Sporten op het werk

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 530 woorden
  • 18 mei 2013
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Hoeveel mensen sporten er op hun werk? Nog niet veel, dat weet ik zeker. Toch is het niet zo’n gek idee. Bij Nike en Delta Lloyd zijn kan het al en in de toekomst zal het vast meer gebeuren. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan een fitnessruimte in een kantoor bouwen, je werknemers een abonnement geven op een sportclub in de buurt en je werknemers motiveren met de fiets naar kantoor te komen. Er zijn bestaan zelfs werkplekken waar mensen terwijl ze aan het werken zijn kunnen sporten, zoals hier. Mijn stelling is:  Mensen moeten de mogelijkheid hebben om op hun werk te sporten.

Ten eerste is het een goede manier om overgewicht tegen te gaan. De laatste jaren zijn er steeds meer mensen met overgewicht. Er worden vele acties ondernomen en projecten opgezet maar de resultaten kunnen stukken beter. Als mensen de mogelijkheid hebben om op hun werk te sporten hoeven ze er niet voor te betalen en het is in de buurt. Daarnaast zijn mensen vaak te lui om thuis van hun bank te stappen en naar de sportschool te gaan. Als al je collega’s gaan sporten geeft dat voor jezelf ook meer motivatie om te gaan sporten, het wordt dan ook een soort van sociale druk die ervoor zorgt dat je zelf gaat sporten, je wilt tenslotte niet lui overkomen. Sporten is gezond dus zo houd de werkgever zijn werknemers gezonder. Gezondere werknemers betekend uiteraard ook minder ziekteverzuim.

Daarnaast maakt sporten gemotiveerder. Want niet alleen je fysieke gezondheidstoestand gaat erop vooruit, ook je mentale gezondheid krijgt een boost. Sporten vermindert stress, angstgevoelens en depressies. Het geluk van de werknemers gaat hier waarschijnlijk ook van omhoog dus de sfeer op kantoor gaat er ook van omhoog. 6 op de 10 Nederlanders denkt tijdens het sporten aan werk en komt al rennend, fietsend of fitnessend op nieuwe ideeën en bovendien zijn sporters tevredener met hun baan dan niet-sporters, zo luiden de resultaten van een onderzoek van Monsterboard.nl  Wat wil een werkgever nog meer?

Tenslotte zorgt even sporten ervoor dat je daarna extra veel energie hebt om verder te werken. Tijdens het sporten kan je even ja hoofd leeg maken of juist je plannen uitwerken. Je productiviteit gaat hier van omhoog dus je werk is ook sneller af.

Toch zijn er mensen die het idee van sporten op het werk belachelijk vinden omdat het veel te duur is. Natuurlijk kost het geld maar de grootte en de apparaten kan je helemaal zelf bepalen. Daarnaast verdien je meer geld doordat de werknemers productiever zijn en dus meer doen in kortere tijd en er minder ziekteverzuim is. Bovendien is uit een onderzoek van het TNO in opdracht van het Nederlands Instituut voor sport en bewegen gebleken dat als alle werknemers de fitnorm halen, dus drie keer per week 20 minuten sporten, dat bijna 1 miljard oplevert.

Kortom, sporten op je werk maakt gemotiveerder, gezonder, fitter, productiever en zorgt voor minder ziekteverzuim. Het kost wel geld om een fitnessruimte aan te leggen of een abonnement op de sportschool te kopen maar je verdiend ook geld doordat er minder ziekteverzuim is en je werknemers gemotiveerder en productiever zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.