sportblessures

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 472 woorden
  • 4 februari 2002
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Sportblessures

Je spier is geen elastiekje, Je hoofd heeft geen airbag en sportherstel is geen wedstrijd. Steeds meer Nederlanders lopen letsel op bij de beoefening van hun sport. Het aantal blessures steeg van 1,1 miljoen naar ruim 1,3 miljoen. Blessures maken dat mensen minder positief gaan denken over sport en bewegen. Voor wie niet wil bewegen, vormen zij een dankbaar alibi. De kosten in onze samenleving die worden veroorzaakt door blessures zijn veel kleiner dan de kosten die worden veroorzaakt door het ziekteverzuim door bewegingsarmoede. Preventie is het devies om sportblessures te voorkomen. Slechts twee derde van alle sporters doet iets aan preventie. Zijn sportblessures dan niet te voorkomen is de vraag?

Sportblessures ontstaan door een slechte warming-up, conditie, materiaal of verkeerde schoenen. Een groot deel van de meeste sportblessures komen voor aan enkels, knieën, pols of handen. Wanneer iemand te snel een grote prestatie wil leveren heeft hij meer kans op blessures omdat dan de spieren en gewrichten te zwaar of verkeerd belast worden. Bouw als je gaat sporten het daarom rustig op. Geef nooit in een keer vol gas, maar begin met een warming-up van tien minuten dat zorgt er voor dat het lichaam goed doorbloed wordt. Het staat niet vast dat rekken van de spieren zinvol is voor je lenigheid of ter voorkoming van blessures. Het staat wel vast dat je er spieren mee kunt scheuren, vooral bij vermoeidheid. Wie de spieren rekt komt de eerste tien tot twintig minuten niet tot zijn maximale spierkracht. Ga pas het veld op voor een partijtje voetbal of hockey wanneer je conditie is bijgewerkt. Speel niet langer dan je conditie toelaat. De kans op sportblessures wordt verkleind als je goed en veilig materiaal gebruikt, en dan hebben we het met name over kleding. Ook extra hulpmiddelen helpen bij de bescherming van voet- en kniebanden. Vooral goede schoenen met goede zolen kunnen een redding zijn voor knieën en enkels. Lange noppen die in het gras blijven steken of zaalschoenen die niet kunnen draaien, zijn riskant en hebben al veel sporters een hoop ellende bezorgd. De ondergrond waarop gespeeld wordt verdient ook veel aandacht. Veel enkelbanden zijn gesneuveld op een hobbelig veld. Het goed om kunnen gaan met het materiaal is ook van groot belang. Eet gezond en neem voldoende rust. Als je je hebt ingespannen moet je niet meteen gaan rusten. Er zitten namelijk nog allerlei afvalstoffen in je lichaam samengepropt die er nog uit moeten. Als deze er niet uitgaan kan dit een vermoeid en pijnlijk gevoel veroorzaken. Wanneer je een ‘cooling-down’ houdt worden deze afvalstoffen afgevoerd, waardoor spierpijn wordt voorkomen.

Kortom, let er goed op dat je goed materiaal gebruikt en niet te snel een grote prestatie wilt leveren, zodat er geen sportblessures optreden. Sportblessures zijn daarentegen goed te behandelen door te koelen of te verwarmen, dat ligt aan de blessure.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.