Straattaal

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 530 woorden
  • 18 april 2009
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
34 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Jongerentaal, een probleem of niet?

Waar gaat het heen met de jeugd van tegenwoordig? Dat is wat je vandaag de dag overal om je heen hoort en ziet. Eén van de dingen waar veel commentaar op is, is hun taalgebruik. Ikzelf hoor ook bij de jeugd van tegenwoordig en heb er eigenlijk een dubbele mening over.

Jongeren schelden tegenwoordig veel meer. Dat is gewoon een feit, overal om je heen hoor je het. Natuurlijk werd er vroeger ook wel eens gescholden, maar lang niet zo veel als dat nu het geval is.
Ik denk dat internet één van de belangrijkste oorzaken hiervan is. Bijna alle jongeren zitten dagelijks op msn. Je ziet elkaar niet en je kan eigenlijk zeggen wat je wilt. Doordat je elkaars emoties niet kan waarnemen, denken jongeren minder na over wat ze zeggen. Langzamerhand is dit er in geslopen en zijn jongeren het ook meer gaan gebruiken op straat etc.
Daarnaast zijn de normen en waarden de laatste jaren ook erg veranderd. Jongeren hebben minder respect voor elkaar en voor ouderen, en doen wat ze zelf willen. Ze doen elkaar na omdat ze denken dat ze er dan bij horen en zo wordt steeds de grens verlegd. Zo is het ook met schelden. Een woord wat je tegenwoordig regelmatig hoort als scheldwoord is ‘kanker’. Dit vind ik echt veel te ver gaan, maar helaas hoor je het meer en meer. Er zijn enorm veel mensen die deze ziekte hebben of iemand kennen die dit hebben, er worden dus heel veel mensen mee gekwetst! Maar dat maakt niet uit natuurlijk, want je bent echt heel stoer als je daarmee durft te schelden. Dat is volgens mij wat veel jongeren denken en wat helaas moeilijk uit hun gedachten te krijgen is.

Naast het schelden is er ook veel commentaar op de ‘straattaal’. Er worden veel woorden gebruikt uit andere talen, zoals het Turks, Marokkaans, Surinaams en Papiamento. Veel mensen vinden dat we trots moeten zijn op onze eigen taal en dat we deze niet mogen verwaarlozen. Hier snap ik echter helemaal niets van. Het taalgebruik veranderd nu eenmaal, daar is toch niets mis mee? Er zijn al enorm veel woorden die rechtstreeks uit een andere taal komen of er van zijn afgeleid, daar is toch ook geen commentaar op? Die woorden zijn er ook gewoon langzaam in geslopen, net als wat er nu aan het gebeuren is. Alleen gaat het nu even wat sneller dan we gewend zijn en het is meteen ‘verwaarlozing’ van de Nederlandse taal. Ik denk dat we met z’n allen niet zo moeten zeuren. We moeten gewoon accepteren dat het taalgebruik wat aan het veranderen is, so what?

Kortom, ik begrijp het commentaar op het toenemende gebruik van scheldwoorden volledig. Laat op een andere manier zien dat je stoer bent, maar doe dit niet door je net zo idioot te gaan gedragen als anderen. Heb eens wat meer respect voor elkaar! Daarnaast vind ik dat we simpelweg moeten accepteren dat het taalgebruik aan het veranderen is, het gebeurt nu eenmaal. De jeugd van nu is anders dan de jeugd van vroeger, en er is weinig wat je daar nog aan kan veranderen.

REACTIES

Z.

Z.

wat voor cijfer heb jezelf hiervoor gekregen?

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.