Vegetarisme

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 1239 woorden
  • 2 februari 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Vegetarisme
Woensdagavond. Aardappeltjes, een lekkere salade en een stukje kipfilet voor mijn familieleden.
Ik zie ineens een kip voor me. Fluitend en huppelend door een veld. De zon verwarmt zijn verentooi. Eten waar ze maar wil. Een lekker warm bedje om in te slapen, als zij dat wil. Een heerlijk afgezonderd plekje om daar op haar eitje te broeden. Samen met haar kindje fluitend en huppelend over het veld. Haar kleinkinderen ziet ze opgroeien. Oma overlijdt. Gelukkig, gerimpeld en oud. Grijze veren sieren haar lichaam. Een gelukzalige glimlach. Oma Kip heeft een fijn leven gehad. Begraven in de aarde vindt zij haar laatste rustplaats.
De plaat met spelende violen wordt onderbroken. Oma Kip is nooit een oma geworden. Ze ligt nu op mijn bord. Ze is vermoord en ligt nu vernederd op mijn bord.
De harde werkelijkheid dringt tot mij door. Dieren verdienen een beter leven. Daarom vind ik dat we allemaal vegetariër zouden moeten worden en dus dat er geen vlees meer gegeten wordt.

Er zijn een heleboel soorten vegetariërs en redenen om vegetariër te worden: ethische, godsdienstige, economische, praktische, hygiënische en combinaties daarvan. Een veganist bijvoorbeeld eet geen vlees, vis, eieren en melk en gebruikt ook geen wol, of leer.
In mijn betoog beperk ik mij tot wat de maatschappij beschouwd als vegetariërs: het niet doden van dieren en dan vooral het niet eten van vlees.

Veel mensen denken dat je niet zonder vlees kunt overleven. Dit is niet waar. Vlees kan vervangen worden door verschillende voedselbronnen. Een belangrijk bestanddeel van vlees is eiwit. De gemiddelde mens krijgt per dag 85 gram eiwit binnen. 25 gram daarvan komt voort uit het eten van vlees en vis. De rest krijgen we binnen via het consumeren van zuivelproducten en plantaardig voedsel. Dit terwijl uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wij maar 56 gram eiwit per dag nodig hebben. Door het eten en drinken van zowel plantaardige producten als zuivelproducten krijgen we dus al meer dan genoeg binnen. Door te stoppen met vlees meet je jezelf een gezondere lijfstijl aan. Je verbeterd de conditie waarin jouw lichaam zich bevind. Voor het genoeg binnen krijgen van eiwit is vlees in ieder geval niet nodig.

Door het eten van vlees ondersteun je de bio-industrie. In de bio-industrie worden dieren grootgebracht voor de slacht. De dieren worden vaak gek van verveling, staan te dicht op elkaar en dit leidt vaak weer tot kannibalisme onder de dieren. Ze gaan lekker staan knabbelen aan hun soortgenoten. Daarnaast worden ze zo gevoed dat ze in een zo snel mogelijk tempo groot en vet genoeg zijn voor de consumptie. Dit gaat vaak gepaard met hormonen die uiteindelijk weer in jouw stukje vlees belanden. Ze worden vaak in erbarmelijke omstandigheden gehouden. Het gaat alleen maar om de winst op het product. In dit geval het dier.
Ik neem als voorbeeld het stukje kipfilet. Dit was ooit een kip. De kip werd gehouden in kleine hokjes, haar snavel werd afgeknipt zodat ze haar soortgenoten niet kon doodpikken. Oma kip heeft zelden tot nooit daglicht gezien. Ze kreeg maar één uur rust per dag. De rest van de dag moest zij eten. Vaak lagen er dode soortgenoten in het kleine schuurtje. Een legkip leeft gemiddeld 14 maanden, om daarna in de soep te eindigen.
Zo zijn er nog duizenden voorbeelden, waarvan ik er nog één wil noemen. Er zijn werkelijk gruwelijke methoden bedacht om de dieren in de bio-industrie maar zo snel mogelijk vet te mesten, zodat de kosten zo laag mogelijk blijven, en de winsten hoog. De methoden die gebruikt worden voor foie-gras (eenden en ganzenlevers) zijn werkelijk weerzinwekkend. De dieren worden een voor een beetgepakt bij hun nek, en dan wordt er een lange metalen trechter via hun keel helemaal in hun maag geplaatst. Dan wordt er via luchtdruk drie tot drie en een half kilo voer naar binnen geperst. Veel dieren sterven omdat hun maag gewoon scheurt van de overmaat aan eten. Na dit vier weken doorstaan te hebben, worden de dieren geslacht. Hun lever is dan zes tot twaalf keer zo groot geworden als dat hij normaal zou moeten zijn.
Volgens de Nederlandse wet is het ‘nodeloos of zonder redelijk doel mishandelen van dieren’ strafbaar. Door vlees te eten ondersteun je dus de bio-industrie en dus het mishandelen van dieren.

Na de Tweede Wereldoorlog trok de welvaart weer aan. Landen hebben met elkaar afgesproken de prijs die je voor je voedsel betaald zo laag mogelijk te houden. Doordat de prijzen laag moeten blijven is het voor de boer van belang zo laag mogelijk en zo veel mogelijk te produceren. Door zo laag en zo veel mogelijk te produceren kan hij zijn energie die hij erin gestopt heeft er weer uitkrijgen. De energie is hierbij tijd en geld en hetgeen wat hij er voor terugkrijgt is zijn winst. Boeren vergroten hun veestapel. Zo produceren ze meer. Maar eerst moeten ze investeren. Dit zorgt voor schulden bij de bank. Omdat er een enorm vleesoverschot is, kunnen ze hun product niet altijd kwijt op de markt. Veel boeren komen op die manier in een negatieve spiraal terecht; door vergroting van de veestapel wordt de opbrengst hoger, maar dit weegt vaak niet op tegen de enorme schulden die de boeren inmiddels bij de bank hebben opgebouwd. Dit kost ook de overheid, oftewel de belastingbetalers, veel geld omdat de vleessector zwaar gesubsidieerd wordt, terwijl de milieuvervuiling die de bio-industrie veroorzaakt ook nog eens veel geld kost.
Door te stoppen met vlees eten betaal je dus uiteindelijk minder belasting en werk je mee aan het oplossen van het milieuprobleem.

Vervolgens wil ik het wereldvoedseltekort aankaarten. Het wereldvoedseltekort bestaat niet. Ieder jaar sterven 10 à 20 miljoen mensen aan ondervoeding, terwijl de aarde een veelvoud van de huidige bevolking kán voeden. Ieder jaar sterven er 10 a 20 miljoen mensen door ondervoeding, terwijl in alleen al Nederland de helft van de volwassenen te dik is.
Om 1 kilo uit een bio-industriële koe te halen moet je er eerst 21,4 kilo instoppen. Ruwweg is 1 kilo vlees eerst 7 kilo graan geweest. Wat dat betreft mag je niet alle vlees over één kam scheren. Koeien zijn wat zuiniger dan varkens, en niet overal waar gras groeit, kan graan groeien. Veel van dat graan komt dan ook uit die ondervoede gebieden. Het voedsel dat zij produceren gaat dus niet naar hun schreeuwende buikjes, maar na naar de toch al te dikke buik. Vet wordt vetter en ondervoed blijft ondervoed.
Door te stoppen met vlees eten help je dus ook mee om het ‘wereldvoedseltekort’ te verhelpen. Je helpt mee om de ondervoeden te voeden.

Als laatste wil ik de grootste vraag beantwoorden die in ieders hoofd speelt. Vlees is lekker, dat geef je toch niet zomaar op?
Jawel. Je weet de achtergrond van jouw stukje vlees. Helemaal als het geen biologisch stukje vlees is, is het leed dat je de dieren schenkt haast ondraaglijk. Je draagt bij om het wereldvoedseltekort te vergroten en geeft de armen dus geen kans. Verantwoord is het dan ook niet om nog langer door te gaan met het eten van vlees.

Door te kiezen voor vegetarisme kies je voor een betere staat van je lichaam, je draagt bij aan het oplossen van zowel de milieuproblemen als ook aan het oplossen van het voedseltekort. Je geeft dieren een eerlijke kans om te leven, zonder uitbuiting of mishandeling.
Zie je die kip die op tafel staat al vrij scharrelen in de natuur! Oma Kip zal vreedzaam rusten in haar graf.

REACTIES

P.

P.

mijn ouder houden kippen voor het vlees. alles wat hier staat over het leven van de kippen klopt niet. Ze verveel zich niet, ze hebben veel ruimte, EN ZE HEBBEN GEWOON EEN SNAVEL HOOR. de kippen mogen zelf weten wanneer ze eten en slapen (ongeveer 10 uur per dag gaat het licht uit dan kunnen de kippen slapen.

12 jaar geleden

I.

I.

Piet, het blijft zielig om dieren te vermoorden.
Jij zou het toch ook niet leuk vinden als jij vermoord werd door wezens die veel groter zijn dan jij, en dat ze je daarna opeten!?
Ik denk dat jij dat jij dat ook niet leuk vindt hoor!!!!!!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.