Vegetarisme

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 581 woorden
  • 17 september 2002
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
39 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Ik doe mijn betoog over het vegetarisme, omdat ik zelf vegetarisch ben en ik vind dat er meer mensen vegetarisch moeten worden. Omdat maar weinig mensen iets over het vegetarisme weten ga ik jullie er eerst iets meer over vertellen. Iedereen denkt dat je als je vegetarisch bent gewoon geen vlees meer eet. Maar er komt wel iets meer bij kijken. Zo heb je veel verschillende soorten vegetariers, zoals de vagenisten, lactovegetariers, pescovegetariers en semivegetariers. Veganisten zijn mensne die helemaal geen voedsel eten en dingen gebruiken waar dierlijke producten in zijn verwerkt. Lactovegetariers eten geen voedsel waarvoor de dieren moeten worden gedood, zij eten dus wel kaas en eieren. Pescovegetariers eten wel vis, maar verder geen vlees. De semivegetariers eten een paar dagen in de week geen vlees. Het vegetarisch zijn is voor elk mens anders. De ene persoon eet wel kip, maar geen vis, de andere eet wel kaas maar bijvoorbeeld geen eieren.

Er zijn veel redenen om vegetarisch te worden, maar de meeste mensen denken daar niet over na. Ze vinden het heel normaal dat er vlees op hun bord ligt. Bovendien is vlees lekker en gezond. maar is vlees wel zo gezond? Uit onderzoek is gebleken dat er in vlees teveel eiwitten zitten. Als je geen vlees zou eten, zou je toch genoeg eiwitten binnenkrijgen. Ook zit er in vlees erg veel verzadigd vet en erg weinig voedingsvezel. Daardoor hebben vegetariers 40% minder kans om verschillende soorten van kanker te krijgen en een 20% kleinere kans op hart- en vaatziekten. Je moet bovendien extra oppassen als ermond- en klauwzeer, gekke koeienziekte of varkenspest heerst. Als je besmet vlees eet, kun je verschillende dodelijke ziektes oplopen. En weet jij tegenwoordig nog wat er in een frikadel zit? Ik wil het niet eens weten hoor!!! Als er in een land veel dieren zijn is er natuurlijk ook veel mest. Deze mest gooien de boeren meestal op het land, terwijl de grond zoveel mest niet eens aankan. De grond wordt er slecht door en er ontstaat een mestoverschot. Op den duur is plantaardig voedsel dus ook niet meer gezond, omdat het op vieze grond wordt verbouwd... De dieren eten plantaardig voedsel, zoals gras, mais en soja. Mais en soja wordt in arme landen verbouwd en verkocht aan de rijke landen. Stel je vor dat er met een hoeveelheid mais 10 koeien kunnen worden gevoed. Misschien kunnen er in de arme landen wel 50 of nog meer mensen mee worden gevoed. Als er in de rijke landen minder mensen vlees eten, hebben de mensen in de arme landen ook meer te eten, dus is het wereld-voedsel-probleem opgelost. Een andere reden om geen vlees te eten is het leven van de dieren. Nou ja, leven, de dood kun je beter zeggen. Door de bio-industrie zitten er teveel dieren in te kleine hokken. Veel dieren zien nooit daglicht, worden vetgemest voor de slacht en ze worden gefokt. De mensen zeggen dan dat dieren toch geen gevoel hebben, maar waarom komt een hond bij je als je hem roept en waarom springt een paard over een hindernis als je hem die opdracht geeft?

Ik vind dat dit genoeg redenen zijn om vegetarisch te worde en al helemaal om er eens over na te denken of het wel zo gewoon is dat er vlees op je bord ligt. Als jullie vanavond lekker je vlees opeten, denk dan nog maar eens aan mij, ik weet tenminste wat ik eet!

Door vlees krijg je veel gedonder, je kunt ook wel leven zonder!

REACTIES

E.

E.

je kunt niet vegetarisch zijn, je kunt wel vegetarisch eten. Je bent dan een vegetariër (net als ik overigens).15 jaar geleden

A.

A.

alles is goed, als het maar met mate is. dus vlees ook. kijk anders maar eens op: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1140298/2010/08/02/Vlees-maakte-ons-slimmer.dhtml
Dan zie je wel wat je het beste kunt doen :P

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.