Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Stelling: Nepnieuws verspreiden moet verboden worden

Beoordeling 8.2
Foto van Deniz
  • Betoog door Deniz
  • 6e klas vwo | 473 woorden
  • 26 mei 2022
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
21 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

De nieuwe pandemie waar niemand het over heeft

Je kent ze vast wel, misschien heb je ze wel eens gezien op het internet of ben je er een in het echt tegengekomen: de wappies. Ze lijken overal te zijn maar zijn toch zó afgezonderd van de rest van de samenleving. Via vrijwel elk platform verspreiden ze complottheorieën over diverse onderwerpen. Het nepnieuws dat ze verspreiden is schadelijk; het zorgt voor wantrouwen in bijvoorbeeld de overheid. De groeiende groep begint namelijk complottheorieën geloofwaardiger te vinden dan het nieuws van journalisten. Daarom vind ik dat het verspreiden van nepnieuws strafbaar moet worden.


Ten eerste wil ik een voorbeeld tonen uit de politiek. Politici kunnen grote schade toebrengen aan de waardigheid van de Tweede Kamer door nepnieuws te verspreiden. Een politicus die dat ook doet is Thierry Baudet. De partijleider van het Forum voor Democratie (FvD) is een bekende wappie; dat betekent dat hij veel invloed heeft op de rest van het wappieleger. Hij is al meerdere keren verschenen in het nieuws door zijn antisemitische en discriminerende app-berichten, maar ook door zijn complottheorieën over het coronavirus. Omdat hij zo bekend is in de politiek geloven veel mensen hem ook.


Ten tweede wil ik het hebben over het belang van mediawijsheid. Veel mensen hebben onvoldoende kennis over mediawijsheid waardoor ze sneller nepnieuws geloven. Het correct interpreteren van mediaberichten is daarom een van de belangrijkste vaardigheden die je kan hebben in deze tijd. Er wordt ongelofelijk veel nepnieuws verspreid over bijvoorbeeld het coronavirus. Het is daarom belangrijk om goed te letten op wie de informatie aanbiedt, voor wie de boodschap is bedoeld, of de informatie klopt en of er sprake is van een filterbubbel. Dat laatste is een fenomeen wat zich steeds vaker voordoet. Een zogenoemde filterbubbel ontstaat doordat sites zich afstemmen op jouw gedrag. Zo belanden mensen al snel bij extremistische filmpjes en gesprekken.


Ten derde wil ik een bekend argument tegen het verbieden van nepnieuws ontkrachten. Veel mensen zeggen snel dat we in ons land vrijheid van meningsuiting hebben. Hoewel ze inderdaad gelijk hebben, zijn er een paar uitzonderingen te vinden in het wetboek. Neem bijvoorbeeld artikel 1 van de Grondwet waarin staat dat discriminatie op ieder vlak verboden is. Je mag dus niet zomaar een Facebook-post plaatsen waarin je mensen uit een bepaalde groep belachelijk maakt. Ik vind dat we best nog een uitzondering kunnen maken voor nepnieuws als je kijkt naar wat voor schade het veroorzaakt.


Samengevat is nepnieuws een groot problem. Het verwoest de solidariteit van Nederlanders door de grote meningsverschillen die er ontstaan. We moeten het aanpakken als een nieuwe pandemie. Daarom zullen we ook maatregelen moeten nemen tegen de verspreiding van dit nieuwe virus. Maak het opzettelijk verspreiden van het virus strafbaar, oftewel: zet de nepnieuwsverspreiders achter de tralies.

Bronnen zijn te vinden in de bijlage, inclusief een samenvatting.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.