

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

zo hebben jullie regisseurs geschreven: regiseurs

13 jaar geleden

S.

S.

Hoi auteur van dit verslag.
Ik vond het een goed verslag over Paul Verhoeven. Zelf moet ik nu een werkstuk maken over Nederlandse acteurs en regisseurs.Heb je bijvoorbeeld nog een paar namen van goede regisseurs? Zelf dacht ik eraan om eens te bellen met RTL4 of SBS6. heb je nog tips of iedëen??
Wil je me mailen??
Groetjes Sophie de Groot. tweede klas, 13 jaar

15 jaar geleden