Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Wiet legaliseren

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 558 woorden
  • 28 mei 2006
  • 61 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.9
  • 61 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
stelling: WIET GELEGALISEERD?

Hallo, onze stelling is wiet gelegaliseerd moet worden, r & m zijn voorstanders en wij zijn de tegenstanders. Wij zijn er van overtuigd dat jullie het met óns eens zijn.

Wat gebeurt er als wiet gelegaliseerd wordt?
Wiet komt in de schappen van de supermarkt, drogisterijen etc. net als tabak. Omdat het verbouwen en importeren dan gelegaliseerd wordt, wordt het niet meer illegaal verbouwd maar in (w)arme landen. Hierdoor wordt het veel goedkoper. Omdat het dan overal wordt verkocht is het veel toegankelijker, (makkelijker verkrijgbaar) voor iedereen. Ook omdat het dan geheel legaal is geworden, kopen mensen die het eerst niet zouden kopen, het nu misschien wel.
Dus meer gebruikt omdat het

- goedkoper
- toegankelijker, wordt.

1. Wat krijg je dan, veel meer mensen roken wiet, overal zie je mensen die het gebruiken. Dit is op zich geen probleem als je de bijwerkingen maar weet. Die weet ik dus wel en die ga ik jullie vertellen:
De waarnemingen worden verbreed, dit houdt in dat kleuren feller worden, geluiden worden harder, reacties worden heftiger.
Dit is vooral gevaarlijk in het verkeer, je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het met deze effecten een chaos wordt. Bijv. iemand remt af, opeens een rode muur van licht. De wietgebruiker erachter trapt op de rem, omdat het heftiger lijkt dan als je nuchter ben. Een file ontstaat! En misschien zelfs wel een botsing!

2. THC versterkt de stemming, vrolijke mensen worden vrolijker. Maar een sombere stemming wordt verdiept! Depressieve mensen worden nog depressiever, en dat kan gevaarlijk worden!
Verhoging van zinloos geweld! Ook is de kans veel groter dat je wordt lastig gevallen door mensen die stoned zijn.


3. Ook zijn er langdurige effecten, De rook is kankerverwekkender dan die van tabak. Door langdurig wietgebruik word je minder vruchtbaar.

Nog wat effecten: wiet is psychisch verslavend, deze psychische verslaafdheid kan ook nog eens een depressie veroorzaken, het verslapt de spieren. Het reactievermogen wordt minder. Ook verdwijnt het tijdsbesef en kan iemand veel minder goed iets onthouden.
Nou zo kan ik nog wel even doorgaan…

4. Het helpt mensen van de andere drugs te houden.
Even een beetje geschiedenis: Het verkopen van softdrugs wordt gedoogd om het gebruik van andere drugs tegen te gaan. En dit werkt, In Nederland is het gebruik van cocaïne veel lager dan in bijvoorbeeld de VS. Maar dan is dit toch voldoende? Als we het nou legaliseren dan verhogen we alleen maar het gebruik van wiet. Maar wat schieten we er mee op?

5. Nou wordt het roken van tabak steeds meer ontmoedigd, waarom zouden we in godsnaam het roken van wiet legaliseren? Publiek?! Dat is toch waanzin?

6. En hebben jullie wel eens wiet gerookt? Stel je bent aan het dineren, en opeens steekt iemand die een tafeltje verder zit een stickie op. Dan heb je toch gelijk geen eetlust meer?

7. Je zou misschien kunnen denken: ze komen er toch wel aan, of het nou legaal is of niet. Maar dan denk je toch echt verkeerd, want als je alles legaal gaat maken wat eerst illegaal was, dan is de volgende stap dat harddrugs ook legaal worden. Want daar komen ze als het illegaal is toch ook wel aan?

Dus we hebben: hogere toegankelijkheid, gevaarlijk voor het verkeer, gevaarlijk voor depressieve mensen, de kankerverwekkende rook etc., wiet verkopen en gedogen is toch wel voldoende. stank voorbeeld van tabak.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

punt 8.
Heel veel mider onkosten voor justitie. Er hoeven geen plantjes meer uit de kwekerijen verwijderd te worden. De politie kan het geld dat nu aan criminelenbestrijding wordt uitgegevn bv besteden aan "blauw op straat".

11 jaar geleden

A.

A.

punt 1 vind ik niet zo'n goed argument, als wiet net als drank in de winkel verkrijg baar is wil niet zeggen dat half nederlands stoned achter het stuur zit, want onder invloed van drank achter het stuur zitten is ook niet toegestaan dus zal dat met wiet ook niet gebeuren!

11 jaar geleden

A.

A.

onzin! alleen in argument 6 zit wat in . de rest is volkomen onzin! grappig dat mensen zo blind kunnen zijn haha. pas op mensen! veel verkeerde informatie!!

8 jaar geleden

A.

A.

ik bedoelde argument 5 niet 6.

8 jaar geleden

B.

B.

ronduit slechte argumenten, verkeerde interpretaties en aannames die nergens worden onderbouwd

7 jaar geleden

A.

A.

Haha wat een onzin artikel. Zelden zoveel onzin gelezen in één artikel

7 jaar geleden

J.

J.

goedendag,
Ik ben ook student en heb onderzoek gedaan naar gevolgen cannabis gebruik/legalisatie en werking in hersenen o.a. het endocannabinoïde systeem.
Ik vind het spijtig om te zeggen maar dit betoog is niet erg sterk, probeer je de volgende keer wat dieper te kijken en !!!probeer neutraal te beginnen!!!
een voorbeeld, cannabis rook is niet kankerverwekkend (zoek onderzoek Mark Ware mcgill university) verspreiden van foutieve informatie?
Als je kijkt wat er beschikbaar is qua medi cannabis, dan zul je ondervinden dat er allang medicatie is waar je niet ''stoned'' van word maar die wel actief inwerkt op hersenactiviteiten bijv. bij patiënten met MS en nog vele anderen.

Dit is niet bedoelt om jullie de grond in te stampen, maar meer voor andere als waarschuwing dat zij dit niet simpel kopiëren, ik mag geen reclame maken maar zoek naar patientenverenigingen en ook bedrijven als bedrocan dan zul je erachter komen dat het wel degelijk een medicijn is wat wie weet andere medicijnen ver achter zich gaat laten in enkele jaren als men ver genoeg is met testen.
Als je het hebt over verkeersslachtoffers is er ook nog een onderzoek gedaan naar slachtoffers van alcohol in vergelijking met cannabis, dit had je er ook in kunnen verwerken buiten gewoon te zeggen dat wietgebruikers een gevaar zijn achter het stuur want dit is vrij logisch, je bent verantwoordelijk voor je eigen gedrag, dit is geen reden om het te verbieden of af te keuren, denk in mogelijkheden!

Met vriendelijke groet,

JH

7 jaar geleden

K.

K.

Ik weet niet wie dit heeft gemaakt maar je bent echt kkdom. Je wordt echt niet gewelddadiger door wiet, en je krijgt er niet meer kanker van dan van tabak.

5 jaar geleden

B.

B.

chill manbro smoke een jonkho

3 jaar geleden