Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

De Wet Arbeid en Zorg werkt tegen de vrouwenemancipatie
Er is sprake van nieuwe wet, namelijk de wet van Wet Arbeid en Zorg. Het is een wet die werknemers de gelegenheid biedt om maximaal tien dagen verlof te krijgen bij ziekte van kind of partner. De wet zou een opstapje moeten zijn om vrouwen meer aan het werk te krijgen. De wet erkent dat zowel mannen als vrouwen voor kinderen kunnen zorgen en verlof kunnen opnemen. Volgens mij heeft de Wet Arbeid en zorg weinig invloed op vrouwen, want ze blijven niet thuis omdat hun kind eventueel ziek kan worden, maar omdat ze er altijd willen zijn voor de kinderen.
Ten eerste kan je aan je kinderen meer tijd en aandacht wanneer je moeder thuis blijft. Volgens Hoogleraar Jan van Meer kunnen de moeders beter normen en waarden bijbrengen dan de begeleiders van de naschoolse opvang of kinderopvang, omdat het daar samen met andere kinderen de aandacht moet delen.


Ten tweede ben je weldegelijk met de Maatschappij bezig als je kinderen opvoedt. Je bereidt je kinderen voor op de maatschappij. Bovendien leer je ze normen en waarden dat wil zeggen wat goed en slecht is in de Maatschappij. Zoals het aanleren dat diefstal slecht is en een hoogopleiding beter is voor je toekomst.
Ten derde biedt het thuisblijvende moeders veel mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen op allerlei gebieden. Ook geeft het veel voldoening en bevrediging in het omgaan met je kinderen. Veel vrouwen die thuis blijven doen een cursus in iets wat ze leuk vinden. Na de mening van reactieblog in de Volkskrant hebben ze veel plezier in het leven en hoeven zich niet altijd te haasten om het kind van en naar de opvang te brengen.
Kinderen zijn bovendien heel verrijkend. Je kan er veel van leren. Je kan je beter inleven in je kinderen omdat je de tijd hebt om naar ze te luisteren. Wat veel van belang is tijd
Hier tegenover willen vrouwen economische onafhankelijkheid en ze hebben het idee dat ze zelf geld moeten verdienen. Ze willen niet dat hen man alles voor hun verdient. Als een relatie stukloopt, zouden zij geen eigen geld hebben. Omdat vrouwen tegenwoordig veel geëmancipeerder zijn, willen ze een eigen collegakring hebben en iets om thuis over te praten, behalve dan de kinderen. Volgens Professor Hans van Bierbooms vinden veel vrouwen geen voldoening in het “thuiszitten” en gaan daarom een baan zoeken waarin ze wel voldoening hebben
Daarnaast zijn er tegenwoordig lange wachtlijsten in de zorg en vele vacatures in het onderwijs, terwijl er heel veel vrouwen zijn opgeleid om deze functies te vervullen. Volgens de feminist Roos Ham zitten zij thuis bij de kinderen. Daarnaast vraagt zij zich af of ze geen verantwoordelijkheidsgevoel?
Ook heeft het lange tijd geduurd, voordat vrouwen in het bedrijfsleven geaccepteerd werden. Nu is het eindelijk zo ver dat vrouwen kunnen werken, maar ze kiezen ervoor om toch thuis te blijven. Ik vind dus dat dit ook een stukje emancipatie is. Je moet niet perse thuisblijven en je hoeft niet perse te werken. Die keuze mag je nu zelf maken.
Veel hoog opgeleide ouders zorgen voor goed opgeleide kinderen, wat de maatschappij ten goede komt. Hierdoor kunnen problemen in de maatschappij zoals hangjongeren opgelost worden. Bovendien zijn hoogopgeleide vrouwen beter in opvoeden van kinderen blijkt uit de statistieken van CBS.


Tenslotte is vrouw die haar werk opgeeft omdat het combineren van werken en moederschap te zwaar wordt, 'lui' in de ogen van sommige. Terwijl andere het precies andersom: vrouw die de zorg voor hun kinderen geheel uitbesteden om zich 'lekker te kunnen uitleven' in hun werk, kiest de gemakkelijkste weg.
Zo heeft iedereen zijn eigen mening. Ik vind ook dat vrouwen die keuze zelf mogen maken en dat niemand anders daar wat over te zeggen heeft. En het maken van een wet waardoor je thuis kan zijn bij ziekte van kind of partner, heeft in mijn ogen dus geen nut, omdat het bij de meeste vrouwen daar helemaal niet om gaat! Ze vinden het juist leuk, omdat ze juist op deze manier kunnen bepalen wat ze willen doen in hun vrijtijd naast het huishouden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

dank je

9 jaar geleden