Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Zero Tolerance

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 612 woorden
  • 2 april 2005
  • 146 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 146 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
In New York is sinds 1994 het “zero tolerance” beleid ingevoerd. Hierbij ging de politie hard optreden tegen elke kleine overtreding. Het gaat hier om de vraag of dat beleid ook in Nederland ingevoerd zou moeten worden, omdat er in Nederland ook veel criminaliteit is. Maar dat beleid heeft niet alleen positieve effecten gehad op New York en daarom ben ik tegen het zero tolerance beleid in Nederland. Waarom op een harde wijze mensen aanpakken als dat ook op een vreedzame manier kan gaan?

Afgelopen Koninginnedag begon een groep jongeren ’s avonds te vechten voor discotheek het Hof. De politie trad hard op met als gevolg dat het geweld niet stopte maar escaleerde. De politie verloor het overzicht en omstanders, vooral jongeren die uit het Hof kwamen, raakten ongewenst betrokken bij het gevecht. De politie sloeg onschuldige omstanders met gummiknuppels met de bedoeling iedereen uit elkaar te halen.

Doordat de politie hard optrad verloor zij het overzicht en escaleerde de situatie. Als de politie rustig de relschoppers uit elkaar had gehaald was het waarschijnlijk niet ge-escaleerd. Door het harde optreden ging alles mis. Is dat het beleid dat we in Nederland willen invoeren?

Volgens criminoloog J. Nijboer van de Rijksuniversiteit Groningen wekt een harde aanpak irritatie op bij jongeren, de voornamelijk stichters van geweld, waardoor er geen rust komt. Er was een experiment in het Groningse Oosterparkwijk waarbij de politie met een “softe” oftewel rustige aanpak van de politie. In die wijk werken nu justitie, politie en hulpverleningsorganisaties nauw samen om de criminaliteit in te dammen en met succes.

In mijn voorbeeld van Leersum ging juist alles mis door de harde aanpak. Omstanders werden geslagen in van plaats dat ze rustig wegkonden. De politie had geen overzicht of enige controle op de situatie zodat het geweld escaleerde. De mensen verwachtten dat de politie hen weg zou leiden maar het tegendeel gebeurde.

Als de regering een zero tolerance beleid wil invoeren moet de politiemacht sterk groeien. Dit zal ervoor zorgen dat er veel nieuwe agenten komen die geen ervaring zullen hebben in bedreigende situaties, daardoor dus verkeerde beslissingen zullen nemen. Als er dan verkeerde situaties zijn kunnen zij niet goed optreden en zullen dan misschien hard zijn tegenover de mensen, waardoor zij het overzicht kwijtraken en de situatie zal dan verergeren. Als er dan ervaren agenten zijn die snel de situatie weten op te lossen kunnen zij juist de onervaren agenten opleiden. In van plaats dat verschillende onervaren agenten samen een situatie verkeerd aanpakken.

In New York is er een grote daling in criminaliteit voorgekomen door dit beleid in te voeren.
Daartegenover zijn er kinderen doodgeschoten doordat de politie direct schoot in van plaats te kijken of er niet een andere oplossing was.
In Brooklyn, Amerika, schoot een agent een elf-jarig jongetje dood tijdens een arrestatie van een andere man. Het jongetje was met een speelgoedwapen aan het spelen en legde het wapen neer toen de agent hem zag. De jongen zei nog: ‘we spelen maar wat,’ toen hij werd doodgeschoten. Willen wij in Nederland de samenwerking van politie en medemens opgeven voor een daling van de criminaliteit met de gevolgen van dien?

Voordat we zo’n beleid willen invoeren, zouden we eerst moeten weten wat we opofferen en wat we ervoor terugkrijgen. Geven we niet de samenwerking tussen politie en samenleving op voor een te hard beleid waarin geweld zou kunnen escaleren in plaats van dat het vermindert? Het lijkt mij beter dat de politie samenwerkt en er zo dus een veiligere situatie ontstaat.

Het zero tolerance zou niet moeten worden ingevoerd omdat het niet zoveel oplevert als dat we ervoor opofferen en dat er ook andere manieren zijn om geweld te verminderen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Hallo,
Ik wil graag weten waar je dat stukje over koninginnedag vandaan hebt. Nu kan ik het niet gebruiken, als ik weet waar het vandaan komt wel. sorry voor deze moeilijke vraag, zeker omdat dit 5-6 jaar geleden is.
Groetjes, Ilse

11 jaar geleden

I.

I.

En dat stukje over dat jongetje?
Sorry nogmaals. Ik moet alleen weten of en uit welke krant het komt

11 jaar geleden