Sporten is gezond

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 501 woorden
  • 19 maart 2002
  • 167 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
167 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Sporten is gezond

Om gezond te blijven is sporten en in beweging zijn van groot belang. Veel mensen weten uit eigen ervaring hoe belangrijk dat is. Oudere mensen gaan vaak fietsen of een stukje wandelen om fit te blijven. Veel mensen zitten op een sport: voor je conditie en voor de gezellige contacten.

Lichamelijke gezondheid
Wat gebeurt er nu eigenlijk met je lichaam als je sport? Het bekendste is dat je spieren worden getraind. Getrainde spieren worden over het algemeen dikker en sterker dan ongetrainde spieren. Hun omvang, doorsnede en volume nemen toe. Bij plaatselijke belasting van de spieren worden vele nieuwe haarvaten (de kleinste bloedvaten) gevormd, die ervoor zorgen dat afvalproducten van de stofwisseling worden afgevoerd. Tevens verzorgen ze de zeer belangrijke zuurstoftoevoer. Hoe meer haarvaten er beschikbaar zijn, hoe meer bloed er vervoerd kan worden naar de spieren die arbeid moeten verrichten. Hierdoor neemt het uithoudingsvermogen van de spieren toe. Van sporten word je dus wel degelijk gezond. De verklaring hiervoor is dat de grotere hoeveelheid bloed meer zuurstof kan aanvoeren voor je spieren. Regelmatig sporten heeft niet alleen invloed op spieren, maar ook op het hart, longen, bloed en sommige klieren. Het hart van een professioneel sporter kan wel 2 maal zo groot en zwaar worden dan een gewoon hart. Zo'n gezond hart kan veel meer bloed door de aderen pompen. Bij mensen die minder sporten is dat ongeveer 20 tot 25 liter per minuut; bij getrainde personen kan dat oplopen tot wel 35 liter. Ook de hoeveelheid bloed en bloedlichaampjes nemen onder invloed van trainingen toe. Het voordeel hiervan is dat het bloed weer meer zuurstof kan vervoeren. De inhoud van de longen kan toenemen tot tegen de 7 liter.

Geestelijke gezondheid
Als je sport wordt niet alleen je lichamelijke gezondheid verbeterd, maar ook je geestelijke gezondheid. Als je het erg druk hebt of je voelt je erg rot kun je gaan sporten. Je vergeet dan alle problemen om je heen. In oorlogsgebieden wordt erg veel gesport om je problemen te vergeten. Als je veel beweegt blijf je ook scherp. Als je gaat bewegen voel je je daarna ook veel beter. Meestal doe je sporten ook niet alleen. Het is erg sociaal. Als een teamsport beoefent levert dit ook weer vrienden op. En als je meer vrienden en vriendinnen hebt voel je je beter. Zo verdwijnen door sporten spanningen en andere geestelijke problemen.

Pas op blessures
Iedere sporter die veel traint, zal natuurlijk wel eens te maken krijgen met sportblessures. Door het lichaam vaak te belasten, stel je grote eisen aan de spieren die het werk moeten doen. Als te hogen eisen aan het lichaam worden gesteld, zal het signalen geven, zoals pijn, verrekkingen ontstekingen enz. Het is voor de ieder mens belangrijk deze signalen te herkennen, zodat vroegtijdig maatregelen getroffen kunnen worden. Maar onthoud: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat je niet al te intensief sport en veiligheidsmaatregelen neemt die een blessure kunnen voorkomen. Blijf je doortrainen met een blessure, dan gaat het van kwaad tot erger.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.