ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

Ontdekkers van de antiseptische wondbehandelingen

 

Ignaz Semmelweis

Ignaz Semmelweis (1818 – 1865) was een Hongaarse arts. Semmelwies heeft een enorme bijdrage geleverd aan de medische geschiedenis. Semmelwies ontdekte de relatie tussen het ontstaan van Kraamvrouwenkoorts een de slechte hygiene in het ziekenhuis.

 

Semmelwies ondervond dat de ziekte zich verspreide doordat de verplegers hun handen na autopsies verkeerd wasten. Semmelwies bedacht dat ze hun handen zouden moeten wassen met een chlooroplossing om de hygiene te verbeteren. De artsen erkende Zijn vinding niet en Semmelwies keerde terug naar Buda (Boedapest), waar hij les gaf en later stierf in een gesticht.

 

De Kraamvrouwenkoorts

 

In het ziekenhuiw waar Semmelweis werkte kende men 2 afdelingen:

  1. Hier werkten artsen en studenten.
  2. Hier hielpen kraamvrouwen vrouwen bij een bevalling.

Semmelwies ondekte dat in afdeling 1 het sterftecijfer hoger lag dan in afdeling 2. Semmelwies kwam tot de coclusie dat de artsen en studenten iets (bv. Bacterien) aan hun handen meedroegen, en daardoor de kraamvrouwen infecteerden. Nadat Semmelwied hun aanraadde om hun handen te wassen met een chlooroplossing, zakte het sterftecijfer in afdeling 1.

 

Er waren ook andere mogelijke oorzaken die hij onderzocht:

  • Vrouwen die op hun zij bevallen.
  • Werknemers vanuit het buitenland.

 

Maar Semmelwies kwam tot de conclusie dat dit niet de oorzaak was.

Tijdens zijn onderzoek ontdekte Semmelwies dat als vrouwen niet in het ziekenhuis bevielen nooit kraamvrouwenkoorts kregen. Hierdoor kwam Semmelwies tot de conclusie dat het aan de afdeling moestliggen ( bacterien of iets dergelijks).

Toen Semmelwies uiteindelijk een oplossing had gevonden, wilde zijn baas daar niets over weten. Dit zou dus ook beteken dat hij zelf en andere dokters verantwoordelijk waren voor de dood van vele vrouwen.

Joseph Lister

 

Joseph Lister (1827 - 1912 was een Engelse chirurg. Het ziekenhuis waar Lister werkte was bijzonder vies. Het viel Lister op dat in dit ziekenhuis fracturen met een gesloten huid snel en zonder complicaties genazen, terwijl operatiewonden met grote regelmaat infecties vertoonden die nauwelijks te genezen waren en tot sepsis leidden.

Toen Lister aan zijn studie geneeskunde begon, in 1843, werd tijdens de opleiding minder aandacht besteed aan chirurgie. Toekomstige artsen werden opgeleid in het stellen van diagnosen en het kiezen van therapieën. De uitvoering van chirurgische behandelingen werd overgelaten aan diegen die een lagere status hadden.

Vroeger droegen ze hun dagelijkse kleding tijdens een chirurgische behandeling en gebruikten ze instrumenten waaraan de bloedresten van de vorige ingreep nog kleefden. Door deze onhygiënische toestanden overleden als gevolg veel patiënten.

De Weense vrouwenarts Ignaz Semmelweis had laten zien dat de besmette handen van artsen kraamvrouwenkoorts overbrachten en de Fransman Louis Pasteur had aangetoond dat de lucht wemelde van microben die gisting en rotting konden veroorzaken. Lister concludeerde daaruit dat microben de infecties bij open wonden veroorzaakten. Hij ging op zoek naar een middel om infecties tegen te gaan en kwam uit bij carbolzuur (fenol).

Het resultaat was verbluffend: binnen 1 jaar waren de zalen van Listers ziekenhuis bevrijd van erysipelas, ziekenhuisgangreen en pyemie.

Doordat antisepsis vaste voet aan de grond kreeg, werden behandelingen mogelijk die eerder zonder een goed resultaat bleven. Lister ontwikkelde nieuwe technieken voor zenuw-, hersen- en vaatchirurgie, borstamputaties en amputaties van ledematen.

 

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.