ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

Weg met die knallen!

Ieder jaar is het weer raak. De periode Oud en Nieuw. Een tijd die voor iedereen als gezellig zou moeten worden ervaren, wordt voor een groot deel van de bevolking als een nachtmerrie ervaren. De grote oorzaak hiervan is dat gevaarlijke en vervelende vuurwerk. Er moet een einde aan deze narigheid komen.  Daarom vind ik dat er een vuurwerkverbod in Nederland moet worden ingevoerd. Mensen kunnen dan weer veilig over straat, levens worden gespaard, angsten worden weggenomen, er wordt veel geld bespaard en het milieu wordt minder vervuild

Het is een feit dat er elk jaar veel gewonden vallen bij Oud en Nieuw door het vuurwerk. Ook kijkt niemand raar op als er een dode valt. Enkele voorbeelden van oorzaken van ongelukken met vuurwerk zijn bijvoorbeeld dat een lont verkeerd wordt aangestoken, dat kinderen niet opletten waar ze vuurwerk heen gooien of dat een vuurpijl van richting verandert door de wind. Deze ongelukken zitten in een klein hoekje. Ook volgen veel mensen de gebruiksaanwijzingen van het vuurwerk niet goed op, omdat ze bijvoorbeeld niet gemotiveerd zijn om zich hierin te verdiepen, of omdat ze zich willen uitsloven voor andere mensen.  Vuurwerk vergroot ook de kans op branden. Branden veroorzaken ook vaak gewonden en soms doden. Al deze oorzaken zorgen voor een groter aantal doden en gewonden dan nodig is. Deze mensen zullen gespaard worden als er een vuurwerkverbod wordt ingevoerd.

Verder ontstaat er door vuurwerk veel milieuvervuiling, aangezien bij vuurwerk schadelijke stoffen vrijkomen en een oorzaak zijn van luchtvervuiling. Ook zorgt vuurwerk voor bodem- en watervervuiling. Dit komt door de schadelijke stoffen die neerdalen en door onverbrande vuurwerkresten. Zware metalen zijn hier de oorzaak van. Het metaal koper, dat ook vrijkomt,  is bij hoge hoeveelheden giftig voor het waterleven. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie van schadelijke stoffen in de lucht wel 40 keer zo hoog als normaal. Het inademen hiervan is schadelijk voor de gezondheid van de mens, vooral voor mensen met een zwakke gezondheid of longziekte. Een vuurwerkverbod is goed voor de gezondheid van mensen en dieren en is beter voor het milieu.

Daarnaast kunnen veel mensen, zeker ouderen, hun dagelijkse boodschapje of wandelingetje niet meer doen. Deze mensen hebben angst voor de harde knallen of angst voor vuurwerk dat naar hun gegooid wordt. Er is uit een onderzoek van 2008 gebleken dat 60% van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar oud, een paar dagen na Oud en Nieuw bang zijn om naar buiten te gaan. De oorzaak hiervan is het vuurwerk. Ook zorgt vuurwerk voor veel geluidsoverlast. Mensen met een hartafwijking kunnen door deze harde knallen van het vuurwerk een hartaanval krijgen. Dieren horen de knallen van het vuurwerk 100 keer zo hard als een mens deze knallen hoort. Vandaar dat de dieren trillend en piepend wegduiken. Dit is een vorm van dierenmishandeling! Door een vuurwerkverbod wordt er opgekomen voor zwakkere mensen uit onze samenleving en dieren worden uit hun lijden verlost.

Ook kost vuurwerk enorm veel geld voor de overheid in Nederland. Dit geld kan veel beter aan andere doelen besteed worden. Door vuurwerk ontstaan er bijvoorbeeld veel vernielingen. Uit een onderzoek uit 2010 is gebleken dat de meeste vernielingen in het openbaar tijdens Oud en Nieuw ontstaan. Vooral brievenbussen, prullenbakken, containers, speeltuinen en ramen van huizen worden vernield. Het kost voor de gemeente heel veel geld om dit allemaal te laten repareren. Ik heb uit eigen ervaring vernomen dat schade aan privé eigendommen door vuurwerk niet altijd vergoed wordt, toen een groepje jongeren vuurwerk bij ons thuis naar binnen gooide. Door vuurwerk ontstaat ook veel afval. Hierdoor moet de gemeente veel mensen inschakelen die deze bende opruimen, wat veel geld kost. Ook zijn er extreem veel hulpverleners nodig. Meer politie op straat, meer ambulancebroeders aan het werk, meer brandweerlieden voor de branden die door vuurwerk ontstaan. Geld dat wordt verspild en dat met een vuurwerkverbod bespaard kan worden.

Tegenstanders van het vuurwerkverbod geven vaak als argument dat een vuurwerkverbod de traditie van Oud en Nieuw doet verdwijnen. ‘ Vuurwerk hoort er gewoon bij!’ Door professionele vuurwerkshows te organiseren, wordt de traditie toch in stand gehouden. Deze professionals weten precies hoe ze met vuurwerk om moeten gaan, waardoor er geen ongelukken met vuurwerk meer voorkomen. Ook wordt de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt, wat zorgt voor minder milieuvervuiling. Daarnaast wordt er veel minder geld uitgegeven door de overheid en er zijn veel minder werknemers nodig. Deze mensen kunnen zo ook genieten van deze feestelijke periode, omdat zij niet meer op Oudejaarsavond hoeven te werken.

Het vuurwerkverbod zou dus moeten worden gezien als een zegen. Er gebeuren minder ongelukken door vuurwerk, het zorgt voor minder milieuvervuiling, mensen hebben geen angst voor vuurwerk, er worden tijdens Oud en Nieuw minder vernielingen aangericht, de gezondheid van de mens wordt niet aangetast en bovendien wordt enorm veel geld bespaard. En toch wordt de traditie van het vuurwerk in stand gehouden door georganiseerde, professionele vuurwerkshows.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Dolores

Dolores

Lit

7 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast