Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Zenders die videoclips uitzenden, kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor groepsverkrachting of de verspreiding / verheerlijking van de gettocultuur

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 917 woorden
  • 9 november 2006
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
De laatste tijd wordt er veel gesproken over de seksualiteit en geweld in videoclips. Ook in de Tweede Kamer kwam het onderwerp aan het licht. Naar aanleiding van een aantal verkrachtingen worden die zenders nu aansprakelijk gesteld voor die verkrachtingen die tegenwoordig steeds vaker voorkomen.

De zenders die deze videoclips uitzenden, worden nu aansprakelijk gesteld voor de groepsverkrachtingen die steeds vaker voorkomen. Dit is natuurlijk onterecht, want de mensen die het kijken kiezen daar zelf voor. En dat ze het gedrag van hun favoriete artiesten kopiëren, en daardoor meedoen aan groepsverkrachtingen, is hun eigen schuld. En niet de schuld van de TMF en MTV die deze clips uitzenden.
Daarom is mijn stelling:


Zenders die videoclips uitzenden, kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor groepsverkrachting of de verspreiding / verheerlijking van de gettocultuur.

Ik ben het eens met de stelling, omdat je andere mensen niet verantwoordelijk kunt stellen voor de dingen die jij doet, of waar jij naar kijkt. Dat zou toch te gek voor woorden zijn?
Bijvoorbeeld een serie als Crime Scene Investigation, een detectiveserie over moorden oplossen, of bijvoorbeeld Baantjer. En een tijdje later wordt er een moord gepleegd. Je kunt de regisseur of filmmaker toch niet verantwoordelijk stellen voor die moord? Het is wel belangrijk dat de zenders nadenken wat ze wel en niet moeten uitzenden, maar het moet niet zo zijn dat de zenders dan die films/series/of in dit geval dus de videoclips niet meer mogen uitzenden.

Groepsverkrachtingen worden niet door de vingers gezien door de politie. Er wordt een rechtszaak van gemaakt, maar tijdens een van de vele processen bleek dat de jongeren niet wisten wat ze fout hadden gedaan.
Dit komt natuurlijk doordat ze het gedrag van hun rappers nadoen, die zij vertonen in hun clips. Die clips worden dan wel uitgezonden door MTV en TMF, maar het zijn het eerder de artiesten die de fout ingaan dan de zenders. MTV en TMF zenden ze uit, omdat de rappers bekendheid willen en de muziekindustrie tegenwoordig veel geld oplevert. Het is wel zo dat artiesten graag willen dat kinderen naar hun clips kijken en dat ze gezien worden als ‘het grote voorbeeld’ voor de jongeren. Maar dan nog kun je de schuld niet afschuiven op de artiesten, want die doen dat soort dingen ook alleen maar om bekendheid te krijgen en er zo veel geld mee te verdienen. Mooie auto’s, kleren en vrouwen trekken ook de aandacht van de jongeren.

De verkrachters hebben een leeftijd van ongeveer 12 tot 17 jaar. Je kunt er dan vanuit gaan dat deze kinderen nog bij hun ouders wonen. Dat betekent dat er dan ook iets mis is met de opvoeding die deze kinderen krijgen. Als kinderen thuis niet geleerd krijgen dat het niet de bedoeling is dat je seks hebt met anderen, terwijl die ander dat niet wil, dan gaan die kinderen dat uitproberen. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen daarin opvoeden, in plaats van dat de tv dat doet.

Dan kun je wel zeggen dat het ligt aan de tv waar TMF en MTV te zien zijn, maar als het goed is hebben ouders ook nog inspraak, bijvoorbeeld door het kijken van deze zenders te verbieden. Helaas is dit tegenwoordig echt een probleem, want veel jongeren hebben nu een eigen televisie op computer op hun kamer, waardoor ouders geen controle meer hebben over het kijkgedrag van hun kinderen.

Nog een voorbeeld. De rechtbank in Rotterdam heeft in het begin van september 2005 elf minderjarige jongens, die betrokken waren bij groepsverkrachtingen, veroordeeld tot straffen van maximaal 12 maand jeugddetentie (straf met een minder streng regime dan gevangenisstraf), waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De meisjes werden vorig jaar veelvuldig aangerand en verkracht. De groep zou volgens hun advocaten op het idee zijn gebracht door gangbang-videoclips op tv.
Vaak worden deze beelden vertoond in clips van rappers. Er is niets mis met rap als muziekvorm, zolang er maar geen gettocultuur in wordt verheerlijkt. Artiesten maken tegenwoordig steeds meer beïnvloedende liedjes, zoals Fuck Me van Notorious B.I.G. Veel jongeren vinden dit tegenwoordig gewoon en passen hun levensstijl daaraan aan. Met alle gevolgen van dien!

Natuurlijk is het niet zo dat jongeren die dit soort gangbang-videoclips kijken, ook gelijk misdrijven plegen. Als je ziet wat een artiest doet, hoeft dat niet te betekenen dat elke jongere precies hetzelfde gaat doen. Als iemand in de sloot springt, spring jij er toch ook niet achter aan?
Deze clips hoeven je natuurlijk niet meteen te beïnvloeden, maar de kans is er natuurlijk wel. Ik denk dat er veel mensen wel door de clips worden beïnvloedt, maar dat het niet direct te zien is aan hun gedrag. Het kan natuurlijk wel je normen en waarden veranderen.

We moeten wel bedenken dat geen enkele subcultuur zo sterk beïnvloedt wordt als de jongerencultuur. En Tv is daarbij letterlijk beeldbepalend. Maar ook al zijn jongeren zo makkelijk beïnvloedbaar, je kunt de zenders en artiesten niet de schild geven van wat de jongeren doen.

Zenders kunnen dus niet verantwoordelijk gesteld worden voor de groepsverkrachtingen en dergelijke, omdat het eigen keus is van jongeren dat ze er naar kijken en dat ze er iets mee doen, zoals het kopiëren va het gedrag van de artiesten! Het is belangrijk dat ouders en school een belangrijke rol in deze kwestie spelen. Vooral als je je bedenkt dat jongeren denken dat het tegenwoordig heel normaal gedrag is. Een zender is niet verantwoordelijk voor wat ze uitzenden. Jongeren kiezen zelf wat ze kijken en die vrijheid hebben ze!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

tegen, gggg!! ik vind dit ongelovelijk, ik ben zo een fan van greenday, ik sanp niet hoe zij verantwoordelijk zijn voor zo iets. fack the system

7 jaar geleden

E.

E.

ik houd van liefde... de wereld is zo kill. ik snap dat niet zo goed. ik praat er altijd over met mijn vader. mijn vader! zelfs hij snapt het. ik hou van mensen maar de maatschappij gaat te ver.... de wereld gaat te ver... ik wil dit moment nemen om echt te laten weten wat ik vind.. te erg. te ver. het dbvkjshdnvn hel@hweeHELP ME IK ZIT 3HIER AL JARERN HELP#YOLO

7 jaar geleden

D.

D.

leuk onderwerp! erg origineel en leuk! l


LEUK!

7 jaar geleden

T.

T.

wow... raakt mecht. raak me. met je woorden.... waarom liet je me achter thieme. ik hield van je stiff

7 jaar geleden