Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Social media

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 783 woorden
  • 6 juni 2017
  • 195 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
195 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Social media; wat doet het met je?

Social media, we gebruiken het allemaal en ondertussen is het een dagelijkse gewoonte geworden. Even je facebook comments lezen,  een paar snapchats versturen en niet te vergeten nog even die vakantiefoto op instagram plaatsen. Het klinkt allemaal heel leuk, met je vrienden praten en fotos van elkaar bekijken maar zien we ook in dat dit op lange termijn helemaal niet goed voor ons is en niet goed voor onze sociale banden in het echte leven. Moeten we er niet over nadenken om ons social media gebruik te verminderen aangezien we niet eens weten wat het eigenlijk met ons doet.

Als mensen er over nadenken dat social media slecht voor ons is denken ze vaak als individu dat dat niet voor hun geldt, ze voelen zich prima en denken dat het allemaal wel meevalt en misschien denken we dat alleen maar omdat we het niet willen inzien dat een van onze belangrijkste factoren in het leven slecht voor ons is en zeker moet gaan verminderen. Want wat doet social media eigenlijk met ons? Larry Rosen een psycholoog aan de Cal State Domingues Hills University heeft dit onderzocht en kwam er na een lange tijd achter dat het veel lichamelijk maar ook mentale problemen veroorzaakt, zo kun je er angstaanvallen, maagproblemen, slaapproblemen en depressies van krijgen. Iets waar niemand op zit te wachten.

Daarnaast zijn jongeren al snel verslaafd, dat merken ze niet en ontkennen het vaak maar buitenstaanders zien dat wel in. Niet alleen omdat ze vaak met hun telefoon bezig zijn, bijvoorbeeld tijdens het eten, in de les of op een verjaardag, maar ook omdat banden tussen vrienden of vriendinnen steeds minder wordt. Mede door onderzoek is gebleken dat als jongeren steeds vaker op hun telefoon zitten en social media gebruiken, dat ze daardoor ook egoïstischer worden en steeds meer met zichzelf bezig zijn. Dit komt natuurlijk doordat ze in hun eigen wereld op social media zitten en hierdoor ze steeds minder met andere mensen bezig zijn omdat het op social media alleen om hun draait. Jongeren worden asociaal en gaan steeds meer alcohol gebruiken omdat ze op social media zien dat dat soort dingen normaal zijn. Kortom het verstoord ook deels hun opvoeding die ze van hun ouders meekrijgen waardoor dit ook weer problemen binnen een familie kan veroorzaken. Mensen hebben steeds minder tijd omdat ze veel met andere dingen op het internet bezig zijn en gaan elkaar hierdoor ook minder zien in het echte leven waardoor de banden alleen maar minder sterk worden en je zo dus eigenlijk door social media vrienden kwijtraakt die je dacht te kunnen behouden via social media.

Natuurlijk ontkennen we dit het liefste aangezien het heel erg confronterend is. Ook ikzelf schrok toen ik naar de resultaten van verschillende onderzoeken keek die door deskundige uitgevoerd waren. Het is niet leuk om in te zien hoe iets wat heel erg belangrijk voor ons is en wat ons op sommige momenten ook heel gelukkig en blij kan maken eigenlijk ons ziek maakt. Veel mensen zeggen ook dat dit soort onderzoeken voor hen niet geldt aangezien zij helemaal geen last hebben van mentale of lichamelijke klachten en daarnaast vinden ze ook niet dat het hun sociale banden in het echte leven beïnvloed doordat ze hun vrienden toch gewoon online spreken?! Mischa Coster zegt dat social media er juist  voor zorgt dat mensen elkaar in het echte leven gaan opzoeken omdat ze online al veel  over elkaar  gezien hebben wat er is gebeurd en dan niet meer hoeven te  vragen ‘’hoe gaat het met je?’’.  Ik ben van mening dat  Mischa Coster ongelijk heeft en het juist op de verkeerde  manier ziet. Het is niet positief als je  in het echte leven niet aan een vriend of vriendin kan vragen hoe het gaat omdat je dat allemaal al online hebt  gezien. We hebben door social media steeds minder te zeggen in het echte leven waardoor we uiteindelijk helemaal niet meer met elkaar hoeven af te spreken. Zelf vind ik het ook veel leuker om met vrienden in het echt te praten dan online.

Kortom social media is slecht voor ons, lichamelijk en geestelijk. Het maakt ons ziek en mentaal vaak depressief. We verliezen contacten in het echte leven en worden egoïstisch doordat we alleen maar met onszelf bezig zijn. We zien het zelf niet in en willen het het liefst ontkennen, we moeten de gevolgen onder ogen zien voordat het uit te hand loopt. Social media hoeft zeker niet helemaal te verdwijnen maar het kan zeker een tandje minder!

Julia Flipse, A3a.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.