Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Topsport

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas aso | 549 woorden
  • 15 mei 2002
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
70 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Topsport: absurde prestaties voor absurde bedragen

Als we het over topsport hebben, spreken we over enorme inspanningen van sportmannen en -vrouwen en in sommige gevallen het bereiken van een doel. Voor sommigen is dit doel beroemd worden, voor anderen speelt geld de grootste rol of gaat het om het waarmaken van een droom.

Als we het aspect geld van dichterbij bekijken, komen er verschillende vragen in ons op. "Waarom is dit verantwoord dat één persoon meer geld verdient in een maand, dan de gemiddelde mens in heel zijn levensduur?" Zinedine Zidane, bijvoorbeeld, verdient 500.000 euro (20 miljoen BEF) per maand (netto). Hierbij komt nog zijn privé-inkomen. Dit is o.a. het geld dat hij ontvangt van privé-sponsors om hun producten te dragen en te gebruiken.

U zult me geen ongelijk geven dat dit heel veel geld is! En als u erover nadenkt dat 'topsporter' niet zo'n belangrijke en onmisbare functie is, komt u tot de conclusie: "Die mensen worden te veel betaald voor wat ze doen". Maar niets is minder waar. Deze job vereist 100% toewijding en heel hard werken! Heel het leven van een topsporter wordt ondergeschikt aan zijn conditie en hij moet elke dag een paar uur hard trainen en staat bovendien onder enorme druk.

We kunnen het ook zo bekijken: als een topsporter zoveel kán verdienen, hoewel hij geen levensbelangrijke taak in de maatschappij verricht, betekent het dat er mensen zijn die zoveel geld ervoor wíllen en vooral kúnnen geven. En dit betekent automatisch dat deze mensen er nog meer voor in ruil krijgen. Sponsors bijvoorbeeld. Doordat een kledingsstuk van een bepaalde merk gedragen wordt door een vedette, verkoopt de firma veel meer van haar producten en maakt ze hier veel winst aan.

Dus als we de positie van een topsporter benijden, moeten we er ook aan denken dat deze mensen uiteindelijk gebruikt worden door iedereen. Is het niet om geld te verdienen, dan is het voor ons eigen plezier. Want uiteindelijk draait het allemaal rond de kleine man die de grote man maakt. Als de mensen geen belangstelling zouden hebben voor bepaalde sporten, dan zou er ook helemaal geen geld aan te verdienen zijn.

Voetbal en basketbal krijgen de meeste interesse van de kijkers. Maar er zijn enkele verschillen tussen deze twee. Basketballers verdienen meer dan voetballers, maar het is ook een kleinere groep mensen die zo veel verdient. Bij een basketbalploeg wordt het geld onder 16 verdeeld. Er zijn 5 spelers op het veld, die het meeste verdienen, 7 reservespelers op de bank die iets minder krijgen en 4 spelers die niet aan de wedstrijd deelnemen. Een voetbalploeg telt 22 spelers in totaal. Er zijn er 11 die op het veld staan en die het meeste geld verdienen, 5 reservespelers en 6 thuisblijvers die eveneens uitbetaald worden. Ook is het zo dat bij basketbal alleen de echte 'top' belangstellinfg krijgt, zoals de NBA. Bij voetbal worden ook minder goede ploegen goed betaald.

Als we dit alles bekijken, kunnen we concluderen dat voor alles wat we krijgen, we iets anders moeten afstaan. Om bekend te worden, geven we onze vrijheid en onze mogelijkheid om rustig en onopgemerkt op straat te lopen op. Om veel geld te kunnen verdienen, schikken we heel ons leven aan onze carrière. Het is aan u om te bepalen wat voor u een grotere waarde heeft.

REACTIES

M.

M.

wat zijn je bronnen????

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.