Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Gaudí

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 510 woorden
  • 24 april 2009
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
17 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Gaudí : persoonlijke biografie

Antoni Gaudí werd geboren in Reus op 25 juni 1852, zijn ouders waren Francesc Gaudí Serra en Antònia Cornet Bertran beiden afkomstig van een familie van kopersmeden . Dit is een belangrijke invloed geweest voor Gaudí om natuurlijke en middeleeuws ambachtelijke elementen in zijn werk te stoppen. Op zijn zeventiende vertrok hij naar Barcelona om architectuur te gaan studeren aan de Escola Superior d’arquitectura. Gaudí viel niet op door zijn intellectuele capaciteiten, maar wel door zijn eigenzinnigheid. Hij behaalde zijn diploma en op de uitreiking zei de toenmalige directeur dat ze een diploma hadden gegeven aan ofwel een gek of een genie. Een genie is later gebleken want de werken van Gaudí zijn internationaal bekend en befaamd, sommigen noemen hem de grootste architect ooit.

Gaudí was een devoot katholiek en gaf zelf even zijn werk op voor zijn geloof. Hij moest zijn lidmaatschappij opofferen in de vrijmetselarij, omdat dit een anti-christelijke beweging was. Hij was een dandy in die tijd en pas later begon hij minder aandacht te besteden aan zijn uiterlijk. Tijdens zijn leven bestuurde hij natuurlijke hoeken en krommingen en gebruikte die in zijn werken. Ook de hyperbolen en parabolen die hij terugvond in de natuur inspireerden hem.


In zijn nog vroege carrière bevond hij zich in intellectuele kringen, rijke burgers omringden zich graag door artiesten. Hij ontwikkelde ook een anti-christelijke houding en begon een fervente Catalaan te worden. Nog voor hij echt naam had gemaakt kreeg hij een stuk grond in 1883 om een kerk te laten bouwen ter ere van de Sagrada Família . Dit werd uiteindelijk zijn belangrijkste werk. Hij was toen nog onbekend en werd vaak bespot door de pers. Hij werd eerst enkel gesteund door een rijke industrieel Güell ( hij maakte o.a. park Güell voor hem) ook George Orwell toonde belangstelling in zijn werk. Zijn populariteit steeg naargelang hij meer werken maakte en vandaag de dag is hij geroemd als een van de origineelste artiesten aller tijden .Gaudí behoort tot het Spaans modernisme en in zijn werk zijn mengelingen van neo-stijlen te vinden. Zijn teleurstellingen in de liefde hebben ook een grote invloed gehad op zijn werken. Het gerucht gaat dat hij 1884 verloofd was, maar van een huwelijk was geen sprake.

Hij leed aan reuma en volgde een zeer sterk vegetarisch dieet, ging regelmatig wandelen en hierdoor werd hij de kracht van de natuur nog dieper gewaar. Als hij een werk maakt is dit niet enkel van hem , maar ook deels van de natuur. Voor Dali was Gala zijn muze, voor Gaudi was dit simpelweg de natuur.

Op 27 juni 1926 stierf hij toen hij aangereden werd door een tram, niemand herkende hem en taxichauffeurs weigerden om hem naar het ziekenhuis te brengen. Ze waren bang dat hij de rit niet zou terug kunnen betalen, omdat hij er nogal armoedig uitzag. Hij overleed drie dagen later en werd begraven in het midden van de Sagrada Família, zijn meesterwerk. Gaudí wordt door velen gezien als de architect van God en een commissie binnen de Rooms-katholieke kerk wil hem laten zalig verklaren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.