Zinloos geweld

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 355 woorden
  • 29 april 2003
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
40 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Zinloos geweld

Wat een normale dinsdagmiddag bij een supermarkt leek, is uitgelopen op een middag waarbij de 22-jarige René Steegmans uit Venlo dodelijk letsel is toegebracht. De aanleiding was een opmerking tegen twee jongens van 18 jaar, dat ze ‘respect moeten hebben voor ouderen’. Blijkbaar voor de twee jongens reden genoeg om deze jongeman dodelijk te verwonden. Nederland wordt weer wakker geschud door het zoveelste slachtoffer van zinloos geweld. En weer rijst de vraag of dit soort gewelddadigheden normaal gevonden wordt.

Als de dood van het slachtoffers mede het gevolg is van het niet -ingrijpen van de getuigen, zijn deze mede verantwoordelijk, zelfs strafbaar.

Voor: Als men een straf oplegt voor het niet ingrijpen bij een gewelddelict zorg je ervoor dat het aantal slachtoffers van zinloos geweld aanzienlijk kan worden beperkt. Mensen worden oplettender waardoor zij geweld incidenten kunnen voorkomen.

Voor: De daders zullen zich eerder gecorrigeerd voelen en zich wel 10 keer bedenken voordat ze erop in beginnen te slaan.

Voor: Door een dergelijke wet in te stellen zal er een soort saamhorigheidsgevoel gecreëerd kunnen worden. Iedereen is zich er dan van bewust dat we met z’n allen het zinloos geweld probleem kunnen stoppen. Dit heeft volgens mij veel meer zin dan reclame of andere informatie voorziening.

Voor: Een zinnige discussie over normen en waarden (tegenwoordig erg populair) kan niet zonder de vraagstelling of getuigen van zinloos geweld mede verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor deze vorm van geweld.

Tegen argument: Geweld lokt geweld uit. De kans op escalatie is groot. Maar omdat iedereen zich bewust is van een mogelijke straf zal de vechtpartij zich niet erg uitbreiden.

Tegen argument: Het is moeilijk om te achterhalen welke mensen hadden moeten ingrijpen bij een geweld incident en dit zoeken naar de “medeplichtigen” kan voor verwarring zorgen. Maar de consequenties van het niet-ingrijpen (bijv. de dood van het slachtoffer) zijn meestal groter dan de consequentie van het vals beschuldigen van een medeplichtige.

Tegen argument: Het kan gevaarlijk zijn om in te grijpen bij een dergelijke situatie. Daarom moeten kinderen en ouderen buitenschot blijven. Maar tegenwoordig hebben zelfs kinderen en ouderen een mobiele telefoon waarmee zij 112 kunnen bellen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.