vluchtelingen: opvang in eigen regio

Beoordeling 6.5
Foto van Mick
  • Betoog door Mick
  • 5e klas vwo | 1271 woorden
  • 7 april 2016
  • 184 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
184 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Betoog

De opvang van vluchtelingen moet in eigen regio en omstreken worden verzorgd.

Je ziet het de laatste tijd vaak in het nieuws. Vluchtelingen die in slechte rubber bootjes met veel te veel de oversteek proberen te maken naar Europa. De werkelijkheid is echter dat veel van deze mensen de oversteek niet halen en op een verschrikkelijke wijze om het leven komen. Ik verbaas mij dan ook hoe het huidige beleid de vluchtelingen blijft stimuleren de oversteek te maken en daarbij hun leven te riskeren. Ook zorgt de groeiende immigratie golf ervoor dat de de spanning op onze verzorgingsstaat toeneemt. Mijn stelling luidt dan ook als volgt: “de opvang van vluchtelingen moet in eigen regio en omstreken worden verzorgd.”

De boot reis naar Europa blijft zonder twijfel een gevaarlijke reis. In gammele bootjes proberen vele vluchtelingen Europa te bereiken. Echter halen een hoop vluchtelingen deze overtocht niet vanwege de extreme omstandigheden zoals; slechte bootjes, over bezetting en hoge golven. Ondanks dus het feit dat deze reis levensgevaarlijk is blijft Europa de toestroom stimuleren door op de kust van Europa de kustwacht vluchtelingen op te laten pikken. Wanneer Europa duidelijk maakt dit niet meer te doen en mensen in hun eigen regio te willen helpen, zullen vluchtelingen niet langer hun leven riskeren en de overtocht proberen te maken. Opvang in eigen regio spaart dus duizenden levens.

Het proces om vluchtelingen op te vangen aan de kust van Europa en het huisvesten is iets wat een hoop geld kost. Ook kan het lang duren voordat vluchtelingen een woonplaats krijgen aangewezen in Europa. Alle tijd die ze daarvoor in een AZC moeten verblijven kost de overheid een hoop geld. Als we de vluchtelingen in hun eigen regio zouden opvangen zou het hele huisvestings proces vervallen. Het geld wat hierbij vrij komt kunnen we investeren voor nog betere lokale opvang. Waarbij je kan denken aan voorlichtingen en onderwijs

Mensensmokkelaars verdienen veel geld aan de wanhopige vluchtelingen. Ze worden afgeperst om voor hoge bedragen met te veel mensen op een wankel bootje de overtocht te maken. Wanneer we de vluchtelingen op gaan vangen in eigen regio zullen de vluchtelingen niet meer naar Europa hoeven te gaan voor opvang. Op deze manier zullen de mensensmokkelaars zonder werk komen te zitten. Als we dus maar lang genoeg doorgaan met het goed opvangen van vluchtelingen in eigen regio, droogt de vraag naar mensensmokkel op en ook worden de vluchtelingen niet langer afgeperst voor al hun gespaarde geld.

Wanneer je ineens in een ander land wordt ondergebracht waar je de taal en de cultuur niet wijs bent kan dit voor grote problemen zorgen. Zo blijkt uit onderzoeken van het CBS dat mensen uit niet westerse culturen moeite hebben met het sociaal inmengen in de westerse cultuur. Dit kan ervoor zorgen dat er in nederland een soort tweekamp ontstaat tussen de vluchtelingen en de rest van de bevolking. Wanneer de vluchtelingen in hun eigen regio onder kunnen worden gebracht hoeven ze zich niet aan te passen aan onze westerse cultuur. Ze kunnen dan in hun eigen vertrouwde cultuur blijven en zullen in de toekomst bij terugkeer naar huis geen last hebben van ontstane cultuurverschillen.

Elk conflict kent uiteindelijk zijn einde en dus ook het conflict wat  zich nu afspeelt. Het is echter wel de vraag hoe lang het duurt voordat vluchtelingen weer naar hun plaats van herkomst kunnen. Je kan je wel voorstellen dat het moeilijk is als je in een ander land bent ondergebracht, daar je best doet om mee te draaien in de samenleving. En daarna na dat traject terugkeert naar je oude cultuur. Als de vluchtelingen in hun eigen regio zouden worden opgevangen hebben ze veel minder moeite met het terugkeren naar hun oude woonplaatsen.

Veel voorstanders van opvang in Europa zullen zeggen dat de komst van de vluchtelingen onze economie alleen maar goed zou doen. De waarheid staat daar echter loodrecht tegenover. In plaats van naar het grote begrip “economie” te kijken moet je kijken waarop onze samenleving nou eigenlijk gebaseerd is. De verzorgingsstaat, deze verzorgingsstaat is gebaseerd op het principe dat de nu werkende betalen voor onze ouderen die niet meer kunnen werken. En op hun beurt zal de nieuwe generatie betalen voor hun oude dag. Het principe is dus eigenlijk dat je een saldo opbouwt voor je oude dag. Nu is het zo dat wanneer er veel immigratie plaatsvind in nederland het aantal mensen om aan uit te keren stijgt. Nu zou dat geen probleem moeten zijn maar deze vluchtelingen hebben geen werk bij aankomst en zullen ook moeilijk aan werk komen. Zo doet zich een financieel tekort voor in de verzorgingsstaat. De uitgave zijn namelijk hoger dan de inkomsten.

Ook beweren voorstanders van opvang in Europa dat vluchtelingen in hun eigen land geen toekomst hebben. Dit klopt echter niet. Integendeel hebben vluchtelingen met de juiste hulp veel meer toekomstperspectief in hun eigen land. Het is namelijk zo dat wanneer een vluchteling in Europa komt hij weinig kansen op succes heeft in Europa. Dit komt omdat in de westerse samenleving een goede opleiding de fundering is van succes. En dan zelfs wanneer we de vluchtelingen zouden opleiden zijn hun kansen nog steeds niet zo groot. Echter wanneer we vluchtelingen in hun eigen regio zouden opleiden zijn hun kansen op succes vele malen groter. Deze landen zijn namelijk vergeleken met Europa minder ontwikkeld. Goed opgeleide mensen zijn daar dus veel schaarser en hebben daar dus veel meer kans op een goede baan en de mogelijkheid hun zelf te ontplooiien.

Misschien wel het meest verwarrende tegenargument is dat volgens tegenstanders al 80% van de vluchtelingen in eigen regio wordt opgevangen. Dit is echter een opvatting die aan alle kanten gebreken kent. Ten eerste weerspiegelt het percentage ook vluchtelingen die na opvang van de VN in het conflict gebied alsnog de oversteek maken naar Europa. Ten tweede de opvang waarover we het hier hebben is puur crisis opvang van de VN. Als wij als Europa besluiten vluchtelingen in eigen regio op te gaan vangen. Dan zal het naast opvang ook onderwijs en kans op ontwikkeling aanbieden. Ook zullen we vluchtelingen informeren over de gevaren van de oversteek die niet opwegen tegen de kleine kans op een succesvol leven in Europa.

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Misschien wel het meest verwarrende tegenargument is dat volgens tegenstanders al 80% van de vluchtelingen in eigen regio wordt opgevangen. Dit is echter een opvatting die aan alle kanten gebreken kent. Ten eerste weerspiegelt het percentage ook vluchtelingen die na opvang van de VN in het conflict gebied alsnog de oversteek maken naar Europa. Ten tweede de opvang waarover we het hier hebben is puur crisis opvang van de VN. Als wij als Europa besluiten vluchtelingen in eigen regio op te gaan vangen. Dan zal het naast opvang ook onderwijs en kans op ontwikkeling aanbieden. Ook zullen we vluchtelingen informeren over de gevaren van de oversteek die niet opwegen tegen de kleine kans op een succesvol leven in Europa.

Als laatste tegenargument wat door veel mensen wordt gebruikt. Is dat het moreel niet verantwoord is de vluchtelingen buiten Europa op te vangen. Ze spreken dan van xenofobie en maken overhaaste vergelijken met figuren zoals hitler. Wat deze mensen niet onder ogen willen zien is dat bijna de helft van de vluchtelingen naar Europa komt uit economische motieven. En het vluchtelingen-beeld vervangen door een gelukzoekers-beeld. Door vluchtelingen op te vangen in eigen regio worden deze “economische vluchtelingen” er zo tussen uit gehaald. En in tegenstelling dat het moreel niet verantwoord zou zijn om vluchtelingen niet in Europa op te vangen. Is het juist niet moreel verantwoord om vluchtelingen te blijven stimuleren de gevaarlijke reis te maken.

Dit wil je ook lezen:

Het is mij wel duidelijk dat opvang in eigen regio in alle gevallen beter beter is voor de vluchtelingen. We voorkomen doden bij de overtocht en helpen vluchtelingen in hun eigen regio een beter bestaan op te bouwen door onderwijs te geven en voor te lichten. Tegelijk besparen we geld dat we terug kunnen steken in nog betere opvang. En we besparen de vluchtelingen ook een hoop gedoe aan integratie problematiek. Dit bij elkaar opgeteld is voor mij voldoende bewijs dat opvang in eigen regio de beste optie is.

Bedankt voor jullie aandacht.

REACTIES

J.

J.

Goed betoog Mick. Prima uiteenzetting mbt consequenties massa-immigratie voor Westerse landen t.o.v. financiën en economische aspecten. Enige wat ik mis in je betoog is de problematiek zoals: sociale onrust (samenleving) door grote culturele verschillen en daar de gebrekkige (tot geen) culturele assimilatie al vele jaren tot problemen heeft geleid. Iets minder politiek correct maar helaas, orde van de dag. Frankrijk, België, Duitsland, etc…)

Niet zelden is er sprake van Islam gerelateerde problematiek. Actueel en zorgelijk. Gaat nml op de eerste plaats of er financiële ruimte en draagkracht is onder de bevolking. Zonder stabiele fundering stort een huis uiteindelijk in. Een 8 van mij, groet June.

7 jaar geleden

G.

G.

Echt een heel goed werkstuk hoor.
Toppie

6 jaar geleden

W.

W.

dit verslag is zo slecht net als je moeder
en dat je op vwo 5 zit dat mag niet van rick (de urker)
als je dit leest weet dan dat ik cool ben

6 jaar geleden

S.

S.

Mooi betoog! Echt top!

6 jaar geleden

H.

H.

Vet gaaf

6 jaar geleden

J.

J.

Zorgwekkend dat dit betoog door een Nederlandse scholier geschreven is, argumenten zijn niet op cijfers gesteund en de cijfers die genoemd zijn kloppen met enig onderzoek niet. Tevens is volledig buiten beschouwing gelaten dat vluchtelingen in de regio sterven aan ziekten, kou en honger, en dat een beetje geld hier niets aan kan doen. Natuurlijk is er een limiet aan hoe vluchtelingen in Europa opgevangen kunnen worden, maar volledige opvang in de regio leidt tot een humanitaire ramp van ongekende proporties.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Mick