Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Zinloos geweld

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 1437 woorden
  • 15 april 2002
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
89 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Bouwplan (Zinloos geweld)

-Mening: Ik ben tegen zinloos geweld omdat het nergens voor nodig is om iemand zonder enige reden in mekaar te slaan en ik houd sowieso niet van geweld. Mensen zouden moeten leren om het uit te praten in plaats van geweld te gebruiken, want met geweld gebruiken schieten ze helemaal niets op.

-Hoofdargument 1: Jongeren zijn te egoïstisch en zouden moeten leren om mensen te respecteren. Ze hebben geen gevoelens en de mensen om hen heen interesseert ze niets.

-Hoofdargument 2: Vroeger werd er geweld gepleegd als er een groot conflict tussen mensen was, maar nu wordt er geweld gepleegd om stoer te doen tegenover de anderen.

-Hoofdargument 3: Allebei de ouders moeten overdag werken, waardoor hun kind de hele dag alleen thuis is en niet in de gaten gehouden kan worden. Ouders moeten er altijd voor hun kind zijn, want zij zijn verantwoordelijk voor wat hun kind uitspookt.

-Hoofdargument 4: Ouders geven hun kinderen te veel vrijheid. Ze moeten wat strakker aan het lijntje gehouden worden om zich wat socialer te leren gedragen en om met andere mensen rekening te leren houden.

-Ondergeschikt argument 1: Het gaat er tegenwoordig gewelddadiger aan toe dan vroeger. Nu wordt er alleen nog maar met wapens gevochten, terwijl vroeger alleen met blote vuisten gevochten werd.

-Ondergeschikt argument 2: Jongeren en volwassenen, die zich schuldig maken aan vandalisme, zijn ook degenen die sneller zinloos geweld gebruiken.

-Ondergeschikt argument 3: Agressieve mensen, zijn gewoon gefrustreerd. Agressie is een uiting van een opgekropte frustratie die vaak niets te maken heeft met degene tegen wie geweld wordt gebruikt.

-Tegenargument 1: Een aantal mensen vind het de eigen schuld van de jongeren dat ze uitgaan en in elkaar geslagen worden. Het is namelijk hun eigen risico en ze weten dat er altijd wel mensen bijzitten die zich gaan bezuipen en daardoor herrie schoppen, dus dan moeten ze daar maar niet heen gaan.

-Ontzenuwen tegenargument 1: Het is gewoon een grote onzin dat de mensen zeggen dat het hun eigen schuld is om in elkaar geslagen te worden, want jongeren gaan uit om plezier te maken en zich te ontspannen en dan rekenen ze er niet op dat ze ineens met een mes worden bedreigt of wat dan ook. Bovendien is het schandalig dat je nergens meer heen kunt gaan zonder angst te hebben om neergestoken te worden.

-Tegenargument 2: Zinloos geweld is het gevolg van de vele geweldfilms die in omloop zijn.

-Ontzenuwen tegenargument 2: Dit vind ik echt een slechte reden. Geweldfilms zorgen er echt niet voor dat jongeren gewelddadig worden en als er jongeren bij zijn die zich laten beïnvloeden door die films, dan moeten zij in een psychiatrische inrichting worden gestopt.

-Conclusie: Er moeten oplossingen gevonden worden om zinloos geweld te laten stoppen.

-Consequentie: Er zal heel wat moeten gebeuren om de jongeren wijs te maken dat geweld zinloos is.

Doelgroep: jongeren (tieners) Tekstdoel: overtuigen om oplossingen te vinden voor het zinloos geweld

Waar ben je mee bezig?

De laatste jaren lees je steeds vaker krantenartikelen over zinloos geweld. Ondanks dat er veel aandacht wordt besteed aan dit onderwerp, blijven we er last van houden. Steeds meer mensen worden het slachtoffer van geweld. Wanneer houdt het zinloos geweld nou eens op? Wie staat er op en maakt een bikkelharde vuist tegen mensen die zinloos geweld gebruiken? Waarom zijn het juist de jongeren die geweld plegen? Waarom kan het probleem niet zomaar opgelost worden en als het opgelost kan worden, hoe kan het dan opgelost worden?

Het onderwerp ‘zinloos geweld’ heeft de laatste tijd goed in de schijnwerpers gestaan. Steeds vaker hoor je in het nieuws dat het voornamelijk de jeugd is die geweld pleegt. Een van de redenen om zinloos geweld te plegen is dat de jongeren veel te egoïstisch zijn. Ze denken alleen maar aan hun eigen behoeften en de mensen om hen heen interesseert ze niks. Ze hebben helemaal geen gevoel voor de medemens. Het is zelfs zo erg geworden dat een persoon zomaar neergeschoten wordt als hij iemand per ongeluk in de weg loopt. Waarden en normen kennen de jongeren niet. Ze zouden eens moeten leren om mensen te respecteren. De mentaliteit van de jeugd is erg achteruit gegaan.

Wat heeft het voor een zin om een onschuldige man of vrouw zomaar neer te steken of dood te schieten? Dat is nou juist wat er gebeurt. Vroeger werd er meestal alleen maar geweld gepleegd als er een groot conflict tussen mensen was, maar tegenwoordig wordt er gewoon iemand in elkaar geslagen die niks gedaan heeft. Vaak is het zo dat de jongeren stoer willen doen tegenover elkaar. Ze hangen rond in groepjes en slaan iemand in elkaar om te laten zien dat ze erbij horen en om hun imago te verbeteren tegenover de groep.

Het is echt jammer dat we in een maatschappij leven waarin mensen het normaal vinden om elkaar voor het minste of geringste in elkaar te slaan en neer te knallen. Daarbij speelt natuurlijk ook de opvoeding en de mentaliteit van mensen een grote rol. Het komt vaak voor dat ouders allebei overdag moeten werken en dat hun kind dus bijna de hele dag alleen thuis is. Die kinderen worden niet in de gaten gehouden en kunnen dus doen wat ze willen. Ouders moeten er ook overdag voor hun kinderen zijn, want zij zijn degenen die verantwoordelijk voor hun kinderen zijn. Desnoods neemt een van de ouders ontslag om thuis bij hun eigen kind te kunnen zijn. Waarom hebben ze een kind genomen als ze niet altijd voor ze klaar kunnen staan!

Ook geven ouders hun kinderen te veel vrijheid. Gebrek aan structuur thuis en in de omgeving maakt het moeilijker een normale plaats in de maatschappij te verwerven. Jongeren zouden wat strakker aan het lijntje gehouden moeten worden. Ze moeten leren om zich wat socialer te gaan gedragen, zich wat meer aan te passen aan de maatschappij en wat meer rekening te houden met andere mensen.

Het is wel zo dat het er gewelddadiger aan toe gaat dan vroeger. Vroeger vochten mensen met blote vuisten, maar tegenwoordig wordt er alleen nog maar met wapens gehandeld. Je zou kunnen zeggen dat messen, knuppels, pistolen enz. in de mode zijn! Mensen die wapens gebruiken zijn gewoon lafaards. Ze durven niet zonder wapen iemand aan te vallen.

Wat opvallend is, is dat jongeren, maar ook volwassenen, die zich schuldig maken aan vandalisme, ook degenen zijn die sneller zinloos geweld gebruiken. Dat is ook best logisch, want mensen die zich met vandalisme bezighouden zijn ook in staat om iemand te verwonden als ze problemen ondervinden bij zo’n handeling.

Mensen die agressief zijn, zijn gefrustreerd. Agressie is een uiting van een opgekropte frustratie die vaak niets te maken heeft met degene tegen wie geweld gebruikt wordt. Voor agressieve mensen is het goed om naar een sportschool te gaan, waar ze goede begeleiding krijgen. Zo kunnen ze leren met hun agressie om te gaan.

Een aantal mensen vind het de eigen schuld van de jongeren dat ze uitgaan en in elkaar geslagen worden. Het is namelijk hun eigen risico en ze weten dat er altijd wel mensen bijzitten die zich gaan bezuipen en daardoor herrie schoppen, dus dan moeten ze daar maar niet heen gaan. Het is gewoon een grote onzin dat de mensen zeggen dat het hun eigen schuld is om in elkaar geslagen te worden, want jongeren gaan uit om plezier te maken en zich te ontspannen en dan rekenen ze er niet op dat ze ineens met een mes worden bedreigt of wat dan ook. Bovendien is het schandalig dat je nergens meer heen kunt gaan zonder angst te hebben om neergestoken te worden.

Er wordt gezegd dat zinloos geweld het gevolg is van de vele geweldfilms die in omloop zijn. Dit vind ik echt een slechte reden. Geweldfilms zorgen er echt niet voor dat jongeren gewelddadig worden en als er jongeren bij zijn die zich laten beïnvloeden door die films, dan moeten zij in een psychiatrische inrichting worden gestopt, want zij zijn gewoon niet goed bij hun hoofd. Een normaal mens doet dat niet. Vechtfilms (en dus geweldfilms) zijn gemaakt om mensen te vermaken en niet om mensen ideeën te laten opdoen over het gebruiken van geweld op straat.

Jongeren kunnen het de bevolking knap lastig maken door zinloos geweld te gebruiken. De jongeren moeten door de politie tot orde worden geroepen. Mensen zouden over straat moeten lopen zonder vrees te hebben dat er iets vervelends kan gebeuren.

Er zouden goede voorzieningen voor jongeren, werk en scholing en, waar nodig, hulpverlening en strenge aanpak aangeboden moeten worden. Want zo kan het echt niet langer doorgaan met het zinloos geweld!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.