Pablo Picasso

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 4e klas vwo | 1245 woorden
  • 31 maart 2009
  • 86 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
86 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stem nu op jouw favoriete fotoserie! 📸

Zo’n 200 scholieren en mbo-studenten hebben meegedaan aan de Rijksmuseum fotowedstrijd met als thema toerisme. Welke foto’s vind jij het mooiste? Stem nu en wie weet hangt jouw favoriet straks in het Rijksmuseum met zijn eigen expositie.

Stemmen!

Pablo Picasso (1881 – 1973)
Invalshoek 4
Wie was Pablo Picasso?
Welke belangrijke periodes en de invloeden daarvan heeft invloed gehad op Picasso?

Wie was Pablo Picassso?
Pablo Picasso is geboren op 25 oktober 1881 in Malaga in Spanje. De volledige naam van Pablo Picasso is Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispin Crispiniano de la Sentissima Trinidad Ruiz Blasco Picasso y Lopez. Hij was de zoon van de schilder José Ruiz y Blasco. Zijn vader kwam uit het Baskische noorden van Spanje. Zijn moeder was Maria Picasso y Lopez en ze kwam uit Andolusië. Pablo had nog 2 jongere zusjes Lola en Conchita. Zijn vader was schilder en werkte als conservator en tekenleraar bij het stedelijke museum. Toen Pablo 7 jaar was begon hij met schilderen. Rond deze periode schilderde hij ook zijn eerste grote olieverfwerk: ‘De eerste communie’. In het begin kreeg hij les van zijn vader op zijn vaders school. Pablo interesseerde zich alleen nog maar voor schilderen en toen hij 13 was, overtrof hij voor het eerst zijn vader. In 1895 verhuisde de familie naar Barcelona. Toen zijn vader zag dat Pablo veel meer talent had dan hijzelf, gaf hij al zijn schildersspullen aan Pablo en Pablo schreef zich in voor de kunstacademie ‘La Lonja’ in Barcelona. Pablo kwam terecht in de hogere klassen van de kunstacademie ‘La Lonja’ hierdoor had hij veel internationale contacten met kunstenaars. Toen hij zestien jaar was, was de eerste tentoonstelling van Picasso's werk. Daarna verhuisde hij in 1901 naar Parijs.

Blauwe Periode (1901-1904/1905)
De blauwe periode duurde ongeveer 5 jaar lang. Picasso kwam in deze periode, omdat zijn beste vriend zelfmoord had gepleegd nadat hij was afgewezen. Dit is ook de tijd van koude oorlog dat hij in armoede in Parijs woonde (1901-1904). Hij maakte bedroefde schilderijen in donkere en sombere kleuren, grotendeels blauw, groen, zwart en paars. Picasso koos blauw om met zichzelf in het reine te komen over de zelfmoord. De blauwe kleur was zijn eerste handelsmerk. Later zouden de schilderijen uit deze periode de duurste werken van hem zijn. In deze periode schildert hij ongeveer 50 werken in 4 maanden. Maar daar schoot Picasso toen niets mee op, weinig mensen kenden hem en hij had nu nog een armoedig bestaan. De blauwe periode is een periode die gekenmerkt wordt door nuchterheid en eenzaamheid.
De bekendste werken uit deze periode waren ‘La vie’ uit 1903, ‘Desemparats’ (1903) en ‘The Madman’ (1904).

Roze Periode (1905-1906)
Langzaam werd Picasso bekender en kreeg hij zijn eerste successen. Ook kreeg hij aan het einde van zijn blauwe periode een relatie met Fernande Olivier. Door zijn succes en zijn relatie met Fernande werd Picasso minder somber, wat in zijn schilderijen te merken is door het gebruik van zachte tinten blauw en roze. Doordat hij veel roze kleuren in zijn werk gebruikte in deze periode, heet dit de ‘roze periode’. Picasso was in de roze periode meer een portretschilder geworden, hij schilderde voornamelijk zelfportretten. In de roze periode maakte hij ook veel schilderijen van naakte personen die erotischer waren dan die uit de blauwe periode. Bij deze schilderijen gebruikt hij ook de klassieke schoonheidsidealen, waarschijnlijk omdat Picasso geïnspireerd werd door de Griekse en Romeinse beeldhouwwerken uit het Louvre. Ook zijn de onderwerpen van zijn schilderijen in deze periode vaak geïnspireerd door het circus, dat Picasso en Fernande vaak samen bezochten. Voorbeelden van werken uit de roze periode zijn het ‘Portret van Señora Canals’ en ‘Circusartiest en jongen’. Een kunsthandelaar was intussen geïnteresseerd in zijn schilderijen en koopt alle zijn ‘roze’ werken, hierdoor kreeg hij het financieel beter.

Kubistische periode (1907-1917)
In Parijs leert Picasso primitieve Afrikaanse en Polynesische beeldhouwwerken kennen en dit inspireert hem om totemfiguren en maskers te schilderen. Picasso experimenteerde de hele tijd met nieuwe technieken en hij werkte aan een minder naturalistische stijl, hij wou juist meer geometrisch gaan werken. Door een strakkere en hardere uitdrukkingswijze en door het gebruik van meerdere en dikkere lagen verf, ontstond een nieuwe stijl, het kubisme. Het kubisme is ontstaan als een verzet tegen de westerse kunst en is een nieuwe manier van vastleggen van de werkelijkheid. Het bekendste werk uit deze periode is ‘Les Demoiselles d’Avignon’. Hier ga ik later iets meer over vertellen. Rond deze tijd leert Picasso Eva kennen en maakt het uit met Fernande als hij Eva mee naar Avignon meeneemt. Picasso wordt samen met Georges Braque gezien als uitvinder van het kubisme. Braque en Picasso werkten samen, maar het door uitbreken van de oorlog in 1914 stopte hun samenwerking.
Braque ging het leger in, maar Picasso niet. Ook andere vrienden van Picasso gingen in dienst, hierdoor voelde hij zich steeds geïsoleerder en depressiever en kon zich niet meer concentreren op zijn werk. Picasso werd nog depressiever en eenzamer toen Eva in 1915 overleed aan tuberculose.

Klassieke periode (1917- 1925)
In 1917 werd Picasso meegenomen door Jean Cocteau naar Rome om het achterdoek, de decors en de kostuums te ontwerpen voor Parade, een Russisch Ballet van Diaghilev. Picasso werd verliefd op Olga Kochlova, een lid van het balletgezelschap en Olga en Picasso trouwden op 12 juli 1918.
Doordat Picasso contact had met elite ging het beter met hem en toen Olga hem stimuleerde voor hogere kringen te werken, begon hij aan 'La vie snob'. Picasso verhuisde naar een luxe appartement in een goede buurt in Parijs. Hij kreeg veel aanzien en werd het middelpunt in elk salon in Parijs. In deze periode maakte Picasso vooral schilderijen die geïnspireerd zijn door de Renaissance en het neoclassicisme. Toen Olga zwanger was, maakte Picasso veel moeder-en-kind schilderijen. Op 4 februari 1921 werd hun zoon Paolo geboren.

Surrealistische periode (1925- 1935)
Tussen 1925 en 1930 ontstond in Europa een nieuwe kunststroming die uiteindelijk net zo belangrijk werd als het kubisme, het surrealisme. Surrealisme wil zeggen dat je de werkelijkheid combineert met je droomwereld. Door middel van surrealisme toon je je dromen en fantasie. Picasso werd beïnvloed met het surrealisme en experimenteerde verder met kleuren, vormen en stijlen. In deze periode maakte Picasso surrealistische schilderijen en ijzerdraadconstructies. In deze tijd was Picasso steeds minder tevreden over zijn leven en Olga was jaloers en prikkelbaar. Picasso leerder Marie-Therese kennen nadat hij haar had ontmoet op straat en had gezegd ‘ u hebt een interessant gezicht, ik zou graag een portret van u willen maken.’ Toen Picasso 46 was, kreeg hij een relatie met 17-jarige Marie-Therese Walter en zijn huwelijk met Olga werd beëindigd toen Marie-Therese van 54-jarige Picasso zwanger raakte, hun kind werd Maya genoemd. Olga bleef op de achtergrond van zijn leven tot ze in 1955 aan kanker overleed.

Abstracte periode (1935- 1973)
Doordat Picasso steeds meer ging experimenteren met het surrealisme, kwam hij uit bij abstract. Hij ging steeds abstracter werken, maar je kon nog wel zien wat hij heeft afgebeeld een bekend schilderij uit deze periode is ‘Guernica’. Ondertussen had Picasso alweer een nieuwe geliefde, Françoise. In 147 kreeg zij Claude, Picasso’s derde kind. Picasso was al 65 jaar. In 1949 kreeg Picasso een dochter Paloma. In 1954 scheidde hij van Françoise en Jacqueline trok bij hem in. In 1961, op 80-jarige leeftijd, trouwde hij met Jacqueline.Op 8 april 1973 stierft Picasso op 91-jarige leeftijd. Na zijn dood werden de meeste werken van Picasso verkocht aan Musée Picasso in Parijs, Museum of Modern Art in New York, en Madrid. Zijn jeugdwerken zijn te zien in het museum van Parijs.




REACTIES

A.

A.

wauw mooi werkstuk, ik ga hem ff kopieeren en zo een goed cijfer halen! bedankt!! :) ;) (y)
xxxx anoniem

11 jaar geleden

_.

_.

Even vertalen naar het engels en de zins opbouw een beetje veranderen en hopen op een voldoende! :)
thnxx, for this information! ;)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.