Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

tbs

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 626 woorden
  • 10 juli 2007
  • 91 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 91 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
TBS, levenslang of niet?
Wonen in een bos, niet hoeven werken, 3 keer per dag eten klaar en elke dag een goed gesprek. Wie wil dat nou niet?
Het leventje van een TBS’er is niet al te vervelend. Echter, TBS is een strafmaatregel in Nederland. Als de rechter ervan overtuigd is dat een verdachte van een misdrijf lijdt aan een geestelijke ziekte, die gedeeltelijk bijdroeg aan het plegen van het delict, komt er een onderzoek om te kijken of de verdachte echt lijdt aan een stoornis. Als dat het geval is, kan de rechter hem TBS opleggen. Na eenderde van zijn/haar straf te hebben uitgezeten, wordt diegene opgenomen in een TBS-kliniek. Daar wordt de patiënt behandeld zodat het risico op herhaling verkleint.
Toch zijn er nog genoeg TBS’ers die tijdens (proef)verlof weer de fout ingaan. Ze keren niet of te laat terug bij proefverlof, of plegen weer een misdrijf.

Mijn stelling is dus: "TBS’ers mogen nooit meer vrijkomen."

TBS’ers, wat moeten we met ze? Het zijn criminelen en ze zijn vaak ongeneeslijk ziek. Moeten we nog langer belastinggeld uitgeven voor mensen die vaak toch geen vooruitgang boeken? Of moeten we ervoor zorgen dat deze samenleving wordt behoed voor die gevaarlijke personen?
Aan de ene kant is het zo dat de kosten voor TBS aardig kunnen oplopen. Maar denken we alleen aan ons zelf (ik bedoel, belasting moeten we toch betalen), of vinden we de veiligheid van de maatschappij onze duurverdiende centen waardig?
Er zijn al aardig wat TBS’ers de mist in gegaan tijdens (proef)verlof, denk maar aan verkrachting, moord, ontvoering en mishandeling.
• De TBS'er Michel Stokx was vanwege het verkrachten van kinderen tot TBS veroordeeld. In 1992, enkele jaren nadat hij zijn TBS-behandeling had afgerond, werd hij veroordeeld voor de moord op drie kinderen.
• In 2002 werd een voormalig TBS'er veroordeeld voor een drievoudige moord.
• In augustus 2004 keerde een patiënt niet terug van zijn verlof. Hij ontvoerde en misbruikte een 13-jarig meisje uit Eibergen. Hij werd na vier dagen in Duitsland gearresteerd.
• In juni 2005 onttrok een TBS'er op verlof zich aan het toezicht van zijn begeleiders. Hij werd na ruim een week aangetroffen in de tuin van een vermoorde bejaarde man en is inmiddels veroordeeld voor deze moord.

Ook al houden de meeste TBS’ers zich aan de regels van het (proef)verlof, we willen toch zeker niet het risico lopen om het slachtoffer te worden van zo’n ontsnapte gek.
‘Maar TBS-ers zijn ook mensen, ze hebben ook het recht op vrijheid!’
Dat kan dan wel kloppen, maar ze hebben een misdrijf gepleegd. Dat neemt al een groot gedeelte weg van het recht op die vrijheid. En als de kans al groot is dat ze weer in herhaling vallen, door de stoornissen die ze hebben, is er nog minder van dat recht over. Laat ze maar boeten voor hun daden. Je kan de tijd niet terug draaien en zo het verleden wissen.
In de tijd dat Donner minister van Justitie was vond hij dat er meer en beter toezicht moest komen op de patiënten. Er kunnen verkeerde diagnoses worden opgesteld, de ex-TBS’er kan misbruik maken van zijn eventuele medicijnen en soms is de patiënt nog niet toe aan verlof. Meer en beter toezicht is niet de oplossing voor dit soort incidenten. De oplossing voor dat soort problemen is longstay TBS. (Longstay TBS is levenslang TBS.)
En veel TBS’ers zijn onbehandelbaar, daar kunnen zelfs de beste therapeuten niks aan doen. Ze zijn en blijven ontoerekeningsvatbaar en geestelijk ziek.

Mijn standpunt is dus dat TBS’ers hun hele leven lang in een inrichting moeten blijven zitten. Stel onze samenleving veilig op tegenover TBS’ers! Wie weet wordt er anders wel een ex-TBS’er je nieuwe buurman…

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

O.

O.

Jammer van dit artikel , je kunt echt zien dat er niet echt research is gedaan.
Ik werk in een TBS kliniek en ik ben het er mee eens dat er TBS'ers zijn die nooit meer de maatschappij in mogen, en velen met u want doorvoor is er de longstay afdeling . Ik ken patiënten die al meer dan 40 !! jaar in het TBS systeem zitten dus wees gerust. Ik werk nog maar kort in TBS land en had voordien ook een enorm zwart/wit beeld van die TBS"ers, maar geloof mij de term patiënten is terecht. In de afgelopen vijf maanden heb ik mens onterende dingen gezien, mensen die zichzelf beschadigen door het slaan met hun hoofd tegen stalen deuren, het doorsnijden van polsen ,mislukte ophang pogingen. Vrouwen die dingen in hun vagina inbrengen, die zich zelf beschadigen door te bijten , krabben enz enz .
Ik heb gehoord van mensen die zo gek waren dat ze zichzelf hebben vermoord door recht op in de toiletpot te gaan staan en dan als het hoofd vast zat, zich te laten vallen.
Geloof me ik weet dat er vieze klootzakken tussen zitten , maar geloof ook dat er veel TBS'ers zijn die gek geworden zijn doordat ze vroeger of recent verkracht zijn . Ik heb rapporten gelezen waarin een 30 jarige man , die het verstand heeft van een vijf jarige beschrijft in kindertaal hoe hij jaren anaal verkracht is door zijn oom.
Jezus christus terwijl het bekend was bij de buren , maar die deden niets.
Ik heb het verhaal gehoord van een vrouw met een " normaal " verstand die zo een kut leven had , en haar dochters wilde beschermen voor het zelfde verrotte leven dat ze maar een uitweg zag , namelijk het doden van haar liefste bezit . En elke nachtdienst weer huilt ze het uit aan de intercom en vertelt mij en mij collega's wat ze gedaan heeft en ze gilt als een moeder die haar kinderen vermoord heeft en dan beseft wat ze gedaan heeft.
Mensen oordeel niet te snel , want er is zoveel ellende waarvan u gelukkig geen weet heeft.

9 jaar geleden