ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

Een veel besproken thema is het uitwijken van vele vreemden naar Europa. De feiten liegen er zeker niet om, steeds meer Turken, Afghanen, Marokkanen, Arabieren en dergelijke komen onze regionen bevolken. Dit brengt spijtig genoeg problemen met zich mee… En de oplossingen blijven te vaak achterwege. Een onafwendbare conclusie luidt als volgt, de toekomst van Europa krijgt een multiraciaal uitzicht.Waarom velen naar Europese landen trekken kan men goed vergelijken met de ‘American dream’ van in de 18de en 19de eeuw. Een trektocht vanuit ellende en miserie naar het welvarende, beloofde land. Onze Westerse cultuur is een veelbelovende beschaving met goede toekomstperspectieven. Vele volkeren leven in armoede, verkeren in oorlog of kennen grote corruptie. Vanuit dit uitgangspunt is het voor de hand liggend dat velen ‘het beloofde land’ zouden opzoeken!

De problemen die dit met zich mee brengt zullen vroeg of laat een einde moeten kennen. Vooral veel praktische en financiële heibel maakt het een welvarend mens als ons niet gemakkelijk om alle poorten open te zetten. Toch kan men stellen dat de financiële kant van de zaak louter een kortetermijnvisie is en helemaal niet goed gefundeerd. De praktische kant van de zaak is ook aan een langetermijnoplossing onderhevig. Het organiseren van verhuizing kan in onze bureaucratie goed, nauwkeurig geregeld worden. Zodat zowel Belg (Europeaan) als vreemdeling van een vruchtenvolle samenwerking kunnen genieten!Vele behoudingsgezinde zielen die vaak ook hun patriottisme prediken zijn van mening dat de vele conflicten niet op te lossen zijn en dat een multiraciaal Europa zonder problemen een complete illusie blijkt te zijn. Alleen al met deze intenties is een samenwerking tussen verschillende culturen en volkeren onmogelijk binnen hetzelfde grondgebied. Dit blijkt dan ook het grootste probleem binnen een groeiende multiraciale cultuur.Men moet dan natuurlijk ook het positieve aspect van de zaak te belichten. Enkele goede argumenten tonen aan dat er toekomst zit in het samenleven tussen verschillende culturen. Laten we er een concreet voorbeeld bijnemen dat al goed ingeburgerd is. Vele restaurants met verschillende nationaliteiten vormen in vele steden een belangrijke schakel in de horeca. Wie gaat er wel eens gaan eten in een pizzeria, chinees of Thaïs restaurant, een pittabar en nog zovele variëteiten? En maar boffen dat het lekker was… Toch is dit het resultaat van vermenging van culturen, hoewel we hier niet bij stilstaan.Sociale zielen die geïnteresseerd zijn in verschillende culturen pikken automatisch een graantje mee van deze beoogde multiraciale samenleving. We kunnen niet ontkennen dat overeenkomen, samenwerken, en vooral verdraagzaam zijn de belangrijkste opdrachten zijn die ons te wachten staan om een multiraciaal Europa kansen te geven…


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.