Technologie in de klas

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 797 woorden
  • 25 mei 2018
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Technologie in de klas, is dit wel verstandig?

In de klas worden steeds vaker mensen gevonden die subtiel naar beneden kijken als de docent de klas de rug keert. Als de docent weer terugdraait zijn er allemaal onverwachte bewegingen en geschrokken gezichten want de docent kan je weer zien en je telefoon afpakken. Dit wordt steeds vaker een probleem want mensen hebben geen aandacht meer voor de les en alleen nog voor dat kleine computertje. Er zijn scholen die laptops en tablets gebruiken voor de lessen, maar hier kun je ook van alles op doen zonder dat de docent dit door heeft. Een paar klikjes en je zit weer bij je opdrachten. Zo veel technologie in de klas is toch niet zo verstandig als dat we denken.

Telefoons worden gezien als een van de meest afleidende voorwerpen in de klas. Hier is dan ook een oplossing voor gevonden: De telefoon tas. Hierdoor blijft iedereen van het object in kwestie af en let iedereen weer op in de les, dit wordt tevens wel verwacht. De telefoons weg en de aandacht voor de les terug. Dit is in de meeste gevallen ook zo maar op het moment dat iemand een berichtje krijgt, gaat er een lampje knipperen. Dit gaat door totdat het berichtje wordt geopend. Dit zorgt ook voor afleiding. Er zijn naast de telefoon ook andere factoren die voor afleiding zorgen zoals de bekende rekenmachine (woorden maken), andere mensen (praten), etuis en alles waar men mee kan prutsen.

Op de scholen waar veel met technologie (Laptops en tablets) gewerkt wordt zullen waarschijnlijk maatregelen door de ICT genomen worden zoals sites blokkeren. Maar als jij een eigen tablet of laptop mee moet nemen kun jij er zelf allemaal “apps” opzetten en kun jij zonder dat de docent het door heeft andere dingen doen dan school. Omdat dit een eigen computer is, kan de docent via zijn computer niet kijken wat je doet. Bijvoorbeeld als je op een schoolcomputer zit kan een docent zien of je een spelletje doet of niet en deze afsluiten. Omdat dit niet op een eigen computer zit kan men dit niet controleren en wordt er veel verantwoordelijkheid van de leerling verwacht. Het is wel zo dat als de leerling zich niet met school bezighoudt op dat moment, heeft de leerling zich er alleen zelf mee te pakken.

Tevens kan met technologie het pestgedrag toenemen in de klas en op school. Door alle sociale-media gebruik kan iemand zeer gemakkelijk gepest worden tegenwoordig. Er zijn bijvoorbeeld allemaal groeps-chats tegenwoordig i.v.m. school, hierin kun je gemakkelijk navragen wat bijvoorbeeld het huiswerk voor een bepaald vak is, of als je de boeken niet bij je hebt kun je naar foto’s van de bladzijden vragen. Maar er kan ook heel gemakkelijk een negatief bericht gestuurd worden en mensen kunnen hier dan makkelijk in mee gaan omdat het achter een schermpje is en je spreekt de persoon dus niet aan in het echt waardoor het eenvoudiger is om iets negatiefs tegen iemand te zeggen. Andere sociale media apps spelen hier ook een rol in. Neem Instagram bijvoorbeeld, dit is een app waar je foto’s op kunt plaatsen en hier kan op gereageerd worden. Dit gaat doormiddel van accounts die je aanmaakt, en dus kun je dit ook volledig anoniem maken en kun je dus nare berichten plaatsen onder de foto’s. Dit kan zeer naar zijn als jij de persoon bent die dit ontvangt en dit gebeurt in de klas (je zou je minder veilig in de klas kunnen voelen bijvoorbeeld).

Toch is het hebben van technologie op zich wel handig. Op It’s Learning kunnen bijvoorbeeld de antwoorden van een bepaald vak ter beschikking gesteld worden en kun je de opdrachten die je hebt gemaakt nakijken in de klas. Of als de school LoQit kluisjes heeft, deze draaien op stroom en gebruiken wifi om te openen, dan zou je via je telefoon het kluisje al kunnen openen vlak voordat de bel gaat om te voorkomen dat je een tijdje in de rij moet staan bij de “terminal” en kun je dus makkelijker je kluisje gebruiken.

Technologie in de klas is zeer onhandig, het zorgt voor afleiding, pest gedrag kan gestimuleerd raken en het zorgt voor onrust. Het kan als handigheidje gebruikt worden door een docent, maar alleen als de docent de klas in bedwang kan houden. Technologie in de klas zou buiten de klas moeten blijven en als er gebruik van computers gemaakt moet worden, zou dit in bijvoorbeeld een studielandschap moeten gebeuren. Boeken lezen dan tien keer dezelfde foto op Instagram bekijken is ook een stuk leuker.

Betoog op:

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/03/facebook-in-de-klas-werkt-niet-12813782-a1572088

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.