Betoog Nederlands: Xenotransplantatie
Ik hou mijn betoog over Xenotransplantatie. Het is een woord wat waarschijnlijk niet erg bekend is, dus ik zal eerst even uitleggen wat Xenotransplantatie precies is. Eind jaren tachtig werd ontdekt dat het mogelijk zou kunnen zijn organen van dieren over te planten naar mensen. Het was op dat moment ook net bekend geworden dat over een paar jaar er heel veel vraag naar donororganen zou zijn en het aanbod van de organen juist zou afnemen. Op dat moment werd xenotransplantatie als de oplossing gezien. Kort samengevat is xenotransplantatie dus het overplanten van organen van een dier naar een mens of naar een ander dier. Zo kan je bijvoorbeeld een alvleesklier van een dier overzetten naar een mens met suikerziekte, zodat deze weer normaal kan eten. Er is al jaren lang veel discussie over Xenotransplantatie. Ik vind dat Xenotransplantie niet moet worden toegestaan. Heeft natuurlijk zijn voordelen, maar ik vind de nadelen overheersen.
Een erg groot nadeel is het leed van de dieren. In de embryos van de dieren worden menselijke cellen gespoten zodat het orgaan van het dier later beter is om te gebruiken om die over te zetten naar de mens. De dieren worden opgevoed in kleine hokjes, zodat ze niet te veel ziektes kunnen krijgen. Ook mogen ze nooit naar hun ouders. Als ze eenmaal groot genoeg zijn, beginnen de onderzoekers met experimenteren, alles proberen ze op de dieren. Ik heb er een paar plaatjes van. Voordat ze een ras hebben gekweekt die een orgaan heeft wat goed genoeg is om naar een mens te transplanteren, gaan er 2000 tot 10000 mislukkingen aan vooraf. De mislukkingen sterven vaak een pijnlijke dood. het dier waarbij het wel gelukt is een goed orgaan te kweken moet zich vaak voortplanten en zal uiteindelijk, na transplantatie van het juiste orgaan of organen, ook sterven.
Ook voor mensen zijn er veel nadelen, zoals het afstoten van een orgaan. Er is een redelijk grote kans op afstoting van het ingebrachte orgaan. Het kan zijn dat je afweersysteem reageert op het orgaan van het dier. Het afweersysteem herkent het orgaan niet en ziet het dus als lichaamsvreemd. Er worden dan afweerstoffen gemaakt tegen het orgaan en het orgaan wordt afgestoten. Dit betekent dus dat het geen bloed of zuurstof meer krijgt maar nog wel steeds in je zit. Het orgaan moet dan dus weer operatief uit het lichaam verwijderd worden, wat behoorlijk vervelend is voor de patiënt. Er zijn wel medicijnen die het produceren van de afweerstoffen remmen of zelfs helemaal stoppen, maar vaak stelt dit alleen maar de afstoting van het orgaan uit. Het afstoten van orgaan kan dodelijk zijn.
Een ander risico is het overbengen van virussen. Elk dier, ziek of niet, draagt virussen met zich mee. Vaak zijn dit verborgen virussenen die in zo´n kleine hoeveelheid aanwezig zijn dat je aan het dier niks merkt. Maar als een orgaan van dit dier over wordt gebracht naar een mens zou het virus zich kunnen mengen met een menselijke ziekte. Bijvoorbeeld, een koe kan 30 jaar lang gekke koeien ziekte hebben voordat het zichtbaar wordt. Als je in die 30 jaar een orgaan van die koe overzet naar een mens kan de gekke koeien ziekte gaan mengen met bijvoorbeeld een vorm van griep. Uit deze twee virussen kan dan een nieuw virus ontstaan, dit zou tot een wereldwijde chaos kunnen leiden. Het kan namelijk zo zijn dat het dan niet te genezen is en verschrikkelijke effecten heeft. AIDS is bijvoorbeeld ook overgebracht van de aap naar de mens.
Niet alle nadelen hebben puur te maken met je lichaam. Andere mensen kunnen anders tegen je aan gaan kijken. Je hebt een orgaan van een dier dus ben je anders, dus kijken mensen vreemder tegen je aan. Ook lijkt het me helemaal geen prettig idee om een orgaan van een dier in mijn lichaam te hebben, er zit iets in je wat oorspronkelijk niet van jou is. En misschien ben jij dan wel genezen van je suikerziekte of iets anders, maar er hebben wel veel dieren voor moeten sterven. De Stichting Consument en Biotechnologie heeft in opdracht van de overheid eens een onderzoek gedaan met de vraag of mensen het nuttig vinden dat de overheid geld in het onderzoek en de uitvoering van Xenotransplantatie stopt. 65 procent van de mensen vond het niet nuttig. Ook resultaten van het instituut Swoka wijzen aan de twee derde van de Nederlandse bevolking tegen het onderzoeken en het uitvoeren van Xenotransplantatie is.
Waarschijnlijk is het ook zo dat als Xenotransplantatie verder wordt doorgevoerd er steeds minder mensen donor willen worden omdat als het nodig is er toch wel dieren gekweekt wordt. Ook dit is een groot nadeel want een orgaan van een mens blijft natuurlijk wel het best. Een orgaan van een dier is bijna nooit specifiek hetzelfde als bij een mens. Een ander effect van het afnemen van het aantal menselijke orgaandonors is dat er nog meer dieren gekweekt moeten worden enkel voor het feit een of meerdere organen af te staan en daarna te sterven.
De kosten van Xenotransplantatie zijn ook erg hoog. Zoals ik straks vertelde worden de dieren beschermd opgevoed in kleine hokjes, dit kost al redelijk wat. Ook het onderzoek zelf kost heel duur, er moeten nieuwe methodes ontwikkeld worden en het gaat vaak fout. Dan heb je ook nog de loon voor de onderzoekers die natuurlijk ook erg hoog vooral gezien het lange tijdsbestek. Het lijkt mij slimmer dit geld in gewone gezondheidzorg te stoppen, je lost dan de wachtlijsten op en er kunnen nog meer levens gered worden, bijvoorbeeld door het in dienst nemen van meer ambulances.
Het grootste argument voor het toestaan van Xenotransplantatie is dat het een leven kan verlengen of verbeteren. Dit is natuurlijk heel fijn als het goed uitpakt, maar er staat tegenover dat je dat vaak voor controles of operaties, bijvoorbeeld als het fout is gegaan, naar het ziekenhuis moet gaan. Dat lijkt mij al helemaal geen prettig leven, dan zou ik misschien nog leven met een paar gebreken leven dan constant naar het ziekenhuis te moeten voor iets waarvan het niet zeker is of het wel goed gaat, en of je het notabene wel overleeft.
Uit deze argumenten concludeer ik dus dat Xenotransplantatie niet toegestaan mag worden. Het is erg zielig voor de dieren, er is kans op afstoting, er kunnen nieuwe virussen ontstaan, de kosten zijn te hoog en je moet te vaak op controle naar het ziekenhuis. Ik denk dat een veel betere oplossing voor het donorprobleem is het donor systeem van België in te voeren, dus dat je gewoon standaard orgaan donor bent, behalve als je zelf aangeeft dat je het niet wilt. Zo krijg je in een keer veel meer donoren. Een andere oplossing is het verfijnen en verbeteren van kunstorganen en die gaan gebruiken. Ik hoop dat jullie je bij deze mening aansluiten of er tenminste eens een keer over na zullen denken.
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
goed betoog zeer bruikbaar!!
bedankt!
Karlijn (3VWO)
19 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Een erg goed betoog. Ik heb mijn eigen betoog van kunnen maken zonder het te hebben overgeschreven. En ondanks dat ik ook tegen xenotransplantatie was heb jij me opnieuw overtuigd:P
14 jaar geleden
Antwoorden