Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Te dik

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 794 woorden
  • 9 oktober 2003
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Te dik Wat vindt u van uw lichaam? Vindt u het mooi zoals het is, of zou u graag nog wat pondjes af willen vallen? Als u bij die laatste groep hoort, is dit het artikel voor u! Hoe komt het dat mensen zichzelf te dik vinden? Er zijn veel mensen die zichzelf te dik vinden. Meestal ligt dit aan het beeld wat die persoon van zichzelf vindt. Hoe ziet hij zichzelf en hoe wil hij eruit zien? De omgeving werkt ook mee aan het zelfbeeld van mensen. Als een bekende van diegene hem of haar te dik vindt, vindt hij zichzelf waarschijnlijk sneller te dik, dan als niemand er wat over zegt. Ook door reclame wordt men beïnvloed; je ziet op televisie altijd slanke dames in bikini. Iedereen wordt beïnvloed door zijn of haar omgeving. Ook u. Iedereen wil graag door anderen mooi gevonden worden. Maar meningen over wanneer iemand er mooi uitziet verschillen nou eenmaal. Daarom vindt de ene persoon zich eerder dik dan de ander. In veel gezinnen is het dik zijn ook heel normaal, dus is het helemaal niet raar als je dik bent. Welke overgewichtproblemen kunt je hebben? Mensen met een forse buikomvang en minder vet in de benen lopen het meeste risico op gezondheidsproblemen door hun overgewicht. Ze hebben meer kans op suikerziekte, een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat deze personen meer kans lopen op hart- en vaatziekten. Zij moeten dus ook goed op hun gewicht letten. Reuma en andere gewrichtsziekten kunnen ook meer problemen geven bij overgewicht. Er moet ook geen sterke schommeling in het gewicht voorkomen. Dit kan ervoor zorgen dat het slechter gaat met de gezondheid. Hoe probeert men slanker te worden? De meeste mensen proberen af te vallen door te gaan sporten. Zo verbranden ze overtollige brandstoffen. Het gebeurt ook wel door niet minder te gaan eten, maar gezonder te eten. Men eet dan voedingen waar weinig vet in zit en ruwe vezels, zoals bruin brood. De ruwe vezels nemen in de maag veel ruimte in beslag, waardoor ze een verzadigingsgevoel geven. Er bestaat ook een middel dat in de maag de opname van vetten remt. Het is alleen bij de dokter verkrijgbaar en daarom beter, omdat er controle is van de arts. Hiernaast zijn er ook nog vele afslankmiddelen, zoals SlimFast en Modifast. Deze helpen ook bij het afvallen en bevatten maagvullende ingrediënten. Afslankpillen worden ook nog wel gebruikt, maar sommigen ervan zijn schadelijk en bovendien heel erg kostbaar. Deze middelen hebben daarbij ook nog een effect dat niet zo lang blijft. Hierdoor wordt het niet zo vaak gebruikt. Ook is een caloriearm dieet mogelijk, maar dit is ook niet een van de gezondste mogelijkheden. Vooral als het te overmatig gebeurt is het schadelijk. Negatieve gevolgen
Het afslanken kan ook risico’s met zich meedragen. Als je op een caloriearm dieet bent, heel erg streng lijnt en er sprake van snel gewichtsverlies is, loop je het risico om spiermassa of vetvrije massa te verliezen. Je moet ook niet al te veel alcohol meer drinken. Alcohol bevordert namelijk de eetlust. Hiermee zou u nog niks opschieten, omdat u dan waarschijnlijk te veel (ongezond) eten gaat nuttigen. Zwangere vrouwen met eetstoornissen lopen ook risico’s. Dit hebben onderzoeken in Amerika uitgewezen. Ze hebben een hogere kans op een baby met geboorteafwijkingen en op een postnatale depressie. Het aantal keizersneden bij de geboorte ligt ook hoger bij anorexia en boulimie patiënten. Diëten zoals het brooddieet lopen ook risico’s. Ze geven wel snel resultaat, maar je krijgt nooit de noodzakelijke hoeveelheden voedingsstoffen binnen. Je moet ook niet te veel dingen tegelijk veranderen. De veranderingen moeten wel blijvend blijven. Ze moeten volgehouden blijven worden. Alleen zo lukt het om het gewicht op peil te houden en het jojo-effect te voorkomen. Als u inderdaad te dik bent, een dikke buik en minder vet in de benen hebt, is het heel erg belangrijk om af te gaan vallen. Zo kunt u ernstige aandoeningen, zoals een te hoge bloeddruk, voorkomen. Als u zichzelf te dik vindt en af wil gaan vallen, is het goed om uw Queteletindex te gaan berekenen. Dit houdt in het gewicht delen door het kwadraat van uw lengte in centimeters. Als u een queteletindex heeft tussen de 19 en 27 ligt heeft u medisch gezien een gezond gewicht. Maar als u last heeft van suikerziekte, verhoogd cholesterol of een verhoogde bloeddruk, is een queteletindex van 25 beter. Helaas is die niet bij iedereen te halen. Mensen met bijkomende aandoeningen kunnen het beste naar een gezond gewicht streven. Ik hoop dat u nu op de hoogte bent gesteld van de risico’s van overgewicht en et afvallen. En natuurlijk dat u een gezond gewicht heeft.

REACTIES

S.

S.

netjes

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.