Verbetering van het milieu kan niet samen gaan met economische groei

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 380 woorden
  • 18 mei 2010
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
32 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De meeste bedrijven willen constant groeien en meer winst maken. Dit doen ze door te investeren en meer te produceren. De productie moet zo goedkoop mogelijk, wat dan vaak ten kosten gaat van het milieu.
Verbetering van het milieu kan niet samengaan met economische groei.

Er zijn maar weinig mensen die geld aan een milieuvriendelijk product willen uitgeven, als er ook een goedkoper alternatief is.
Maar ook houden maar weinig mensen zich aan de wet. Bijvoorbeeld met het autorijden, mensen rijden vaak te snel, omdat ze haast hebben, of het gewoon even leuk vinden om te hard te rijden. Maar dat zorgt wel voor meer milieuvervuiling.
Ook stimuleert de overheid duurzaam gedrag veel te weinig. Ze zouden bijvoorbeeld meer subsidies kunnen geven. Of zelf heel duurzaam werken.
Maar ook zouden de wetten, normstellingen en herstelbeleid al eerder bedacht moeten worden, al voordat er echt problemen zijn.
De technische ontwikkeling zal ook steeds door blijven gaan. Technische ontwikkeling streeft vooral naar groei. Wat steeds weer voor nieuwe problemen zal zorgen.

Om het milieu te verbeteren is het belangrijk dat de techniek aangepast wordt. Zodat alles hergebruikt kan worden, maar ook dat bijvoorbeeld auto’s niet meer vervuilen. Ook moeten er van de grondstoffen die opraken, duurzame alternatieven worden gezocht.
De technologie zou aan deze voorwaarden moeten voldoen:
• Schoon zijn
• Geen natuurlijke hulpbronnen uitputten
• De bodem intact laten
• Voldoende ruimte overlaten voor planten en dieren
Dat lijkt me goed mogelijk met de techniek vandaag de dag. Het probleem is alleen dat het duur is. Het onderzoek, maar ook de productiemiddelen die eruit volgen. Meer subsidie zou hieraan mee kunnen helpen. Want zolang het duurder is, zullen weinig mensen over willen stappen.
Een mogelijke oplossing om milieu met de economie samen te laten gaan, is dat de economie in dynamisch evenwicht moet blijven; ‘steady state’ economie. In de jaren 70 en 80 waren er een aantal economen die voor een dergelijke stabiele economie pleitten. Nu hebben we meer dan ooit nieuwe sociaaleconomische wetenschappers nodig. Die niet bang zijn om met nieuwe voorstellen voor een radicale vernieuwing te komen.

Een ervaringsfeit is dat krimp samen gaat met een schoner milieu. Maar ik denk als we het milieu willen verbeteren, het wel samengaat met economische groei. Wel zou iedereen en vooral de overheid er aan mee moeten werken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.