ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

Stelling: De missie in Uruzgan moet niet worden verlengd.

Bij een aanslag met een bermbom in Uruzgan is vorige week een 30-jarige Nederlandse sergeant gedood. Het is de tiende Nederlandse militair die in Afghanistan is overleden. Sinds het begin van de Nederlandse missie in Uruzgan op 1 augustus 2006 is er nog weinig verbetering in de situatie in Uruzgan gekomen. Dat de tiende Nederlandse militair omgekomen is vind ik de druppel. Ik vind dat de missie in Uruzgan niet verlengd moet worden.
Sinds 1 augustus 2006 verblijven 1400 Nederlandse soldaten in de provincie Uruzgan in Afghanistan. De voornaamste taken van de Nederlandse militairen zijn het garanderen van de veiligheid in Uruzgan en het leveren van een bijdrage aan de wederopbouw van de provincie. Maar als sinds het begin is de missie zeer omstreden, omdat de oorlog in Afghanistan nog niet afgelopen is en de kansen op wederopbouw daardoor zeer klein geworden zijn geworden.

De Tweede Kamer stelde begin 2006 verschillende voorwaarden aan de Nederlandse missie in Uruzgan:
• de missie duurt niet langer dan twee jaar;
• er is een strikte scheiding tussen deze ISAFmissie van de NAVO en de Amerikaanse operatie Enduring Freedom;
• gevangenen worden volgens het humanitaire recht behandeld en worden niet mishandeld of opgesloten in geheime gevangenissen;
• de missie moet zich wijden aan wederopbouw.
Deze voorwaarden worden niet gehaald of staan onder druk.
Ten tweede kent Afghanistan al jaren oorlog. In de negentiende eeuw probeerden Britten Afghanistan te veroveren, in de jaren tachtig van de vorige eeuw waren het de Russen die verslagen werden. De Taliban volgde al snel en nu vechten ook de Amerikanen en ook dus de Nederlanders in Afghanistan. Maar het is buitenlandse troepen nog nooit gelukt om de Afghanen via militaire dwang iets op te leggen en zoals de situatie nu is zal de Nederlandse missie ook weinig succes boeken in Afghanistan.
Verder vind ik dat Nederland niet bijdraagt tot een internationale rechtsorde. Nederland onderscheidt zich te weinig van het Amerikaanse optreden in Afghanistan. Er zijn bijvoorbeeld kampen waar al jarenlang gevangenen vastzitten zonder vorm van een proces. Ook vinden er martelingen plaats in de Amerikaanse gevangenissen. En ik vind dat wanneer wij samenwerken met Amerika dus ook indirect die praktijken steunen.

Ten slotte kost de missie ontzettend veel geld. Maar gebleken is dat het grootste deel van het geld uitbesteedt wordt aan oorlogsmiddelen als wapens en dergelijke en dus niet aan de wederopbouw van de provincie. Bovendien slijt het materiaal erg snel door de temperaturen en omstandigheden in Afghanistan terwijl er geen geld is voor snelle vervanging. Daarbij is er een tekort aan hoogopgeleid onderhoudspersoneel.
Verder zijn de militaire vakbonden AFMP en Acom tegen verlenging van de missie in Uruzgan. Ze vinden dat het Nederlandse leger daar de mensen en de middelen niet voor heeft.
De VBM/NOV, vakbond voor defensiepersoneel, met 30.000 leden de grootste bond, is ook tegen, tenzij er 400 miljoen euro per jaar bijkomt voor extra personeel en materieel.
Of dat geld er komt, is de vraag. De kosten van de Uruzgan-missie zijn nu al veel hoger dan verwacht.
Defensie gaat uit van 600 miljoen euro in augustus 2008, terwijl 380 miljoen was begroot. Daar komen de kosten van de wederopbouw in Afghanistan nog bij. Tot dusver is daar 14 miljoen voor uitgetrokken.
Concluderend is dus dat de missie steeds meer een vechtmissie begint te worden terwijl hij oorspronkelijk bedoelt was al wederopbouwmissie. Bovendien is de missie al veel meer geld gaan kosten dan verwacht en gaat het grootste gedeelte van het geld naar het vechten van een oorlog en niet naar de wederopbouw van de provincie en ik vind dit de slachtoffers niet waard.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.