Onderwerp: Taakstraffen
Stelling: Taakstraffen zijn geen goede manier om delinquenten te straffen.
Taakstraffen geven is een nieuwe manier om delinquenten te straffen. Geen maandje cel, maar een maandje schoffelen in de plaatselijke gemeentetuin. Een taakstraf houdt in het kort in, dat de persoon die iets onwettelijks heeft gedaan, zijn celstraf ook kan laten omzetten in een bepaald aantal diensturen. Vaak werkt hij dan een bepaald aantal uren voor de gemeente. In één woord belachelijk. Als mensen iets hebben gedaan wat volgens de wet niet mag, dan moeten ze gestraft worden, maar wel op de juiste manier.
Stel je eens voor dat je een poging tot doodslag op je geweten hebt. Minstens voor een tijdje de cel in, zouden veel mensen zeggen. Maar de Nederlandse regering heeft besloten dat taakstraffen soms beter zijn. Ik denk van niet. De reden hiervoor is dat de veroordeelden op deze manier veel te makkelijk wegkomen. Een week in de cel zal een veel grotere indruk maken dan 64 uur schoffelen. Met andere woorden, ze zullen eerder terugvallen in hun oude gewoontes als ze een taakstraf opgelegd krijgen, omdat ze gewoon niet genoeg geschrokken zijn van het rechterlijke systeem in Nederland.
Iets wat ik al helemaal raar vind, is dat de persoon in kwestie zelf mag beslissen of hij zijn straf tussen vier muren wil uitzitten, of liever in de buitenlucht tussen de mensen. Je eigen straf bedenken, echt een goede manier om de Nederlandse bevolking tegen de regering op te laten kijken. Niet dus.
Een ander discussiepunt zou zijn waar de grens ligt voor een taakstraf. Een ruitje ingooien, of zoals eerder genoemd een poging tot doodslag. Om voor dat laatste een taakstraf op te leggen gaat voor mij echt te ver. POGING TOT DOODSLAG! Hieruit kun je afleiden dat er doden hadden kunnen vallen. Met een taakstraf beseft de delinquent waarschijnlijk niet wat hij gedaan heeft, net zoals hij het waarschijnlijk ook niet besefte toen hij het aan het doen was. In mijn ogen kun je het ook tegenover het slachtoffer niet maken om zo iemand een taakstraf op te leggen.
En dan de leeftijdscategorie. Hoe oud moet je minimaal zijn voor een taakstraf en tot welke leeftijd mag je een taakstraf opgelegd krijgen? Als ik zou moeten kiezen, zou ik zeggen dat jongeren tot achttien jaar een taakstraf opgelegd kunnen krijgen, daarna zijn ze volgens de wet zelfstandig en moeten ze dus ook als een volwassen persoon berecht worden.
Ondanks al deze negatieve aspecten, zitten er ook voordelen aan taakstraffen. Zo zal er eindelijk eens wat gedaan worden aan overbevuilde woonwijken. Er zijn in Nederland namelijk genoeg buurten die behoorlijk achterliggen in ontwikkeling en die geen geld hebben voor het schoonmaken van hun parkjes, speeltuinen of bossen. In dit geval kunnen delinquenten die een taakstraf hebben gekregen dit probleem oplossen. Zij kosten immers geen geld en ze zijn verplicht om de hun opgelegde uren te besteden aan dit soort dingen.
Nog een voordeel van taakstraffen is dat de daders minder snel een strafblad zullen krijgen. Als je bijvoorbeeld een muur van een huis hebt beklad met graffiti, wordt dit gezien als vernieling van persoonlijk eigendom. Je kunt hiervoor in de cel terecht komen en dat betekent dat je voor de rest van je leven een strafblad zal hebben. Dit is natuurlijk niet zomaar iets. Het kan je hele leven beïnvloeden, bijvoorbeeld als je later op zoek gaat naar een baan. Het bedrijf waar je solliciteert zal nou niet bepaald een gat in de lucht springen als je vertelt dat je een strafblad hebt. Ze kunnen je hierom weigeren. In dat geval is het dus beter om een taakstraf uit te voeren, zodat je geen strafblad krijgt.
Uiteindelijk blijf ik erbij dat taakstraffen niet in ons systeem thuishoren.Ik ben van mening dat een hardere aanpak beter werkt dan een slappe aanpak. De daders zullen op deze manier ook te veel invloed kunnen uitoefenen op hun eigen straf en ze zullen het rechterlijke systeem in Nederland minder gaan respecteren. Een veel belangrijker element is dat ook het volk het rechterlijk systeem minder gaat respecteren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling maar er had wat mij betreft meer rekening mee mogen worden gehouden.
Taakstraffen
6.4
ADVERTENTIE
5 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als studiezoeker
Met keuze uit ruim 1.600 hbo- en wo-bachelors in Nederland is het best lastig om een studie te kiezen. Hoe begin je met zoeken, en hoe kom je dichterbij de studie die bij je past? Om je daarbij te helpen, hebben we vijf belangrijke vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet stellen tijdens je studiezoektocht.
Naar de pagina
REACTIES
1 seconde geleden
Z.
Z.
Goed betoog!!!
Heb er veel aan gehad... bedankt!!
20 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Hallo Tessa,
Je betoog over taakstraffen is een beetje te overhaald. Je zegt bijvoorbeeld dat als je een poging tot doodslag 64 uur taakstraf krijgt. Dit is niet het geval. Dit is alleen bij de kleinere delicten. Verder zeg je nog dat je geen strafblad krijgt als je een taakstraf hebt ipv een gevangenisstraf. Vermeld hierbij wel even bij dat dit alleen geld als je met HALT in aanraking komt. Als je boven de 18 jaar bent gebeurd dit namelijk niet meer en heb je gewoon een strafblad.
Ben je het trouwens wel eens met taakstraffen bij kleine delicten?
Joris
19 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
dank je, nu weet ik de goede voor argumenten, en kan ik daar tegenargumenten voor verzinnen.
12 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Je informatie over dat een crimineel zelf mag kiezen of hij zijn straf uitzit tussen 4 muren of als een taakstraf is niet waar, dit mag alleen een rechter bepalen, er is geen keuze voor de crimineel zelf
5 jaar geleden
Antwoorden