Spreekkoren

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 926 woorden
  • 3 juni 2004
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
71 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Spreekkoren

Tijdens voetbalwedstrijden komen regelmatig spreekkoren voor. Vaak zijn de spreekkoren negatief. Zoals je hebt kunnen horen is dat ook in dit artikel het geval. Spreekkoren zijn bedoeld, om de eigen club te steunen, of juist om de tegenpartij te hinderen. Is het nodig om zulke spreekkoren uit te spreken? En steun je daar je eigen club eigenlijk wel mee?

In de eerste plaats zijn de meeste spreekkoren gericht op één bepaalde persoon, of een groep personen. Dit gebeurt om die persoon uit zijn spel te halen, zodat de tegenstander minder goed gaat spelen. Meestal is dit gericht tegen mensen van een buitenlandse afkomst. Omdat het de bedoeling van het spreekkoor is om de tegenstander uit zijn spel te halen, worden zij voor de meest erge dingen uitgemaakt, er wordt dus veel gediscrimineerd. Een speler kan zo psychisch in de war raken en zich niet meer prettig en veilig voelen in het land. Vooral de laatste tijd wordt er meer gediscrimineerd in spreekkoren. Dit, terwijl er toch duidelijk in de grondwet staat dat er niet gediscrimineerd mag worden.

Als er veel negatieve spreekkoren in een wedstrijd zijn, komt dit al snel in de actualiteit. Neem nou als voorbeeld Studio Sport of het Sportjournaal. Er wordt in zo’n programma regelmatig aandacht besteed aan zulke spreekkoren. De kijkers van het programma horen dit dus en nemen sommige termen al snel over. Dit komt voornamelijk voor bij jongeren. Maar dat is niet de enige negatieve invloed van de media. Bepaalde mensen kunnen de mening van de spreekkoren overnemen. Dit komt trouwens niet alleen voor bij tv-programma’s, ook in bijvoorbeeld kranten of sportbladen worden sommige citaten uit de spreekkoren letterlijk overgenomen, waardoor mensen bepaalde termen of een bepaalde mening over gaan nemen.

Ten derde worden er door spreekkoren verschillende rellen uitgelokt. Als één bepaalde supportersgroep begint met bepaalde spreekkoren, reageren de supporters van de tegenpartij hier weer op, door met andere spreekkoren te beginnen. Zo ontstaat er een grillige sfeer tussen de twee supportersgroepen. Dit loopt soms uit de hand, er ontstaan dus rellen. Deze rellen vinden vaak al tijdens de wedstrijd plaats en worden na afloop van de wedstrijd weer uitgevochten.

Ook komt het regelmatig voor dat als er veel spreekkoren zijn, de wedstrijd tijdelijk onderbroken, of soms zelfs gestaakt moet worden. Bij dit laatste geval moet de voetbalwedstrijd op een ander tijdstip worden uitgespeeld, alleen dan zonder publiek. Dit is niet leuk voor de spelers. Ze kunnen op deze manier dus niet worden gesteund door het publiek, waardoor het moeilijker voor een team wordt om de wedstrijd te winnen. Bovendien is dit ook ten nadele van de supporter, omdat zij voor een kaartje hebben betaald en dan niet de hele wedstrijd af kunnen zien. Als de wedstrijd onderbroken wordt, hebben spelers hier ook last van. Na een onderbreking moeten zij weer helemaal in hun spelritme komen. De supporters moeten in dit geval ook wachten, soms wel een uur. Bovendien wordt de sfeer in het stadion er niet beter om.

Maar spreekkoren hoeven niet persé een negatieve invloed hebben. Aan dit artikel zie je dat spreekkoren soms ook rechtvaardig kunnen zijn. Supporters kunnen het bijvoorbeeld niet eens zijn met de manier van spelen van hun eigen team. Het team wordt op deze manier gedwongen om de volgende wedstrijd beter te gaan spelen; niet alleen voor het resultaat, maar ook voor de supporters. Spreekkoren kunnen ook gericht zijn op een trainer. Als een ploeg geen goede resultaten behaalt en de supporters vinden dat dit aan de trainer ligt, wordt de trainer dringend verzocht om op te stappen.

Heel positief kan een spreekkoor zijn als het bijvoorbeeld een speler of trainer bedankt na een goede wedstrijd. Meestal is zo’n spreekkoor dan gericht op de speler of trainer van het eigen team. Ook een speler die lang geblesseerd is geweest en een rentree maakt, kan zo door de supporters aangemoedigd worden. Nog een voorbeeld van een positieve invloed van spreekkoren is de sfeer die er in een stadion heerst. Spreekkoren kunnen natuurlijk ook bedoeld zijn om het eigen team aan te moedigen. Zo ontstaat er een hele goede sfeer in het stadion. Dit is niet alleen voor de supporters erg leuk, maar ook voor de voetballers zelf. Spreekkoren zijn dus een stimulans om beter te gaan spelen en om de supporters het naar hun zin te maken.

Helaas blijken er veel spreekkoren negatief en discriminerend te zijn. Daarom moet ervoor worden gezorgd dat het aantal negatieve spreekkoren wordt teruggedrongen. Dit kan door de volgende maatregelen te nemen: - Er moeten tolerantiegrenzen worden gesteld. Er moeten goede regels komen, waarin duidelijk wordt gemaakt, wanneer er op moet worden getreden bij spreekkoren. Deze regels moeten goed bekend zijn bij de clubs, zodat zij weer afspraken kunnen maken met de politie, de supporters en de teams. Maar vooral ook bij de scheidsrechters, zodat zij weten wanneer er ingegrepen moet worden. Het is het beste om de supporters, die kwetsende spreekkoren uitspreken, uit het stadion te laten verdwijnen, of desnoods een onderbreking. - De club van wie de supporters zijn, moet een boete betalen, of de club krijgt puntenaftrek. Hierdoor zullen supporters minder snel met spreekkoren komen, omdat ze op deze manier hun club niet steunen, maar juist ellende bezorgen. Deze maatregelen moeten consequent doorgevoerd worden.

Kortom: Spreekkoren mogen wél voorkomen als je de eigen club ermee steunt, zoals aanmoedigende liederen, of een protest tegen het eigen team of de trainer. Als spreekkoren discriminerend zijn moeten er maatregelen worden genomen, vooral omdat tegenwoordig de samenleving termen overneemt en omdat er rellen ontstaan.

REACTIES

M.

M.

ik heb er niet zo veel aan want ik moet een paar argumenten veerzinnen en zie kan er niks vinden
groetjes monique

18 jaar geleden

A.

A.

bedankt voor je werkstuk over spreekkoren!!!

18 jaar geleden

R.

R.

Heelerg bedankt voor je betoog..ik moest een klad betoog schrijven over spreekkoren in voetbalstadions.. en jouw argumenten hebben me wel geholpen..!
Rennnske..!

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.