Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Vrijheid van onderwijs; houden of afschaffen?

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 657 woorden
  • 16 december 2005
  • 61 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 61 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor je werkstuk, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Gooi jij een week lang zo min mogelijk weg of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie! 

Check alle challenges!
Artikel 23 v.d. grondwet: vrijheid van onderwijs
Houden of afschaffen?

Waarschijnlijk heeft iedereen in Nederland de discussie tussen de VVD-leden Ayaan Hirshi Ali en Hans Wiegel gevolgd. Dit conflict gaat over het wel of niet afschaffen van vrijheid van onderwijs (artikel 23). In dit artikel staat:
“Het geven van onderwijs is vrij, behoudens het toezicht van de overheid en, voor wat bij de wet aangewezen vormen van onderwijs betreft, het onderzoek naar de bekwaamheid en de zedelijkheid van hen die onderwijs geven, een en ander bij de wet te regelen.”
Volgens Ayaan Hirshi Ali werkt deze wet het integratieproces tegen, en daarom moet hij geschrapt worden. Ik denk dat ze daar gelijk in heeft, en dat om verschillende redenen:


Ten eerste is artikel 23 in strijd met artikel 1 van de grondwet, want hierin staat:
“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”
Speciale scholen hebben het recht leerlingen te weigeren. Dat kan niet in combinatie met artikel 1, want volgens deze wet moeten alle mensen gelijk behandeld worden. Artikel 1 is natuurlijk belangrijker dan artikel 23, dus wettelijk gezien zouden speciale scholen niet eens kunnen bestaan.

Ten tweede ga je naar school om je vaardigheden te ontwikkelen en dingen te leren, niet om je geloof verder te exploiteren. Er bestaat geen islamitische wiskunde of katholiek frans. Deze vakken zijn op alle scholen, speciaal of openbaar, hetzelfde. Waarom zou je dan nog speciale scholen hebben? Onderwijs is onderwijs!

Mensen als Hans Wiegel gebruiken vaak als tegenargument dat als je verschillende culturen bij elkaar zet, ze hun eigen groepjes gaan vormen. Dat is grote onzin! Als je een willekeurig groepje vrienden van ongeveer 6 mensen aanspreekt, dan is de kans groot dat daar minimaal 1 iemand met een gekleurde huid tussen zit, en ongeveer 2 christenen (de stroming telt dan nog niet eens mee). Ik spreek uit ervaring. In eerdere generaties stonden gekleurde en blanke mensen misschien nog wantrouwend tegenover elkaar, in deze generatie willen we juist meer te weten komen over andere culturen.

Ook roepen ze vaak dat je recht hebt om te kiezen. Kiezen waartussen? Niet tussen de soorten onderwijs, want dat is hetzelfde. Dan kies je dus tussen naambordjes.


Als er verschillende scholen zijn, dan zal er altijd verzuiling blijven bestaan. Je gaat namelijk meestal om met de vrienden die je van school kent, en als dat bijvoorbeeld allemaal protestanten zijn, blijf je toch hangen in een protestants wereldje. Vroeger was daar niet zoveel mis mee, maar nu leven we toch echt in een multiculturele samenleving. Wie wil er nu niet van die hokjesgeest af?

Verschillende scholen zijn ook slecht voor het integratieproces. Stel, je bent Islamitisch en je komt in Nederland wonen. Je spreekt de taal slecht, je kent de cultuur niet en je voelt je absoluut niet thuis in ons koude kikkerlandje. Als je dan naar een Islamitische school gaat integreer je nooit in de Nederlandse samenleving. Zou je naar een gewone openbare school gaan, dan kom je in contact met Nederlanders waar je de taal en de gebruiken van kunt leren. Op die Islamitische school kun je je ook redden in het Turks of Arabisch, dus waarom zou je je best doen om Nederlands te leren?

Het afschaffen van speciale scholen is dus een goed idee. Het onderwijs is op alle scholen hetzelfde, je kiest eigenlijk alleen voor een naambordje. Ook is het grondwetartikel dat toestemming geeft voor speciale scholen, in strijd met het eerste en meest belangrijk artikel van de grondwet; dat iedereen gelijk behandeld moet worden. Speciale scholen mogen mensen weigeren op grond van religie etc, dus dat is niet gelijk behandelen. Als je als buitenlander op een openbare school komt, ga je veel sneller integreren, uit noodzaak. Op een Islamitsich school daarentegen, kun je je redden zonder al te veel te integreren en je aan te passen aan de samenleving. Artikel 23 van de grondwet kan afgeschaft worden!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

hey meis! ik zat is ff te zoeken op deze site en toen kwam ik jouw betoog tegen! echt grappig man en vet goed is ie! weet je wel niet hoe vaak die is opgevraagd? te veel om op te noemen! krijg je eigenlijk wel is een mailtjuh van mensen die hem gebruikt hebben opgestuurd van dankjewel door jou heb ik een supercijfer! ik heb trouwens gelijk ff mijn betoog ook geplaatst alleen is die wel wat minder goed dan de jouwe maar goed:P we hebben trouwens nog steeds geen cijfer van die rotvent! maar ik spreek je wel weer:D (KUS) Astrid

16 jaar geleden