ADVERTENTIE
Red het frikandelbroodje Wist je dat heel veel van jouw lievelingsproducten zomaar kunnen verdwijnen als de bij zou uitsterven? Denk bijvoorbeeld aan je glaasje melk in de ochtend, maar ook je frikandelbroodje in de pauze en je banaan bij het leren. Hoe komt dit en belangrijker, hoe voorkomen we dit? Dat weten ze bij de opleiding Diermanagement. Meer weten over deze en andere studies van Van Hall Larenstein?

Check alle video's!
Therapeutisch klonen moet worden toegestaan

Nu het nieuws rond Dolly de tijd heeft gehad om te bezinken, komt de nasleep: de discussie of klonen wel of niet mogelijk zou moeten zijn. Wetenschappers kunnen al lang embryo's klonen. Dat houdt in dat ze het embryo opsplitsen in twee of meer delen die ieder uitgroeien tot een volwassen dier. In een vroeg stadium kunnen cellen nog alles worden, maar bij een volwassen dier of mens staat dat voor alle cellen al vast. Dan hebben de cellen hun keuze gemaakt. Wetenschappers hebben nu aangetoond, met een kloon zoals Dolly, dat een volwassen cel kan 'vergeten' wat hij is. Als men er dan eenmaal achter is hoe de cellen hun keuze maken kunnen de wetenschappers daar invloed op uitoefenen.
Klonen kun je onderverdelen in twee categorieën: therapeutisch klonen en reproductief klonen. Bij therapeutisch klonen neemt men een bevruchte eicel. Daar haalt men de kern uit. Men doet er in plaats van die kern het DNA van een volwassen cel in. Deze eicel laten ze dan in een reageerbuis uitgroeien tot een embryo. Uit het embryo worden de stamcellen gehaald. Die stamcellen groeien in een reageerbuis uit tot weefsels, die dan weer gebruikt kunnen worden om bij iemand te implanteren. Bij reproductief klonen wordt net als bij therapeutisch klonen eerst de kern uit een bevruchte eicel gehaald en vervangen door het DNA van de te klonen persoon. De eicel groeit in een reageerbuis uit tot een embryo alleen worden nu niet net als bij therapeutisch klonen de stamcellen uit het embryo gehaald, maar wordt het embryo in de baarmoeder van een draagmoeder geplaatst. Hier groeit het uit tot een baby, die identiek is aan de persoon waar ze het DNA vandaan gehaald hebben, als het kloonproces goed verloopt.
Ik vind dat therapeutisch klonen moet worden toegestaan.
Het implanteren van weefsels uit embryo's is niet nieuw. Het werd eerder alleen vaak afgestoten omdat ze een ander DNA hadden, want ze waren afkomstig van een anonieme moeder. Nu krijgt het weefsel hetzelfde DNA als de patiënt. Het gaat hier dus om het kweken van organen of bijvoorbeeld beenmerg. In Nederland is een tekort aan donoren en dat kan je dan dus oplossen door therapeutisch te klonen.
Het embryo van wie er cellen zijn afgenomen zal gewoon kunnen uitgroeien tot een volwassene. Door van het embryo een paar cellen af te nemen, deze cellen te klonen en in te vriezen, kunnen er later ernstige ziektes genezen worden. Voor bijvoorbeeld Parkinsonpatiënten zou dit de oplossing kunnen betekenen voor hun probleem. Zij hebben afgestorven hersencellen door een mysterieuze ziekte. Door het gekloonde weefsel te gebruiken zouden deze dode cellen vervangen kunnen worden door nieuwe hersencellen. Deze techniek zou ook toegepast kunnen worden op bijvoorbeeld Alzheimer- en kankerpatiënten. En omdat het weefsel van eigen lichaam is, wordt het praktisch nooit afgestoten.
Behalve bovengenoemde patiënten, zouden er ook mensen met een erfelijke ziekte bij klonen gebaat zijn. Zo geven (toekomstige) moeders met een ernstige afwijking aan de mitochrondriën deze ziekte altijd door aan hun kinderen, omdat deze in een eicel voorkomen (in tegenstelling tot de zaadcel). Mitochrondriën zijn de kleine energiecentrales die voorkomen in elke cel, maar ze komen niet voor in de kern, waar het DNA zich bevindt. Een oplossing van deze aandoening zou zijn dat het DNA van de moeder in een gekloonde ‘lege’ eicel, zonder DNA dus, geplaatst wordt en bevrucht wordt met een zaadcel van de toekomstige vader. Zo krijgt het kind normale mitochrondriën zonder dat er iets veranderd wordt aan het DNA van het kindje.
Therapeutisch klonen is dus medisch gezien een grote vooruitgang. Mensen met ernstige ziekten kunnen genezen worden zonder kans op afstoting en ook het embryo wordt door de ingrepen niet beschadigd. Daarnaast kunnen erfelijke ziektes voorkomen worden door lege eicellen te “vullen” met het DNA van de (toekomstige) vader en moeder, zodat er aan de “identiteit” van het kindje niets wordt veranderd.
In een maatschappij die abortus, euthanasie en reageerbuisbaby’s tolereert, zou klonen prima passen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.