Studie van enkele jeugd 'stammen'

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas aso | 562 woorden
  • 17 juli 2001
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
21 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Verhandeling: "Studie van enkele jeugd "stammen"

Men zegt wel eens :"De jeugd van tegenwoordig ... is onbeschoft, onvriendelijk, agressief, afgestompt, etc ... kortom ze hebben geen doel in hun leven meer. Ze groeperen zich en proberen zo de straten onveilig te maken en op stelten te zetten. "Het zijn stammen zonder doel". Het tegenbewijs kan ook geleverd worden.

Door de mode gaat men zich vanzelf wel in een bepaald genre plaatsen : stijf (een maatpak voor naar het werk), of stoer (gescheurde kleren), of gewoon los (flodderkleren). Het is meestal ook zo dat men met juist diezelfde mensen beter communiceert dan anderen omdat je je erbij voelt en op eenzelfde lijn spreekt. Zo ontstaan er bepaalde groeperingen. Ze hebben zo elk hun bezigheid. Neem nu "rappers", "gabbers" en "de computerfreaks". Deze hebben ieder een andere stijl van kleden, bewegen, communiceren en andere bezigheden.

Rappers zijn vooral los gekleed (in "streetwear") handelen zogezegd als echte rappers (zie vooral de clips op Mtv en Tmf) en hebben meestal het motto : "Hoe kan ik de straat beheersen", "Hoe cool kan ik gaan met me uit te drukken". Ze spreken meestal met stopwoorden zoals "yo","my man" of "nigger". Ze proberen op straat rapcontests te houden. Dit zijn wedstrijden waar men een dj achter een scratch tafels zet en dan de rappers hun werk laten doen. Ofwel rappen ze in groep of anders solo. De teksten gaan meestal dan over hoe slecht het straatleven wel is of anders over het alom gekende liefdesthema. Breakdance komt hier ook bij te pas. Dit is een dans waarbij men de meest rare bewegingen doet over de grond (misschien even op je rug tollen, of waarom niet op je hoofd), hoe gekker hoe beter. Hierbij komt die losse kleding zeker van pas, want het zou een serieuze afgang zijn als je broek scheurde, niet ? Gabbers daarentegen zijn gekleed naar de nieuwste, meest flashy-high-tech mode waar ze in disco's bangelijke effecten verkrijgen door de blacklights en strobo's die op hun kleding weerkaatst (te vergelijken met een glitterbol aan het plafond). Zij hebben hun eigen ontworpen dansje: "gabberen". Dit is een danspasje dat kan worden uitgevoerd op muziek met maar liefst 200bpm* (een gemiddeld nummer is +/- 90 tot 125 bpm*). Als ze niet in discotheken zitten dan "wroeten" ze wel in de platenzaken (of als het echt moet op school). De computerfanaten zijn evenals de gabbers echte freaks, want ze kennen meestal één ding : hun scherm. Dit zijn mensen die cyberspace (de virtuele wereld) onveilig maken (zowel in computerspelletjes als in het echt [hacken*]). Hun stijl van kleding is echter simpel en liefst niet te opvallend. Ze spreken met een ongelofelijk ingewikkelde taal met Engelse computertermen waar je kippevel van krijgt. Neem nu : "String" (is een text in een programma code), "Datatransmission" (een verzending van gegevens naar andere computers), "Virusencodering" (Virus schrijfopdracht), "Prosessingcodes" (verwerkingcodes), "Brainstormscan" (in spelletjes gebruikt als : Seek, Scan & destroy), en ga zo maar door ... Zij hebben ook hun stopwoordjes zoals : "Lol", "Cool", "Mega", "Ultra", etc ...

Zoals bewezen heeft dus de jeugd tegenwoordig buiten de schooluren al echte sociale kringen opgebouwd waar verdraagzaamheid ook een grote rol in speelt. Hieraan kunnen de volwassenen ook eens een voorbeeld nemen. Dit wil niet zeggen dat er geen jonge mensen zijn die de boel eens goed willen verpesten. Ondanks alles wat de jeugd fout doet zal zij altijd creatief blijven.

*bpm = beats per minute *hacken = computercodes kraken

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.