Te mild voor criminelen?

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 717 woorden
  • 2 maart 2007
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Zijn we in Nederland te mild voor onze criminelen?
In Nederland is het recht opgedeeld in twee begrippen, namelijk opzet en schuld. Opzet kan daarbij omschreven worden iets ‘expres doen’. In het geval van schuld is er niet zozeer sprake van opzet, maar van ondoorzichtigheid en ondoordachtheid.

Levenslang is levenslang

In Nederland is het zo dat als je bijvoorbeeld iemand opzettelijk hebt vermoord, of meerdere moorden hebt begaan, je word veroordeeld tot levenslang. Dat wil zeggen, 20 jaar, en in de meeste gevallen wordt de schuldige bij goed gedrag na 10 jaar al vrijgelaten. Ik vind dat dat niet kan. Vaak heeft iemand die veroordeeld is tot levenslang een moord of een dubbele moord begaan. Dat wil dus zeggen dat je door de officier van justitie bent veroordeeld om 20 jaar geen stap meer op straat en in de Nederlandse samenleving te zetten. Het dus niet goed om na 10 jaar al vrijgelaten te worden, terwijl je de van de mensen die je vermoord hebt zoveel vrienden, familie, kennissen etc. verdrietig te hebben achtergelaten.
Ten tweede vind ik ook dat er bij levenslang automatisch tbs moet zitten. Helaas heeft de regering niet altijd het geld om dat te laten gebeuren, maar het zou toch vaker moeten gebeuren, namelijk omdat je als bijvoorbeeld moordenaar iets hebt gedaan wat een ‘normaal’ mens niet gedaan zou hebben. Je bent dus tot iets in staat, waarvan duidelijk is dat het verboden is, en zeker niet in deze maatschappij thuis hoort. Je hebt dus eigenlijk het ‘recht’ op tbs!


Zwaardere straffen op verkrachtingen
Artikel 242 Sr.
Door geweld of een bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid, iemand dwingt tot het ondergaan van handelingen die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt als schuldig gezien aan verkrachting gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie.
Dit is wat er in het wetboek staat over verkrachtingen. Helaas komt het zelden voor dat iemand op deze manier gestraft wordt voor zijn daden. Ik vind dat er tegen verkrachters veel harder moet worden opgetreden. Er zijn 5 soorten verkrachters, en ze worden op verschillende manieren berecht, namelijk
1. de gelegenheidsverkrachter. (hij is een macho man die zijn kans grijpt bij een gunstige gelegenheid)
2. de seksualiserende verkrachter (voor deze verkrachter is zijn daad een feit van een langgekoesterde fantasie over afgedwongen seksueel contact)
3. de wraakzuchtige verkrachter ( het slachtoffer moet boeten voor wat zij of andere vrouwen hem aangedaan hebben en dat gaat vaak over krenkingen van zijn mannelijk heid)
4. de boosheidverkrachter ( het overheersende motief om te verkrachten is een doordringende woede en boosheid op alles en iedereen

5. de sadistische verkrachter (bij deze verkrachters gaan seksuele opwinding en agressie samen)

"De straf is afhankelijk van diverse factoren", Bram Boutkan rechercheur zeden, politie NHN. Ik vind dat ze daar te veel op doorgaan. Een verkrachting is een verkrachting! De oudere man die een meisje aanrandt omdat hij vroeger ook is aangerand, is geen excuus! We leven namelijk in een samenleving waarin duidelijk is hoe ver iemand mag gaan, en dat verkrachtingen verboden zijn! Daarom vind ik dat ze voor verkrachtingen in elk geval de straffen hoger of langer moeten maken, zodat iemand die echt een psychisch probleem heeft, wel wat korter kan, en daarna de rest van zijn leven aan tbs kan slijten. Als een meisje namelijk wordt aangerand is ze voor de rest van haar leven geschonden, en heeft vaak ook nog eens een trauma na 50 jaar.
Zijn taakstraffen effectief?
‘De taakstraffen bieden meer mogelijkheden tot resocialisatie en zij verminderen de druk op de beschikbare plaatsen in jeugdinrichtingen.’ Dit is wat justitie zegt over taakstraffen. Ik ben het er mee eens, omdat ik denk dat als iemand een kleine misdaad heeft gepleegd, zoals bijvoorbeeld een baksteen door het bushokje gooien, of een pakje kauwgom uit de supermarkt heeft stelen, dat dat een te kleine straf is om veel geld voor uit te geven (dat kunnen ze beter voor tbs gebruiken) en het een goed idee is om ze een bepaald aantal uren te laten werken, bijvoorbeeld bij een overheidsinstelling.
Conclusie
Ik vind dus eigenlijk dat gedrag dat niet in deze maatschappij hoort, strenger moet worden. Daden die daaraantegen geen mensen kwetsen, verdriet doen enz. bestraft mogen worden met een nuttige taakstraf! Want zeg nou zelf, je loopt een stuk veiliger op straat!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.